plny-hrniec_transparent_negativ.png

19 jednoduchých slaných chuťoviek pre návštevy: Zvládnete ich, aj keď vám hostia už klopú na dvere!

Perfektné nápady na rýchle slané pohostenie pre vaše návštevy.

Rýchle, chutné a veľmi obľúbené recepty na slané chuťovky, ktoré nemôžu chýbať ani na vašom sviatočnom stole. Hoci sa stoly každoročne prehýbajú pod sladkými dobrotami, vďaka týmto receptom ulahodíte aj milovníkom slaných chuťoviek a jednohubiek.

Tvarohové tyčinky len z 3 prísad!

Báječné tvarohové tyčinky len z 3 prísad!

Potrebujeme:

250 g tučného mäkkého tvarohu

250 g zmäknutého masla

250 g hladkej múky

Voliteľné na posypanie:

Hrubozrnná soľ

Celá rasca

Sezamové semienka

Syr

Postup:

Všetky tri prísady zmiešame v miske a vypracujeme jednotné cesto. Cesto rozvaľkáme na tenší plát a radielkom rozkrojíme na jednotlivé tyčinky. Do cesta môžeme pridať aj štipku soli.

Potrieme rozšľahaným vajčíkom, posypeme prísadami podľa chuti a vložíme do vyhriatej rúry (pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie).

Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým tyčinky nie sú na povrchu zlatisté.

Náš tip: Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.

Domáce syrové krekry zo 4 surovín

Domáce syrové krekry zo 4 surovín!

Máte chuť na niečo dobré pod zub? Prinášame vám skvelý recept na chrumkavé krekry, ktoré si môžete rýchlo a jednoducho vyrobiť aj u vás doma. Prekvapte svojich blízkych jedinečnou slanou pochúťkou, ktorú si v obchode rozhodne nekúpite.

Potrebujeme:

100 g hladkej múky

100 g tvrdého syra najemno nastrúhaného

100 g masla

1 žĺtok

Postup:

Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Rukou vypracujeme hladké cesto. Pridáme syr, žĺtok a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto vyformujeme do guľatého tvaru a zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky na 30 minút.

Vychladené cesto rozdelíme na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do tvaru kruhu.

Cesto nakrájame na trojuholníky. Slamkou vytvoríme na povrchu každého trojuholníka dierky.

Trojuholníky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 stupňov.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Slaninovo-hubové jednohubky

Slaninovo-hubové jednohubky, po ktorých sa len tak zapráši

Potrebujeme:

20 šampiónov

200 g ricoty alebo iného mäkkého syra (tvaroh alebo bryndza)

1 lyžicu olivového oleja

½ lyžice nasekanej pažítky

1/2 lyžice nasekanej bazalky

1 stúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

150 g slaninky nakrájanej na tenké plátky

Špáradlá

Postup:

Šampiňóny umyjeme, odstránime stopku a vyberieme vnútro húb lyžičkou tak, aby sme neporučil hlavičku. V miske zmiešame syr s olivovým olejom, bylinkami, pretlačeným cesnakom a ochutíme soľou a korením.

Syrovú zmes potom naplníme do šampiónov. Nakoniec šampiňóny obalíme pásikmi slaninky a upevníme špáradlami.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov, 20 minút.

Jednoduché smotanové pagáčiky, na stole o pár minút!

Bez kysnutia: Jednoduché pagáčiky zo smotanového cesta na stole o pár minút

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

250 masla (alebo tuku na pečeni)

1 téglik kyslej smotany

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva

1 lyžičku soli

Na potretie:

1 žĺtok

Na posypanie:

Sezamové semienka

Postup:

Príprava nemôže byť jednoduchšia. Všetky suroviny Je dôležité, aby mali izbovú teplotu) spojíme a vymiešame hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky (pomocou vykrajovátka alebo pohára).

Pagáčiky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody. Posypeme sezamovým semienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút (pagáčiky sledujte, pretože každá rúra pečie inak. Keď budú na povrchu zlatisté, z rúry ich vyberte).

Pizza slimáky

Pizza slimáky z lístkového cesta

Potrebujeme:

1 hárok rozvaľkaného lískového cesta

200 g šunky nakrájanej na plátky

Paradajkovú omáčku na pizzu

Zelené olivy nakrájané na kolieska

1 lyžicu olivového oleja

1-2 strúčiky cesnaku

200 g strúhaného syra

1 vajce na potretie

Pizza korenie

Postup:

Olivový olej zmiešame v miske s roztlačeným cesnakom.

Lístkové cesto potrieme zmesou oleja a cesnaku. Potom na cesto rozotrieme paradajkovú omáčkou a navrstvíme naň plátky šunky, olivy a posypeme strúhaným syrom (podľa chuti môžeme pridať aj ďalšie ingrediencie ako kukuricu, huby, paradajky, atď). Nakoniec posypeme pizza korením a cesto zrolujeme.

Rolku nakrájame na kolieska (slimáky) a tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým cesto nieje zlatisté.

Rajčinové jednohubky

Chutné rajčinové jednohubky

Potrebujeme:

1 plechovku tuniaka (môžeme použiť aj iné ryby podľa chuti)

1 menšiu strúhanú mrkvu

1 menšie kyslé jablko

1-2 polievkové lyžice najemno nasekanej cibuľky

1 lyžicu zelenej cibuľky nasekanej najemno (príp. kôpru)

Soľ a korenie podľa chuti

Kyslú smotanu (príp. domácu majonézu)

3 väčšie paradajky

Postup:

Jablko ošúpeme, nastrúhame najemno a v miske zmiešame s mrkvou, cibuľkou, zelenou cibuľkou, smotanou a tuniakom. Dochutíme soľou, korení a premiešame.

Paradajky nakrájame na hrubšie plátky, preložíme na plytký tanier alebo misu a na každý kúsok navrstvíme pomazánku.

Podávame ako chutný predkrm alebo chuťovku.

Chuťovky zo zemiakovej kaše

Zvýšilo vám z obedu trochu zemiakov? Pripravte si z nich najlepšie slané chuťovky k telke!

Potrebujeme:

200 g uvarených zemiakové

100 g hladkej múky

6 lyžíc strúhaného syra

Soľ a korenie podľa chuti

150 ml slnečnicového oleja

Postup:

Zvarené zemiaky roztlačíme, pridáme polovicu strúhaného syra. Soľ a múku. Vymiesime hladké cesto.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru kruhu na hrúbku 0,5 cm. Kruh rozdelíme na trojuholníky a na širšiu časť každého kúska navrstvíme zvyšný syr. Potom zrolujeme do tvaru rožteka.

Takto pripravené zemiakové rožteky vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.

Pávie jednohubky

Potrebujeme:

Baklažán

2 menšie uhorky

2 kápie

Čierne olivy

Majonézu

100 g strúhaného syra

5 strúčikov cesnaku

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Baklažán umyjeme, nakrájame zošikma na tenké plátky, osolíme a necháme 20 minút odležať. Potom plátky opláchneme a orestujeme na rastlinnom oleji domäkka.

Medzitým si pripravíme cesnakovo – syrovú nátierku.  Majonézu zmiešame s prelisovaným cesnakom, syrom, osolíme a okoreníme.

Baklažánové plátky potrieme nátierkou, na každý kúsok uložíme koliesko uhorky, polovicu olivy a ozdobíme kúskom kápie.

Naaranžujeme do tvaru pávieho chvosta.

Vynikajúce chuťovky z parmezánu a šunky

Vynikajúce chuťovky z parmezánu a šunky

Skvelé nadýchané maslové pečivo so šunkou a syrom  pripravené za niekoľko minút. Hodia sa ako chutné predjedlo, alebo skvelá chuťovka. Oplatí sa vyskúšať!

Potrebujeme:

150 g parmezánu

150 g suchej šunky

250 ml vody

50 g masla

250 g hladkej múky

4 vajcia

Postup:

Šunku nakrájame nadrobno, syr nastrúhame. Rúru nastavíme na 200 stupňov. Vodu s maslom preložíme na plameň a privedieme do varu. Postupne pridávame múku, soľ a korenie. Miešame, kým zmes nezhustne a nezačne sa oddeľovať od dna.

