Výborné jedlá s kuracím mäsom, ktoré si môžete dopriať, aj keď ste na diéte ba čo viac, chudne sa po nich!
Vynikajúci šalát s ľahkým dressingom
Potrebujeme:
400 g kuracie prsia
200 g pekingská kapusta
4 paradajky
2 vajcia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 ks farebná paprika
1 uhorka
200 g jogurtu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžičky horčice
Čierne korenie (mleté) podľa chuti
Soľ podľa chuti
Postup:
Nakrájajte kuracie mäso na stredné kúsky.
Posypte ich soľou a korením. Kuracie mäso opražíme na 1 lyžici oleja, mäso potom nechajte vychladnúť. Čisté listy kapusty natrháme na kúsky.
Uhorky papriky narežeme na kúsky. Zeleninu a kuracie mäso pridáme na vrch kapusty.
V samostatnej miske zmiešajte prírodný jogurt, 1 lyžičkou olivového olej, horčicou, soľou a korením.
Zamiešajte šalát s dressingom.
Pridajte na vrch nakrájané paradajky a uvarené vajcia na tvrdo.
Fašírky pre štíhly pás
Potrebujeme:
Mleté kuracie mäso 600 g
Kapusta 200 g
Mozzarella 80 g
Kôpor ½ lyžičky
Soľ a mleté korenie
1 vajce
½ lyžičky cesnakového prášku
Majoránka
Postup:
V hlbokej miske premiešame mleté kuracie mäso so soľou, sušeným cesnakom bylinkami, soľou a čiernym korením.
Kapustu nastrúhame, alebo nakrájame nadrobno. V samostatnej nádobe zmiešame nastrúhanú mozzarellu s vajcom a pridajte zmes do mletého mäsa.
K mäsu pridáme nakrájaný kôpr a kapustou, všetko dôkladne premiešame.
Mokrými rukami formujeme zo zmesi jednotlivé fašírky, ktoré preložíme na plech vyslaný silikónovou podožkou, alebo papierom na pečenie.
Plech na pečenie dajte do predhriatej rúry na 180 stupňov 30 minút.
Rýchly šalát s kuracím mäsom a kapustou
Zloženie:
kuracie prsia (prsia) 100 g
biela kapusta 150 g
uhorka 1 ks
jogurt s nízkym obsahom tuku
Príprava:
Kapusta sa nakrája nadrobno.
Uvaríme kuracie prsia a následne jemne nakrájame na malé kocky.
Uhorka sa tiež nakrája na kocky.
Zmiešame všetky zložky šalátu a ochutíme, nakoniec zmiešame aj s jogurtom.
Kuracie rezne s jogurtom a cuketou
Vynikajúci recept z kuracieho mäska a jednoduchej omáčky z bieleho jogurtu.
Potrebujeme:
kuracie prsia – 1 ks.
paradajka – 1 ks.
mladá cuketa – 1 ks.
petržlen a kôpor
jogurt – 150 g
tvrdý syr – 25 g
soľ
korenie mix
Postup:
Kuracie mäso rozdelíme na dve polovice a každý kúsok rozdelíme na plátky.
Plátky ochutíme soľou a korením, naklepeme pod fóliou.
Kúsky mäsa uložíme na dno zapekacej misy.
Jogurt rozmixujeme s bylinkami a nakejeme na mäso.
Na mäso uložíme kúsky paradajok, opäť mäso, omáčka, kúsky paradajok a mäso.
Zalejeme zvyškom omáčky a uložíme kolieska cukety.
Posypeme syrom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľahký šalát na obed
Zloženie:
rajčiny 1 ks
uhorka 1 ks
kuracie prsia 200 gr
sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička
šalátové listy
cesnak 1 strúčik
soľ, korenie podľa chuti
olivový olej podľa chuti
Príprava:
Pripravte potrebné zložky.
Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.
Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.
Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.
Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.
Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.
Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame a podávame na stôl.
