21 najlepších príloh na grilovačku a letnú opekačku: Chleba nechajte doma, toto využite celú sezónu!

Fantastické recepty na celú grilovaciu sezónu. Chlebík nepotrebujete, tieto recepty si zamilujete!

Rýchle cesnakové placky

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

100 ml studenej vody

50 ml oleja (slnečnicový, repkový)

1 lyžičku soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžičku prášku do pečiva

200 g syra (strúhaného)

Pretlačený cesnak a trochu masla alebo oleja na potretie

Postup:

Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme prášok do pečiva, soľ a premiešame. Primiešame olej a vodu a vypracujeme hladké cesto, z ktorého oddeľujeme menšie časti a tie rozvaľkáme na tenký plát.

Posypeme strúhaným syrom, zabalíme do guľôčky a guličku ešte raz rozvaľkáme. Pečieme na suchej panvici z oboch strán dozlatista a po upečení hneď potierame cesnakovým maslom alebo olejom.

Ľahký cuketový koláč

Potrebujeme:

2 mladé cukety

1 šálku hladkej špaldovej múky

3 vajcia

1 lyžičku prášku do pečiva

Na oblohu:

1 paradajku nakrájanú na plátky

Strúhaný syr

Soľ

Zelené bylinky podľa chuti

Rastlinný olej

Postup:

Cuketu nastrúhame, posypeme soľou a necháme chvíľu vypotiť. Potom zlejeme prebytočnú tekutinu, primiešame vajcia, múku, nasekané bylinky a cesto navrstvíme na dno okrúhlej formy, ktorú sme vymastili trochou oleja.

Na cesto navrstvíme plátky paradajok a vložíme do vyhriatej rúry (povrch koláča môžete pred pečením potrieť rozšľahaným žĺtkom).

Pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút. Potom koláč vyberieme a posypeme syrom (môžeme pridať salámu, klobásu, či ďalšie prísady) a pečieme ešte 5 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.

Pečená zelenina v marináde

Potrebujeme:

1 papriku

1 cuketu

2 paradajky

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 lyžica octu

2 lyžice sójovej omáčky

3 lyžice olivového oleja

Postup:

Cesnak odšúpeme a pretlačíme do misy. Tam tiež pridáme rastlinný olej, ocot a sójovú omáčku. Všetko dôkladne premiešané. Všetka pripravená zelenina sa dôkladne umyje a čistí. Potom zeleninu nakrájame na kúsky (kolieska) a dáme do misy. Dôkladne premiešajte s marinádou. Prikryte misku fóliou a nechajte zeleninu marinovať po dobu 1 hodiny. Pečieme spolu s marinádou na plechu vystlanom papierom na pečenie.

Predhrejte rúru na 180 stupňov a nastavte na pečenie 20 až 30 minút. Aspoň 1-2x počas pečenia premiešajte.

Šalát z KFC

Potrebujeme:

1/2 hlávku bielej kapusty

1 ks mrkvy

1 malú cibuľku

200 g majonézy

40 ml vínneho octu

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 lyžice kryštálového cukru

1 lyžičku soli

Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

Kapustu nakrájame aj cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame. Majonézu zmiešame s cukrom, soľou, korením, citrónovou šťavou a octom. Potom zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme odstáť hodinku-dve v chladničke.

Turecké placky

Ingrediencie :

  • 400 g pšeničnej múky hladkej
  • 250 ml kefíru
  • soľ podľa chuti
  • 1 lyžička sódy

Postup :

1. Preosejte múku a pridajte sódu a soľ.

2. Vymieste mäkké cesto. V závislosti od konzistencie kefíru vám ho môže postačiť aj trošku menej.

3. Aby sa vám nelepilo cesto na ruky, potrite si ruky olejom.

4. Cesto dajte odpočinúť na 10 minút do chladničky.

5. Cesto rozdeľte na 5 častí. Z každého kúska vytvarujte tenkú okrúhlu palacinku.

6. Prepichnite palacinky po obvode vidličkou a dobre predhrejte panvicu.

7. Na strednom ohni opečte placky z oboch strán do zlatohneda. Panvicu nepotrebujete naolejovať. Keď je placka opečená, môžete ju potrieť maslom.

A chutné placky sú na svete. Je to skvelá náhrada za chlieb. Nie je nič jednoduchšie ako pripraviť si tieto placky.

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou

Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou!

Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!

Potrebujeme:

1 menšiu hlávku kapusty

1 červenú cibuľu

2 mrkvy

Zálievka:

300 ml bieleho jogurtu

2 lyžičky medu

Štipka bieleho mletého korenia

1 lyžica horčice

1 lyžička Worcesterskej omáčky

1 lyžičku soli

2 lyžice červeného vínneho octu

Postup:

Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.

V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.

Vrstvený šalát

Pečená červená kapusta

Potrebujeme:

350 gramov červenej kapusty

150 gramov kozieho syra

80 gramov anglickej slaniny

3 strúčiky cesnaku

3 PL olivového oleja

2 PL citrónovej šťavy

koriander podľa chuti

soľ a korenie

Postup:

Kapustu si najskôr nakrájame, no nie klasicky na drobno. Odstránime najskôr vrchné vrstvy a následne ju nakrájame na kolieska o hrúbke asi 2-3 centimetre. Na plech si dáme papier na pečenie a jednotlivé krúžky poukladáme vedľa seba.

V miske si zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, soľ a korenie. Touto zálievkou zalejeme kapustové krúžky. Plech dáme do rúry a kapustu pečieme na 170 stupňoch asi 30 minút. 10 minút pred koncom dáme na kapustu kozí syr, opraženú slaninku na panvici a koriander. Dopečieme a podávame.

Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou

Konečne perfektná náhrada za kalorické šaláty, ktorá chutí fantasticky: Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou!

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)

3 ks mkrvy

1 väčšiu červenú cibuľu

3 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžičku majonézy

1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať

Soľ, mletú rascu

Postup:

Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)

Pečená zelenina so syrom

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

3 rajčiny

2 zelené cukety

1 žltú cuketu – môžeme použiť aj baklažán

Soľ a čierne mleté korenie

Tymián

½ hrnčeka strúhaného parmezánu

Postup:

Cibuľu nakrájame na plátky a cesnak nakrájame nadrobno. Ostatné druhy zeleniny tiež dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky.

Na panvici rozpálime 1 lyžicu olivového oleja a orestujeme na ňom cibuľu dozlatista. Pridáme aj cesnak a restujeme 1-2 minúty.

Formu na pečenie vymastíme trochou oleja a na dno preložíme cibuľu s cesnakom.

Do misy uložíme striedavo plátky zeleniny. Ochutíme soľou, ktorním, sušeným tymiánom a polejeme zvyšným olejom.

Misu zakryjeme alobalom a volžíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 35 minút. Potom zeleninu z rúry vyberieme, posypeme syrom a pečieme ešte približne 20 – 25 minút.

Kapustový koláč bez múky

Potrebujeme:

1/2 hlávky kapusty

hrubá múka alebo polohrubá (hladká múka)

2 vajcia

mlieko

olej

saláma (podľa chuti, môže byť aj údené alebo anglická slaninka, proste čo chladnička dá)

soľ, korenie, vegeta, pálivá paprika

Postup:

Tento recept robím „podľa oka“, preto je možné podľa potreby pridať múku atď .. cesto by ale malo trochu „ťahať“ a nemalo by ho byť príliš husté – kapusta i saláma musí byť dobre vidieť :-))

1/2 hlávky kapusty nastrúhame, pridáme salámu na kocky nakrájanú, 1 vrchovatý hrnček hrubej alebo polohrubej múky (väčšinou robím z polohrubej), môžeme ešte trochu zaprášiť hladkou múkou. Práme 2 vajcia, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, soľ (soľou nemusíte šetriť – najmä ak máte málo slanú salámu), vegetu, mleté ​​čierne korenie, trochu pálivej papriky.

Zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, urovnáme do placky a pečieme cca 30 minút v predhriatej rúre na 180 ° C, nakrájame a podávame. Keď pridáte prášok do pečiva, vykúzlite kompaktný koláč. Je to veľmi podobné ako zemiaková baba, ale nám chutí ešte viac. A hlavne je to bez smaženia, takže určite voľba, ako vyprážané palcky. :-)

Je to super večera, taký kapustový bramboráček bez smaženia.

Fit šalát so zelerom

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Pečená cuketa s paradajkou a paprikou

Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom

Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.

Potrebujeme:

1-2 ks paradajok

200-250 g cukety

1 červenú papriku

2 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice mlieka

1 vajce

40 – 50 g syra

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.

Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.

Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.

Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.

Zemiakovo-cuketový koláč

Potrebujeme:

  • 2 veľké zemiaky cca 500 g,
  • 2 kusy cibule,
  • 2 lyžice oleja,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 6 vajec,
  • 1 lyžica kyslej smotany,
  • bazalka,
  • petržlen,
  • jarnú cibuľku,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.

Postup:

Zemiaky umyjeme a nakrájame nadrobno (nové netreba ani šúpať). Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na oleji, pridáme aj zemiaky a spolu restujeme, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme aj cesnak a necháme na panvici ešte asi 1-2 minútky.

V miske zmiešame smotanu, vajcia, bazalku, olej, zelené bylinky a premiešame. Tortovú formu vymastíme olejom a navrstvíme do nej zmes z panvice. Na to navrstvíme smotanovú zmes. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Podávame ako prílohu, alebo len tak so šunkou a syrom.

