Chladničku považujeme za najlepšie miesto na skladovanie potravín. Nie je to však vždy tak. Zoznam potravín, ktorým sa v chladničke nedarí, je pomerne dlhý.

Čo neskladovať v chladničke?
Typická teplota, na ktorú by sme mali nastaviť našu domácu chladničku, je medzi 2 a 4 stupňami Celzia.
To výrazne predlžuje čerstvosť mnohých potravín, najmä mäsa, údenín a mliečnych výrobkov.
Prospieva to aj niektorej zelenine, ale nie všetkej – vrátane paradajok, cibule a cesnaku.

Chladničky sa v posledných rokoch zväčšujú. Zaberajú miesto v kuchyni, takže priestor v skrinkách sa zmenšuje.
Preto nemáme inú možnosť, ako do chladničky vkladať stále viac a viac potravín.
To je často chyba, pretože nízke teploty v chladničke vedú aj k vlhkosti a zápachu.
Skladujte tieto potraviny mimo chladničky
Medzi zeleninu, ktorej sa v chladničke nedarí, patria paradajky.
Prestávajú dozrievať a okamžite začnú strácať svoju textúru.

Cibuľa a cesnak sa nedarí ani pri nízkych teplotách, ani vo vlhkom prostredí chladničky – mäknú, strácajú textúru a rýchlejšie plesnivia.
Zemiaky sú samostatnou zeleninou. Tiež zle znášajú chladenie.
Začnú premieňať škrob na cukry, čo môže po uvarení viesť k uvoľňovaniu väčšieho množstva akrylamidu.
Zemiaky sa tiež zhrudkujú.
Chladnička tiež nie je vhodným miestom na skladovanie mnohých mastných potravín. Ich zložky sa môžu oddeľovať.
To sa stáva aj čokoláde, ktorá sa v chladničke pokryje bielym mastným filmom.

Do chladničky nedávajte ani olivový olej. Časom bude kryštalizovať.
Aj keď to nezničí jeho zdravotné benefity, zníži to jeho chutné vlastnosti a sťaží jeho používanie.
Chladnička nie je vhodná na chlieb

Mnohé problémy so skladovaním potravín v chladničke nesúvisia s nízkymi teplotami, ale s vlhkosťou a pachmi jedla, ktoré sa tam šíria.
Preto sa nepokúšajte uchovávať kávu alebo čaj v chladničke.
Niektorí ľudia si dokonca kávu mrazia, aby si zachovali jej čerstvosť – ale to mení esenciálne oleje v zrnách.
A čajová usadenina je obzvlášť náchylná na absorbovanie aróm.

Podobne chladnička nie je vhodná pre chlieb.
Zvonku mäkne a zvnútra tvrdne. Prečo?
Škrob pri nízkych teplotách tuhne.
A vlhkosť je zodpovedná za zmäkčenie povrchu chleba.
Vlhkosť sa do chladničky dostáva nielen z potravín, ktoré do nej vkladáme, ale aj zo vzduchu, ktorý vstupuje do chladničky vždy, keď otvoríme dvere.




