Odstránime z ohňa a vmiešame do zmesi vajcia – jedno po druhom. Pridáme šunku, syr a dobre premiešame.

Lyžicou dávkujeme z cesta na plech vystlaný papierom na pečenie jednotlivé porcie – guľôčky. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté (približne 20 minút).

Cesnakovo-pizzové jednohubky

Fotopostup: Cesnakové pizza jednohubky hotové za pár minút

Potrebujeme:

Bagetu (60 cm dlhú, prípadne niekoľko menších)

½ šálky roztopeného masla

1 prelisovaný cesnak

1 ½ šálky strúhaného syru

1/3 šálky rajčinovej omáčky na pizzu

120 g obľúbenej klobásy nakrájanej na kolieska (príp. suchú salámu)

¼ červenej cibule nakrájanej na drobno

½ lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Bagetu nakrájame na kolieska hrubé cca 2 cm. Maslo zmiešame s cesnakom a touto zmesou potrieme každý kúsok nakrájanej bagety. Trochu cesnakového masla odložíme na neskôr.

Bagetové kolieska potrieme rajčinovou omáčkou a nasypeme na ne kúsky cibule a syr. Na vrch uložíme kolieska klobásy.

Takto pripravené kolieska naukladáme na seba (cca 6-7 kusov). Potom kolieska preložíme do zapekacej misy (viď obrázok).

Zvrchu potrieme kolieska zvyšným maslom a misu zakryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 10 minút, kým bagety nie sú na povrchu zlatisté.

Posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme ešte teplé.

Nadýchané syrové guľôčky ľahké ako pierko

Nadýchané syrové guličky, ľahké ako pierko!

Potrebujeme:

80 g hladkej múky

80 g masla

3 vajcia

40 g najemno nastrúhaného syra

200 ml vody

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici rozpustíme 80 g masla, 200 ml vody a štipku soli. Za stáleho miešania necháme na miernom ohni, kým maslo a voda nevytvoria jednotnú tekutú zmes.

Do zmesi postupne vmiešame múku, až kým nám nevznikne konzistencia hustého cesta (viď obrázok). Cesto miešame na miernom ohni 2-3 minúty.

Cesto preložíme do samostatnej misky a pridáme k nemu vajcia a za rýchleho miešania vymiešame homogénnu, jemnú hmotu do ktorej nakoniec vmiešame syr.

Miešanie je v tomto recepte obzvlášť dôležité, aby sa do cesta dostal vzduch a bolo krásne nadýchané a vláčne. Cesto miešajte asi 5 minút.

Takto pripravené cesto môžeme navrstviť do cukrárskeho vrecka, alebo dávkovať na plech pomocou lyžice. Z cesta vytvárame malé guličky – bochníčky, ktoré v dostatočných rozostupoch dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým bochníky nezískajú zlatistú farbu.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Pizza kornúty

Chrumkavé pizza kornútky plnené šunkou a syrom

Potrebujeme:

Na cesto:

(môžete použiť aj hotové lístkové cesto)

400 g polohrubej múky

125 ml vody

125 ml teplého mlieka

1 lyžičku kryštálového cukru

1 lyžicu sušeného droždia

½ lyžičky soli

2 lyžice oleja

Náplň:

100 g šunky

100 g tvrdého syra

Kečup alebo paradajkovú omáčku podľa chuti

Sušené oregano alebo bazalku

Pikantnú polosuchú salámu podľa chuti

Postup:

V teplom mlieku rozpustíme cukor a droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. Medzitým nasypeme do misky múku, soľ, olej, vodu a pridáme kvások. Vymiešame hladké jednotné cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.

Keď cesto vykysne, preložíme ho na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme z neho 8 kruhov s priemerom približne 14 cm.

Každý kruh potrieme kečupom alebo paradajkovou omáčkou. Na kečup uložíme strúhanú šunku alebo plátky šunky, prípadne kolieska salámy. Na každý kúsok navrstvíme trochu strúhaného syra, posypeme korením a potom zabalíme do tvaru kornútku.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 250 stupňov, kým povrch kornútkov nebude zlatistý.

