Čo na RÝCHLY obed? 7 receptov na bleskové omáčky z kyslej smotany, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

Zbierka vynikajúcich receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany.

Zbierka vynikajúcich receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany.

15-minútová omáčka s oravskou slaninkou a cesnakom

 

Potrebujeme:

150 g oravská slanina (šunka, párok, klobása, …)

1 téglik kyslá smotana

1 strúčik cesnaku

kúsok masla

100 g tavený syr (môžete použiť trojuholníčky alebo syr v črievku)

1 ks cibuľa

soľ, korenie

petržlenová vňať

Postup:

 

 

Cestoviny klasicky uvaríme v osolenej vode.

Na panvici orestujeme na troche masla slaninu s cibuľou.

Keď máme cestoviny uvarené prehodíme ich ku slanine s cibuľou, pridáme tavený syr a následnej aj kyslú smotanu, do ktorej sme prelisovali strúčik cesnaku, pridali korenie a soľ.

Všetko spolu na panvičke premiešame a môžeme podávať.

Omáčka z kyslej smotany a bambina

Potrebujeme (na 1 bal. cestovín):

2 vajcia

2 tégliky kyslej smotany

100 g strúhaného syra

(ja som dala aj hrudku nivy – asi 50 g)

1 tavený syr v črievku (babmbino)

200-300 g šunky (alebo grilované kuracie prsia)

Oregano, bazalka, petržlenová vňať, soľ

Postup:

 

 

Polovicu uvarených cestovín, nakrájanej šunky a syra nasypeme do zapekacej misy, zalejeme smotanou vymiešanou s vajíčkami, taveným syrom, soľou a koreninami (ja som dala aj hrudku nivy).

Pridáme zvyšok cestovín, šunku, petržlenovú vňať, polejeme druhou polovicou zmesi a posypeme syrom.

Dáme do rúry vyhriatej na 200°C cca 20 minút.

Deti by ich jedli aj o polnoci!

Ak chcete podávať hneď, vajcia vynechajte, omáčku zmiešajte, pridajte na panvicu a do nej pridajte uvarené cestoviny.

Stačí len prehriať a môžeme podávať.

Karfiol zapečený s omáčkou z kyslej smtoany

Potrebujeme:

Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)

Kyslá smotana – 3-4 lyžice

Majonéza – 2 lyžice

Horčica – 1 lyžička

Syry – 100 g

Vajcia – 2 ks

Mletý čierny korenie

Soľ

Moja forma je 20×30 cm

Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)

Postup:

Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.

Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku.

V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame.

Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.

Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou.

Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút.

To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.

7-minútová syrová omáčka

Potrebujeme:

1 lyžicu masla

1 lyžicu olivového oleja

1 menšiu cibuľu

200 g šunky nakrájanej na kocky

150 g slaniny

2 črievka taveného syra

250 ml mlieka

Smotanu kyslú (cca 50-100 ml)

100 g tvrdého syra nastrúhaného

Voliteľné:

Malá konzerva kukurice

Petržlenovú vňať

Postup:

Na panvici rozpustíme maslo, olej a podusíme cibuľku.

Pridáme slaninu, šunku a smažíme asi 5 minút.

Následne zalejeme mlieko, pridáme syr a miešame, kým sa syr nerozpustí.

Potom do zmesi pridáme tavený syr, dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami.

Keď zmes zovrie, pridáme smotanu a keď zmes začne vrieť, zložíme z plameňa.

Omáčka je redšia a môžeme zahustiť hladkou múkou.

Minútková cuketová omáčka na špagety

Minútková cuketová omáčka s bambinom a kyslou smotanou: Mamičky, toto pripravíte za 10-minút a deti to doslova milujú!

Potrebujeme

Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu

3 stredné cukety

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

olivový olej

50 g strúhaného syra

1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)

Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som 1 téglik, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)

Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)

Postup:

Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.

Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.

Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme.

Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak.

Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko.

Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute.

My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.

Ďalšie recepty nájdete na druhej strane

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie