Koriander jedna z potravín, ktorú ľudia buď milujú alebo nenávidia. Zdá sa, že v tom prípade žiadna stredná cesta neexistuje. Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo niektorí ľudia majú takú veľkú averziu voči koriandru? Vysvetlenie je vskutku prozaické – je to vlastne biologický dôvod.
Koriander je malá, zelená listová časť rastliny koriandru, ktorú používame ako korenie. Obľúbený je najmä v Španielsku a v Karibiku, kde slúži ako vynikajúce dochucovadlo stejkov a kuracieho mäsa, ale aj šalátov.
Prečo ľudia nenávida koriander?
Štúdia vykonaná v americkom Ohiu na skupien 30.000 ľudí sa snažila nájsť odpoveď na túto otázku. Ľudí požiadali, aby ohodnotili, či sa im chuť koriandru páči alebo nie. Podľa toho, ako odpovedali, potom analyzovali genómy každého zapojeného účastníka.
Štúdia ukázala podobnosti v skupine génov ľudí, ktorí odpovedali, že im koriander nechutí. Zjednodušene povedané, kým gény ľudí, ktorým koriander chutí, boli veľmi odlišné, ľudia, ktorým koriander nechutil, si boli v niečom veľmi podobní. Väčšina z nich totiž zhodne odpovedala, že im koriander pripomína chuť mydla. Presne títo ľudia zdieľali jeden konkrétny gén, OR6A2, ktorý je zodpovedný za to, že jeho nositelia sú citlivejší na vôňu aldehydových chemikálií.
Čo sú aldehydové chemikálie?
Sú to organické molekuly, ktoré obsahujú atóm uhlíka naviazaný na atóm vodíka a kyslíka dvojitou väzbou, a existuje niekoľko odlišných druhov tejto látky. Rôzne aldehydy majú výraznú vôňu, vrátane koriandru.
V prípade koriandru existuje viac ako jeden aldehyd, ktorý spôsobuje jeho charakteristickú vôňu; presne ten istý aldehyd je vedľajším produktom pri výrobe mydla.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Náhoda? Zrejme nie.
Gén OR6A2 nie je jediný, ktorý prispieva k „nechuti“ z koriandra. Vedci sa domnievajú, že existuje niekoľko ďalších, ale teraz vieme, že tento gén hrá hlavú úlohu v otázke, prečo koriander chutí niektorým ľuďom ako mydlo.