Každá žena v domácnosti má svoje vlastné kuchárske triky . Tie, ktoré značne uľahčujú prácu v kuchyni, dokážu jedlá vylepšiť a najmä zrýchlia vašu prácu
Zozbierali sme vám triky, ktoré vo svojich kuchyniach používajú profesionáli – kuchári a šéfkuchári. Môžete si ich vyskúšať už dnes, keď budete pripravovať večeru!
22 trikov šéfkuchára
Orechy, ako napríklad mandle, sa dajú ľahko ošúpať, ak sa najskôr ponoria do vriacej vody na minútu alebo dve a potom hneď do studenej vody.
Ak chcete, aby bola uvarená ryža snehobiela a chutila ešte lepšie, v priebehu varenia pridajte do vody trochu octu .
Keď cítite, že vaša polievka je presolená, vložte obilniny (napríklad ryžu, alebo krúpy) do gázy a ponorte do hrnca. Tým sa odstráni prebytočná soľ.
Žĺtok z vareného vajca sa pri krájaní na plátky nerozpadne, ak sa čepeľ noža, ktorým krájate najprv ponorí do studenej vody.
Tento trik používala už naša starká, napríklad keď piekla langoše, alebo zemiakové placky. Ak chcete pridať jedlu cesnakovú chuť a vôňu, potrite tanier jemne cesnakovým strúčikom na miestach, kde bude konkrétne jedlo naservírované. Takto bude mať z cesnakovej arómy a jemnej chuti zážitok aj ten, komu býva inak po cesnakových jedlách nevoľno.
Aby pripravujete akúkoľvek pečienku, koreňte na začiatku prípravy, ale vždy soľte až na konci varenia.
Ak chcete, aby sa vrch koláča pri dopakaní nespálil a aby bol vláčnejší, zakryte vrch pekáča na chvíľu utierkou namočenou vo vode a nechajte ešte chvíľu v rúre.
Pivo sa veľmi hodí na prípravu pokrmov z mäsa a zeleniny. Napríklad zlatý mok zmiešaný so sójovou omáčkou je vynikajúcou marinádou na bravčové, hovädzie alebo jahňacie mäso. A pridaním tmavého piva počas prípravy dusenej zeleniny spôsobíte, že jej chuť bude jemnejšia a príjemnejšia.
Ak chcete získať perfektnú šľahačku, pridajte k pri šľahaní 1 vaječný bielok. Ak šľahačku spotrebujete hneď, bude perfektne držať, ak ju vyšľaháte v miske a s metličkami, ktoré boli pred šľahaním v mrazničke. Aj smotanu na šľahanie sa odporúča dať pred šľahaním do mrazničky na 15 minút.
Aby sa jablká v koláči neklesli na dno, plátky jabĺk obaľte hladkou múkou a až potom vmiešajte do cesta.
Aby sa varené fazule nestmavli, jednoducho ich počas pečenia nezakrývajte.
Ak chcete, aby bol vývar číry, vložte doň počas varenia pár kociek ľadu a následne priveďte tekutinu do varu.
Ak chcete, aby boli masové gule alebo guľôčky jemnejšie a chutnejšie, pridajte do mletého mäsa nasekanú cibuľu alebo surový nastrúhaný zemiak.
Marinovanie hovädzieho mäsa v majonéze alebo kefíre aspoň pol hodiny pred tepelnou úpravou spôsobí, že mäso bude mäkké a jemné. Ak chcete zlepšiť chuť mäsa, môžete zmiešať majonézu s horčicou.
Červené mrazené mäso bude chutiť lepšie, ak je pokvapkané medom, šťavou z granátového jablka alebo brandy zriedeným s vodou pred pečením.
Pri pečení hydinového mäsa ho počas pečenia prikryte umytou banánovou šupkou (bielou časťou) – to zabezpečí mäkkosť a šťavnatosť mäsa.
Pri obaľovaní namiesto bežných sušienok môžete použiť sekané orechy. Alebo ich zmiešajte so strúhankou. Trojobal bude chutnejší.
Ak chcete mať polievku chutnejšiu a zdravšiu, tesne pred odstránením z plameňa do nej nalejte trochu čerstvej mrkvovej šťavy.
Pokúste sa nahradiť soľ a ocot citrónovou alebo limetkovou šťavou – najmä pri príprave mäsa a zvlášť pri rybách. Mäso bude jemnejšie.
Štipka z prírodnej vanilky pridaná do zeleninového šalátu, dokonale podčiarkne chuť jedla.
Zahrejte taniere pred podávaním horúcich pokrmov a naopak zachlaďte pred podávaním studených pokrmov – chuť jedla bude vyváženejšia a bohatšia.
Pridajte štipku soli do mletej kávy pred varením nápoja. To spôsobí, že chuť nápoja bude výraznejšia.