7 chýb ohrozujúcich zdravie, ktoré väčšina ľudí robí každý deň!

Každý z nás má v domácnosti zaužívaný spôsob, akým narába s potravinami, skladuje ich, čistí a pripravuje. Hoci sa na prvý pohľad môže javiť, že všetky postupy vykonávame správne, zdanie môže často klamať. Prinášame vám 7 najčastejších chýb, ktorých sa pri narábaní s potravinami každodenne dopúšťame a ktoré z dlhodobého hľadiska môžu spôsobovať množstvo zdravotných komplikácii. Vyvarujte sa im!

1. Stačí si umyť ruky pred manipuláciou s potravinami

To je mylné presvedčenie, ktorého sa, bohužiaľ, dopúšťa množstvo ľudí. Myslíme si, že je celkom v poriadku, ak si jednoducho umyjeme ruky pred tým, ako prichádzame do kontaktu s jedlom.  V skutočnosti je však omnoho dôležitejšie dodržiavanie správnej hygieny rúk v procese prípravy jedla. Uistite sa, že ste si umyli ruky zakaždým, ako narábate s rôznymi druhmi potravín. Zvlášť dôležité je to pri príprave mäsa a zeleniny.

Ak napríklad krájate mäso, osušíte si ruky utierkou a potom prechádzate ku krájaniu zeleniny, konáte nesprávne. Ruky je potrebné vždy umyť v teplej vode a mydle. Krátke opláchnutie studenou vodou či usušenie utierkou je neúčinné a môže spôsobiť prenos baktérií na ostatné potraviny či povrchy. Rovnako používajte na krájanie mäsa a zeleniny rôzne nože.

2. Zeleninu a ovocie umývame pred uložením do chladničky

Umývate zeleninu a ovocie predtým, ako ich ukladáte do chladničky? Hoci si môžete myslieť, že robíte dobrú vec pre svoje zdravie, opak je pravdou. Na týchto potravinách totiž po umytí ostáva nepatrné množstvo vody na povrchu, čo vytvára ideálnu živnú pôdu pre baktérie a mikróby. Ovocie a zeleninu umývajte až tesne predtým, ako ich budete konzumovať, nie skôr.

Zvýšenú pozornosť venujte najmä vonkajším vrstvám zeleniny, akou je kapusta či šalát. Pesticídy zostávajú na povrchu a preto je potrebné prvú vrstvu odstrániť  a zeleninu potom dôkladne umyť teplou vodou.

3. Ovocie, ktoré umyjeme, nemusíme šúpať

Keď ovocie umyjeme, netreba ho šúpať. To platí len v prípade, že máte domáce – chemicky neošetrené ovocie. Je potrebné uvedomiť si, že produkty z obchodu sú napustené množstvom chemikálií, ktoré sú v najvyššej miere koncentrované na povrchu – teda v šupke.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ďalšou chybou je, ak sme presvedčení, že ovocie ako melóny, granátové jablká, pomaranče či iné plody, ktoré šúpeme, nie je potrebné umývať. Je potrebné myslieť na to, že pri krájaní sa baktérie z povrchu dostávajú do dužiny ovocia. Nikdy neporcujte ovocie skôr, ako ho dôkladne umyjete.

Rovnako to platí v prípade mandariniek či pomarančov, ktoré šúpeme. Naše ruky prichádzajú do kontaktu so šupkou aj s vnútrom tohto druhu ovocia.

Na umývanie ovocia by ste mali mať vyhradenú handričku, ktorou každý kúsok dôkladne umyjete v teplej vode.

4. Nedbáme na rozloženie potravín v chladničke

Chladničku automaticky nastavujeme na najnižšie teploty, pretože sme presvedčení, že čím nižšia teplota – tým lepšie prostredie pre uchovanie čerstvosti potravín a menšia pravdepodobnosť výskytu baktérií. To je však omyl, keďže baktérie pohodlne prežijú aj pri nižších teplotách a skôr ako teplota, je dôležitejší spôsob, akým potraviny v chladničke skladujeme. Tiež je potrebné uvedomiť si, že nízke teploty množenie baktérií len spomalia, ale nezastavia.

Nezabúdajte, že medzi rôznymi úrovňami chladničky existujú teplotné rozdiely a jednotlivé oddelenia sú špeciálne určené pre konkrétny druh potravín.

Ideálna teplota pre hlavný chladiaci priestor chladničky je 5-7 stupňov, pričom medzi vrchnou a spodnou časťou môže byť rozdiel až 6 °C.

Zatiaľčo surové mäso je potrebné skladovať na najchladnejšom mieste (na spodnej polici nad zeleninou, ideálne v zadnej časti), hotové jedlá a potraviny s dlhšou trvanlivosťou môžeme ukladať na najvyššie miesta v chladničke, kde je teplota najvyššia.

Vo dverách chladničky je ideálna teplota okolo 8 stupňov. Vo dverách uskladňujeme vajcia, omáčky, kečup či maslo.

5. Hotové jedlo nechávame v teple

Hotové jedlá nechávame v teplej rúre alebo na teplej platni. Jedlo sa po dokončení nemá ďalej zahrievať. V teplote od 5-55 stupňov sa baktérie množia najrýchlejšie a preto je potrebné hotové jedlo, ktoré chceme odložiť na neskôr, čo najskôr vychladiť a premiestniť do chladničky – nikdy však nevkladáme ešte horúce jedlo do chladničky! Pamätajte, že hotové jedlo je omnoho lepšie opäť prihriať potom, ako bolo vychladené, ako nechávať ho v teplej rúre či na rozohriatom sporáku.

6. Čo nevidíme, to nás netrápi

Keď umývame mäso na prípravu rodinného obeda či večere, často to robíme potom, ako si na kuchynskú linku vyberieme aj ostatné prísady (zeleninu, koreničky, omáčku atď). Keď umývame mäso, čiastočky vody sa dostanú všade naokolo a môžu spôsobiť intoxikáciu iných potravín. Preto mäso umývajte v dostatočnej vzdialenosti od iných potravín a pod slabším prúdom vody.

7. Všetky potraviny rozmrazujeme rovnako

Všetky potraviny rozmrazujeme tým istým spôsobom. Zabúdame však pritom na fakt, že každá potravina je iná a mali by sme preto poznať určité zásady. Zatiaľčo zmrazenú zeleninu je pred varením lepšie nerozmrazovať, pokiaľ ide o pečivo, to je najlepšie rozmrazovať v rúre. Ryby a mäso nikdy nerozmrazujeme v teplej vode, ale v dostatočnom predstihu ich vyberieme z mrazničky a necháme pozvoľna rozmraziť v chladničke. Rozmrazené mäso už nezamrazujeme!

Poznámka: Pri rozmrazovaní hydiny tekutinu okamžite vylejte – hrozí nakazenie salmonelou.

zdroj: MrHealthyLife

Témy:


Pridajte svoj komentár