Čo na RÝCHLY obed? 7 receptov na bleskové omáčky z kyslej smotany, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

Zbierka vynikajúcich receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany.

Syrovo-cesnaková omáčka

Potrebujeme:

300 ml smotany na varenie

1 lyžicu masla

150 g strúhaného parmezánu (prípadne iného syra)

2-3 lyžice kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

Čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

Najskôr zahrejeme sladkú smotanu.

Keď je smotana teplá, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a za stáleho miešania varíme, kým sa syr celkom nerozpustí.

Potom zložíme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu a petržlenovú vňať alebo kôpor.

Pridávame k mäsu, cestovinám alebo obľúbeným domácim krekrom.

Smotanová omáčka na kyslo

Potrebujeme:

500 g húb

1 lyžicu bravčovej masti

2 guličky nového celého korenia

1 cibuľu

Soľ, korenie a špetku cukru

2 lyžice hladkej múky

1 téglik kyslej smotany

Ocot – asi 3-4 lyžičky

1 bobkový list

Postup:

Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku.

Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.

Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá.

Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameňa a môžeme podávať.

Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Krémová horčicová omáčka

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice hladkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 kyslú smotanu alebo smotanu na šľahanie 33%

3 lyžice horčice

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu.

Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme smotanou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu.

Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová.

Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Divoká omáčka

Potrebujeme:

700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky

4 lyžice bravčovej masti

4 stredne veľké kusy mrkvy

4 stredne veľké kusy petržlenu

1 stredne veľkú cibuľku

3 ks bobkového listu

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku sušenej majoránky

Pálivé korenie podľa chuti

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ

1 lyžičku cukru

4 lyžičky horčice

330 g kyslej smotany

1 lyžicu hladkej múky

500 ml vody

500 g cestovín podľa chuti

Postup:

Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku.

Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso.

Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne.

V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi.

Keď omáčka zhustne, môžeme podávať.

Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

1 2

Dnes najobľúbenejšie