Ako docieliť, aby zelené paradajky dozreli? Pomôže banán aj piliny!

Aj vaše paradajky nie a nie dozrieť? Vyskúšajte overené tipy, vďaka ktoré ich prinútia dozrieť v krátkom čase.

Rastlina je doslova obsypaná zelenými plodmi paradajok, avšak tie nie a nie dozrieť. Je možné urobiť niečo preto, aby paradajky dozreli a mohli sme si na nich konečne pochutnávať? Prezradíme vám overené tipy a triky, ktoré používali aj naše babičky.

Pri zberaní zelených paradajok sa vždy uistite, že nie sú nahnité, ani poškodené. Paradajky tiež nemôžu byť poškodené mrazom – také už nezachránime. Z rajčín je dobré odstrániť stopky, aby náhodou nepoškodila ďalšie plody.

green-tomatoes-1425036013Nsl

Do pohára s jabĺčkom

Na túto metódu vyberáme len rajčiny ktoré sú nepoškodené a majú pevnú šupu. Zelené rajčiny oberieme a zbavíme stopiek. Pripravíme si väčší zavárací pohár (4-5l)a na dno uložíme zrelé jabĺčko (1 alebo 2) a uložíme paradajky. Jablko nesmie byť poškodené ani nahnité. Pohár uzavrieme a položíme na parapetu. Jablká uvoľňujú etylén, vďaka ktorému budú rajčiny rýchlejšie dozrievať.

Ďalšou možnosťou je položiť paradajky na jablká a nechať ich na otvorenom slnečnom mieste (napríklad na parapete). Rajčiny dozrejú rýchlejšie, ako keď ich necháte len tak na okne na slniečku.

Piliny

Paradajky rýchlejšie dozrejú aj pomocou pilín. Zelené paradajky uložíme do debničky alebo inej nádoby vystlanej pilinami a uložíme na slnečné miesto. Vďaka veľmi dobrej výhrevnosti pilín, paradajky postupne dozrejú. Druhou možnosťou je zabaliť paradajky do starých novín – každú paradajku zvlášť a uložiť na parapet. Rajčiny pravidelne kontrolujeme, aby sme zistili, ktoré dozreli a ktoré naopak potrebujú ešte čas.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

900px-Ripen-Green-Tomatoes-Step-19

Trikom, ktorý väčšina ľudí nepozná, avšak funguje skvele, je trik s banánom. Vezmite menšiu nádobu – ideálne keramickú nepriehľadnú a vložte do nej zrelý banán (nesmie byť nahnitý či veľmi prezretý). K banánu vložíme 2-3 rajčiny a uzavrieme. Necháme na teplom mieste (nie na priamom slnku). Rajčiny by mali v takýchto podmienkach dozrieť o 1-2 týždne. Nezabúdajte banán pravidelne kontrolovať a v prípade, že začne hniť, vymeňte ho za čerstvý.

Rovnako môžete použiť aj papierové vrecko. Do jedného papierového vrecka vždy vkladáme jeden banán a niekoľko rajčín – tak, aby sa nepopučili. Vrch vrecka zavrieme – zatočíme alebo preložíme, uložíme na teplé miesto, nie na priame slnko. Banán kontrolujeme rovnako ako v prvom prípade.

Ak ste netrpezlivý a chcete paradajky zužitkovať hneď, napriek tomu, že sú ešte nezrelé, niektorí ľudia odporúčajú zavariť ich v sladkokyslom náleve. Vraj ide o vynikajúcu prílohu k jedlám, ktorá poteší najmä v zime.