Viete, ako umývať huby?
Ak ste ich doteraz oplachovali pod tečúcou vodou, robili ste to zle.
Existuje oveľa lepší spôsob, ako odstrániť nečistoty z húb.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál smakosze poradil toto efektívne riešenie, ktoré ich navyše nepoškodzuje.
Umývanie húb je potrebné
Šupka húb, aj keď ju veľa ľudí odstraňuje, nám vôbec neuškodí.
Samozrejme, musí byť čistá, preto huby dobre umyte.
Drhnutie húb však narúša ich povrch, čím sa do nich vsakuje voda.
Ich vyprážanie je potom zložitejšie.
Umývanie húb však nemusí viesť ku katastrofe.
Čo je potrebné urobiť?
Stačí, ak budete postupovať podľa tohto odporúčania.
Ako umývať huby, aby sa nepremočili?
Trik poznajú skúsení hubári, no ak nepatríte medzi nich, ich rada sa vám určite bude hodiť.
Tajomstvom účinného čistenia je použitie múky.
Huby by sa mali najskôr dôkladne obaliť v tomto bielom prášku a potom ich zaliať vodou.
Následne už len tekutinu zlejte a huby rýchlo prepláchnite v sitku, pričom dbajte na to, aby tlak tečúcej vody nebol príliš vysoký.
Účinky tejto metódy vás milo prekvapia.
Veľkou výhodou je aj to, že týmto spôsobom očistíte všetky huby naraz.
Prečo čistenie húb múkou funguje?
Huby majú zvyčajne mierne vlhký povrch, na ktorý sa múka ľahko prilepí.
Suchá prísada po navlhnutí vytvorí sliz, ktorý nečistoty „zachytí“.
Opláchnutím húb všetko odstránime a huby ostanú perfektne čisté.
Umyté huby sú teraz pripravené na použitie.
Viete, ako dlho je treba variť huby?
Po zbere vyvstáva otázka, ako dlho by sa mali huby variť?
Závisí to nielen od ich druhu, ale aj od veľkosti.
Kľúčové je, aby zmäkli.
Najbežnejšie huby v slovenských lesoch sú dubáky, suchohríby alebo masliaky.
Ku každej z týchto húb treba v kuchyni pristupovať inak.
Nie všetky sa dajú vložiť do vriacej vody.
Niektoré sa oplatí variť s trochou soli, aby sa z nich zmyla špina.
Doba varenia húb sa pohybuje od 10 do 50 minút.
Je pomerne krátka – porovnateľná s varením mrkvy alebo hrášku.
Dubáky, suchohríby a kuriatka môžu byť varené so soľou, čo vám umožní extrahovať zrnká zeme alebo piesku v drobných póroch húb.
Tie sa potom usadia na dne nádoby, z ktorej treba po uvarení vyliať vodu a pred varením húb ju nahradiť novou.
Je dôležité mať na pamäti, že tieto hríby sa dávajú najskôr do studenej vody.
Iné huby naopak môžete vložiť priamo do vriacej vody.
Varte, kým nezmäknú.
V závislosti od veľkosti a druhu príslušnej huby to môže trvať dlhšie alebo kratšie.
Suchohríby a masliaky potrebujú asi 10-15 minút.
Tvrdšie huby by sa mali variť do 50 minút (niekedy sa dokonca oplatí predĺžiť čas na 60 minút).
To isté platí pre kuriatka, ktoré sa zvyčajne varia asi 25-45 minút.
Na druhej strane hliva ustricová sa svojou štruktúrou nachádza v strede.
Potrebuje asi 20-30 minút.
Je potrebné si uvedomiť, že toto je len odporúčaný čas.
Vždy stlačením huby skontrolujte, či je už dostatočne mäkká.
Hubári, toto by ste mali vedieť
Ak radi chodíte do lesa na huby, mali by ste vedieť, ako ich správne zbierať.
Nejde len o to, ako vybrať hubu zo zeme, ale aj o to, aby sa nepoškodilo mycélium a miesto, kde plodí.
Je tu ešte jeden, dosť dôležitý bod, ktorý hubári často nevedia alebo si to neuvedomujú.
Ak ste to doteraz nevedeli, teraz sa dozviete, prečo by mal každý hubár niekoľkokrát ľahko udrieť do klobúka huby ešte predtým, ako ju zdvihne.
Šírenie spór
Spóry húb sa nachádzajú na spodnej strane klobúkov v tzv. rúrkach.
Ak pred vybratím huby zo zeme niekoľkokrát poklopkáte po klobúku, časť výtrusov sa uvoľní a rozšíri v blízkosti.
Vďaka tomu už o rok môžete na rovnakom mieste očakávať nové exempláre.
Kontrola kvality huby
Ďalším dôvodom, prečo hubu potľapkať, je skontrolovať jej stav pred vytiahnutím.
Zdravá huba vydá charakteristický zvuk, podobný tomu, ktorý je počuť po poklepaní na vodný melón.
Huba, ktorú chceme vziať, by mala byť tiež dosť tvrdá a mäsitá.
Ak sa ukáže, že jej klobúk je mäkký a nevydáva žiadny zvuk, huba je stará alebo červivá.
Pre rast mycélia je lepšie nechať takéto huby v lese.
Čistenie
Samozrejme nemáme na mysli také čistenie, ktoré sa vykonáva s hubou pred jej prípravou do pokrmu.
Jemným poklepaním však odstránite prípadné chrobáky, ktoré sa nachádzajú v klobúku.
Toto sú tri dôvody, prečo je dobré poklepať na klobúk huby ešte predtým, ako ju vyberieme zo zeme.
Veríme, že budú pre vás tieto informácie užitočné a prajeme úspešný zvyšok hubárskej sezóny.
Veľa šťastia!