Necháme chvíľu vychladnúť a podávame ešte teplé.

Chrumkavé tyčinky so syrom a slaninou

Chrumkavé tyčinky so syrom a slaninou

Chrumkavá chuťovka, ktorá je ako stvorená na pohodový piatkový večer strávený v spoločnsoti priateľov alebo vášho obľúbeného filmu. Vyskúšajte túto skvelú domácu dobrotu aj vy!

Potrebujeme:

2/3 šálky teplej vody

1 lyžičku sušeného droždia

½ lyžičky soli

1 lyžičku cukru

200 g slaniny

1 ½ – 2 šálky hladkej múky

150 g strúhaného syra

1 lyžicu zelených byliniek – voliteľné

Postup:

Slaninu nakrájame nadrobno a opražíme dochrumkava. Potom spolu s tukom preložíme do misky.

Do teplej vody pridáme kvasnice a cukor. Počkáme cca 10 minút, kým vyjde kvások.

V inej miske zmiešame múku a soľ, pridáme kvások a opraženú slaninku spolu s tukom (je potrebné, aby bol v ceste aj tuk, ak sa teda rozhodneme zvoliť verziu bez slaniny, pridáme 40-50 g rozpusteného masla alebo oleja). Vypravcujeme homogénne mäkké cesto (ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme ďalšiu múku). Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 30 minút.

Cesto preložíme na pomúčenú doslu a zmiešame so strúhaným syrom, bylinkami, opäť premiesime a potom rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Cesto nakrájame na tenké prúžky a potom dvojice prúžkov spolu zatočíme.

Preložíme na papier na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15 minút alebo kým nie sú na povrchu hnedasté.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

O pár minút na stole

1.

Jednoduché, sýte a chutné už na prvý pohľad. Potrebujete niekoľko plátkov suchej salámy nakrájanej na tenké pláty a rýchlu náplň. V miske zmiešajte nastrúhané uvarené vajce natvrdo, strúhanú mozzarellu (alebo iný syr), najemno nasekané bylinky a lyžicu majonézy či pomazánkového masla. Túto zmes naneste na kolieska salámy, ozdobte zelenou bylinkou (kúskom kôpru alebo petržlenovou vňaťou) a zatočte do tvaru kornútu. Potom stačí už len upevniť špáradlom a môžete podávať.

2.

Čerstvú uhorku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Na každý uložte kúsok uložte plátok údeného lososa a lyžičku smotanového syra. Zrolujte a prepichnite špáradlom. Nakoniec môžete posypať zrniečkami sezamu.

3.

Kuriatka z jemného tvarohu (smotanového alebo pomazánkového masla), nadrobno nakrájanej šunky alebo slaninky, byliniek a strúhaného syra. Stačí vyformovať do tvaru guličiek, obaliť v strúhanom syre a ozdobiť kúskami mrkvy. Servírujeme na slaných krekroch.

4.

Cuketu nakrájame na veľký tenké plátky, ktoré opražíme z oboch strán na suchej panvici. Na každá kúsok uložíme kúsok čerstvého šalátu a ľubovolnú náplň (slaný šalát zo šunky, syra, majonézy…). Zrolujeme a podávame.

5.

Vrecká z mozzarelly plnené ovocným šalátom. Mozzarellu rozdelíme na niekoľko menších kusov – plátkov a vložíme na chvíľu zahriať do mikrovnky. Potom každý kus opatrne rozvaľkáme medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Tenkú placku, ktorá takto vznikne naplníme ovocným šalátom a potom zložíme do tvaru mešca a utiahneme zelenou cibuľkou,a lebo kúskom pomarančovej šupky.

6.

Plnené pečené papriky. Farebné papriky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie 15-20 minút. Potom jednoducho nakrájame na kúsky (plátky) a tie naplníme zmesou strúhaných vajec, syra, cesnaku a kyslej smotany. Ochutíme bylinkami, soľou, korením a upevníme špáradlom.

Najlepšie recepty na dnes