Vymeňte klasické droždie za kvások a vaše zdravie sa vám poďakuje.
Nielen, že pečivo s kvások lepšie chutí, ale je aj oveľa zdravšie.
Chlebík z domáceho kvásku nemá konkurenciu, možno si ho pamätáte aj od našich babibičiek.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako si vyrobiť vlastný domáci kvások:
1. deň: Zhruba 50 g múky a asi 50 ml teplej vody zmiešajte vo väčšom sklenenom pohári.
Vzniknúť by malo tekuté, ale husté cesto (ako na lievance). Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa odležať.
2. deň: Cestíčko premiešajte a ovoňajte – malo by byť mierne kyslé.
Pridajte doň 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu (podľa konzistencie cesta). Opäť dobre premiešajte a nechajte odležať do druhého dňa.
3. deň: V cestíčku by ste mali vidieť tvoriace sa vzduchové bublinky.
To je správne, stačí ho iba premiešať, pridať dve lyžice ražnej múky a teplej vody (aby bolo cesto stredne husté). Opäť nechajte odležať do ďalšieho dňa.
4. deň: Kvások by mal byť hotový. To spoznáte tak, že v ňom bude veľa bubliniek, bude mať kyslú vôňu a pri pozorovaní bude cesto rásť. Tento efekt majú na svedomí baktérie, ktoré spracúvajú múku a tvoria pri tom oxid uhličitý.
Na pečenie je najvhodnejší čas vtedy, keď baktérie spracujú všetku múku.
Kvások vtedy prestane rásť a začne klesať.
Trvanlivosť kvásku je zhruba 10-14 dní, pričom ho treba aspoň raz do týždňa „prikŕmiť“ lyžičkou múky a lyžičkou vody. Potom dobre zamiešať a skladovať v chladničke.
Ako kvások rozkvasiť
Nebojte sa, že by ste kvások nemohli použiť pri pečení s iným typom múky, než je ražná múka.
Stačí doň pridať múku, s ktorou budete piecť.
Do kvásku pridajte 150 mililitrov vody a 150 miligramov múky, zamiešajte a nechajte prikryté kvasiť.
Kvások bude už po pár hodinách zväčšovať svoj objem a bude mať bublinky.
Z takto rozkvaseného kvásku na pečenie odoberte znovu dve lyžičky do nádobky a kvások si uložte do chladničky, kde bude znovu čakať na ďalšie pečenie alebo prikŕmenie.
Ostatný oživený kvások použite do cesta.
10 dôvodov, prečo vymeniť droždie za kvások:
1. Je ľahšie stráviteľný – vďaka baktériám mliečneho kvasenia.
Znamená to, že po zjedení kváskového chleba vám už nebude bývať ťažko na žalúdku, ani vás nebude nadúvať.
2. Je pripravený úplne bez chémie – bez rôznych prídavných látok.
Kváskový chlieb sa dá upiecť už z troch surovín: múka, voda, soľ.
Prípadne ho môžete dochutiť a to rôznymi bylinkami, koreninami alebo semienkami.
3. Neprekysľuje organizmus– baktérie z kvásku neprekysľujú náš organizmus, naopak rozkladajú škroby a bielkoviny prítomné v múke.
Preto je pre náš organizmus s kváskom upečený chlieb pre zdravie prospešný a prijateľnejší.
4. Prospieva našej postave– aj napriek tomu, že kaloricky sú kváskové produkty približne na tom rovnako, ako kvasnicové, tie kváskové majú nižší glykemický index.
To znamená, že nás zasýtia skôr, zjeme menej, hladina cukru v krvi nestúpne tak rapídne, a tým vydržíme byť dlhšie sýty.
Vďaka nižšiemu GI sa vyhýbame „vlčiemu hladu“.
5. Rozkladá kyselinu fytovú– ktorá sa nachádza v obale zrna, teda v celozrnných múkach.
Viaže na seba dôležité minerály- vápnik, železo, horčík, meď a zinok.
Vďaka kvásku sú spomínané minerály uložené do nášho tela.
6. Je nadýchaný – kvasinky obsiahnuté v kvásku produkujú plyn oxid uhličitý, ktorý je obsiahnutý následne v ceste, čím sa stáva cesto nadýchanejšie.
7. Vydrží dlhšie – pri kvasení vzniká kyselina mliečna, ktorá chlieb prirodzene konzervuje.
Kváskový chlieb sa dá bez problémov jesť aj týždeň.
8. Chráni náš chrup– kváskovaním predchádzame tvorbe zubného kazu vďaka rozkladaniu spomínanej kyseliny fytovej
9. Je veľmi vhodné pre diabetikov, celiatikov a toleruje ho i veľa histaminikov.
10. Chutí to famózne! Krásne voňavý s chrumkavou kôrkou, nadýchanou a vláčnou striedkou vo vnútri. Taký býva domáci kváskový chlebík. Každý, kto ho vyskúšal, tvrdí, že iný už nechce.
Recept na zdravý domáci kvások nájdete TU.
Kváskovanie nie je len o chlebe.
Z kvásku upečiete a uvaríte veľmi veľa rôznych vecí: nielen kváskový chlieb, ale aj kváskové rožky, žemličky, kváskové koláče, vianočku, buchty, či makovky, na slano, na sladko, kváskový lepkový alebo aj bezlepkový chlieb.
Vždy podľa chute, nálady a domácej požiadavky.
Radi by ste kváskovanie vyskúšali, ale zdá sa vám to zložité?
Naučte sa kváskovať s odborníkmi na kvások, prihláste sa na kurz kváskovania.
Všetko o kvásku a kváskovaní pod jednou strechou. Viac na www.chutodnaty.eu