Maslo v obchodoch je stále drahšie a mnohí z nás preto hľadajú lacnejšie alternatívy.
Používať ako náhradu masla lacnejšie rastlinné produkty ale nie je vždy to pravé.
Aj preto sme pre vás hľadali recept, ktorý je veľmi podobný klasickému maslo a dokonca si mnohí pochvaľujú, že je ešte chutnejšie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pokiaľ máte ale prístup k smotane na šľahanie, môžete si ho ľahko a bez ťažkostí vyrobiť doma.
Nápad sme našli na facebooku.
Ja odporúčam kupovať smotanu na šľahanie v akcii, vtedy sa výroba domáceho masla skutočne vyplatí.
Potrebujeme:
Smotanu na šľahanie (1500 ml)
Postup:
Smotanu nalejte do misy a elektrickým šľahačom ju šľahajte 5 minút.
Pohodlnejšie je pripravovať maslo po častiach, práca tak ide rýchlejšie od ruky.
Ak máte dostatočne výkonný šľahač, pokračujte v šľahaní, pokiaľ nie, prelejte hustnúcu šľahačku do mixéra.
A pokračujte ďalších 5 minút.
Už po 3 minútach uvidíte, ako sa zo smotany začína oddeľovať srvátka a po bokoch sa zráža maslová hmota.
Po 5 minútach mixovania ju vyklopte do misky a zlejte všetku tekutinu (cmar).
Nevyhadzujte ju, cmar sa cení a dá sa použiť napríklad ako prísada do kysnutého cesta, cesta na sušienky alebo aj do cesta na palacinky.
Keď spracujete do tejto fázy všetku smotanu, získate asi 900 gramov masla.
Aby ste ho dostali do použiteľnej formy, pripravte si misu s ľadovou vodou, do ktorej ešte pridajte ľadové kocky.
Premiestnite maslo do ľadovej vody a 5 minút počkajte, kým sa hmota schladí a stuhne.
Potom ju rukami vytvarujte do tvaru valčeka.
Pripravte si kus priľnavej potravinárskej fólie.
Na ňu položte valček masla a ešte ho s pomocou fólie vytvarujte.
Potom odložte na 3 hodiny do chladničky.
Výsledný valček masla rozdeľte na menšie kúsky a každý zabaľte do kusu papiera na pečenie, lesklou stranou dovnútra.
Skladujte v chladničke až po dobu 1 mesiaca.
Pokiaľ máte masla viac, bez obáv ho zamrazte.
Tak vám vydrží celé mesiace.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)