Šalát z mladej kapusty

Potrebujeme:

1 menšia biela kapusta – mladá
2 červené papriky
1 zelená paprika
pol zeleru
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej – kvalitný
ocot, kvapku medu a mletá rasca

Postup:

Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.

Podpoliansky cesnakový posúch

Potrebujeme:

300 g hladkej múky T650

200 ml vlažnej vody

20 g čerstvého droždia (½ kocky)

1 lyžičku kr. cukru

1 lyžičku soli

1 lyžičku celej rasce

2 lyžice oleja

Na potretie:

4 strúčiky cesnaku

2 lyžice vody

2 lyžice roztopenej masti

Postup:

Nasjkôr si pripravíme kvások. Vo vode rozdrobíme droždie a rozmiešame cukor. Do druhej misky nasypeme múku, soľ, rascu a pridáme aj olej a nakoniec aj kvások. Rukami vymiesime hladké, vláčne cesto a vypracujeme bochník, ktorý len posypeme trochou múky a necháme vykysnúť.

Keď cesto zdvojnášobí svoju veľkosť, prehnetieme ho rukami a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (papier je dobrú trochu navlhčiť vodou). Cesto ponaťahujeme do tvaru bochníka alebo placky s hrúbkou asi 2 cm. Povrch rovnomerne potrieme zmesou masti, pretlačeného cesnaku a vody. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi pol hodinu pri teplote 180 stupňov.

Vyberieme z rúry, potrieme trochou studenej vody a necháme vychladnúť na rošte, prikrytý utierkou.

Moje vylepšenie: Pred pečením som do cesta zapichla pár cesnakových strúčikov nakrájaný na polovice. My s manželom milujeme cesnak a takéto vylepšenie nám veľmi chutí. Tiež sme posypali ešte trochou rasce.

Zemiakovo – syrový koláčik

Fotopostup: Zemiakovo – syrový koláčik

Tento slaný koláčik je jedným z mojich najobľúbenejších pokrmov už od detstva. Pamätám sa, ako sa po kuchyni rozliehala lahodná vôňa cesnaku vždy, keď nám ho mama pripravovala. Recept na túto pochúťku sa u nás dedí a preto verím, že raz ho bude pre svoju rodinu s láskou pripravovať aj moja dcérka. :-)

Potrebujeme:

6 stredne veľkých zemiakov

2 vajcia

2 strúčiky cesnaku

3-4 lyžice majonázy

100 g strúhaného syra

1 lyžicu sušeného kôpru (príp. iných zelených byliniek)

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Ďalej budeme potrebovať:

Zapekaciu misu s priemerom 26 cm

Postup:

Polovicu syra zmiešame v miske s vajíčkom a sušeným kôprom – táto zmes bude tvoriť vrchnú vrstvu koláča.

Druhú polovicu zmiešame s vajíčkom, prelisovaným cesnakom a majonézou.

Zemiaky nastrúhame na strúhadle, osolíme, okoreníme a zmiešame so syrovo-majonézovou zmesou. Túto zmes navrstvíme do vymastenej zapekacej misy. Povrch pokryjeme syrovo-kôprovou zmesou a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút, alebo kým nie je povrch koláča zlatistý.

Zeleninový šalát

Čo potrebujete:

  • 1 hlávka kapusty
  • 2 kusy mrkvy
  • 1 červená cibuľka
  • 1 menší téglik jogurtu bez prísad
  • 2 lyžičky horčica
  • 2 lyžičky citrónová šťava
  • 0,5 lyžičky oregana
  • soľ podľa chuti
  • korenie – podľa chuti

Ako pripraviť

Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, jemne nakrájajte kapustu a mrkvu nastrúhajte.
V miske zmiešajte jogurt s horčicou a citrónovou šťavou. Pridajte nakrájanú zeleninu a korenie. Zmiešajte, posypte soľou a korením.

Šalát „Jar“

Čo potrebujete:

  • 1 jablko
  • Jedna tretina plechovky konzervovanej kukurice
  • 0,5 hlávky kapusty
  • citrónová šťava podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie podľa chuti

Ako pripraviť

  1. Nechajte kukuricu odkvapkať z nálevu, aby ste sa zbavili kvapaliny. Očistite jablká, jemne nakrájajte  a nakrájajte aj kapustu. Spojte všetky prísady a premiešajte.
  2. Pridajte citrónovú šťavu, posypte soľou a okorente. Zamiešame.

Vzhľadom k absencii majonézy, väčšina z týchto šalátov môže byť jednoducho uskladnená v chladničke, takže môžete okamžite pripraviť dvojité porcie – na večeru a raňajky.