Fit kuracie rezne
Potrebujeme:
4 kuracie rezne
1 mozzarella nakrájanú na plátky
Paradajka nakrájanú na plátky
Niekoľko listov bazalky
Ďalej:
korenie na kurča
2 lyžice sezamového alebo olivového oleja
Postup:
Rúru zapneme na 190 stupňov. Kuracie prsia posypeme korením, jemne naklepeme a narežeme (vo vzdialenosti asi 1,5 cm od seba).
Do zárezov striedavo vkladáme plátok rajčiny, mozzarellu a lístky bazalky.
Pokvapkáme olejom (tak aby sa dostal aj do zárezov), preložíme na plech vystlaný papierom a vložíme do rúry na asi 20-25 minút, kým sa syr nerozpustí, a kurča bude opečené na každej strane.
Podávame s obľúbenými prílohami – zemiaky, zemiaková kaša, šalát.
Vrstvený šalát
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia,
1 PL oleja,
1 lyžička korenia gyros,
1 väčšia cibuľa,
4-6 sterilizovaných uhoriek,
1 konzerva sterilizovanej kukurice,
100 g domácej majonézy – bez oleja (recept tu) ,
1 kyslá smotana (prip. biely jogurt),
1 lyžica horčice
2 -4 strúčiky prelisovaneho cesnaku,
kečup, čínska kapusta
Zelená cibuľka na ozdobu
Postup:
Kuracie prsíčka narežeme na drobné kocky, dáme do misky , pridáme 1 PL oleja a korenie (môžeme nechať chvíľu marinovať).
Na panvici sprudka orestujeme, stačí pár minút (cca 7 a mäsko je hotové).
Na zálievku si zmiešame majonézu, horčicu, smotanu a cesnak. Cibuľku, uhorky si nakrájame. Na spodok misy navrstvíme mäsko, cibuľku a zálievku (časť majonézovej zmesi a kečup). Potom uhorky, kukuricu, kečup, zvyšok zálievky a nakoniec natrhanú kapustu a zeleň na ozdobu.
Necháme odležať, alebo podávame hneď.
Veľmi šťavnaté kuracie steaky za minútku pripravené
Potrebujeme:
5-6 kusov kuracích rezňov
4 lyžice medu
4-5 čajových lyžičiek horčice
5 strúčikov cesnaku
soľ, korenie
Postup:
Kuracie rezne umyjeme a osušíme papierovou utierkou, rozkrojíme na dve časti a obe osolíme. Môžeme zľahka naklepať, je to na vás. tenšie rezne budú rýchlejšie hotové.
Med rozmiešame s horčicou a pretlačeným cesnakom, Kuracie prsia premiešame v marináde – môžeme nechať marinovať, alebo použiť hneď.
Mäso preložíme na plech vystlaný papierom na pečeni – v dobre vyhriatej rúre na 200 stupňov pečieme 20 minút.
Výborný šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)
350 g mrkvy
3 vajcia uvarené natvrdo
2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno
70 – 100 g najemno nastrúhaného syra
Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy.
Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu.
Dochutíme a môžeme ihneď podávať.
Rolka z kuracieho mäsa a cukety
Výborný obed z kuracieho mäska a cukety. Ľahké, rýchle a navyše úplne fit. Múku pokojne vymeňte za namleté ovsené vločky, alebo za zdravšiu špaldovú múku.
Potrebujeme:
2 cukety
2 ks kuracích rezňov (cca 300 g kuracie prsia (nakrájané nadrobno alebo zomleté)
4 vajcia
2-3 lyžice hladkej múky
Kôpor, petržlenová vňať
1 cibuľa
100 g tvrdý syr
Olivový olej
Postup:
Cuketu nastrúhame a následne vytlačíme prebytočnú šťavu, pridáme vajcia, múku, trochu soli, zelené bylinky a dôkladne premiešame.
Plech pokryjeme papierom na pečenie, potrieme olejom a nanesieme cuketovú zmes. Pečieme pri teplote 200 stupňov 15-20 minút.
Cibuľu zatiaľ nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici spolu s kuracím mäsom – ochutíme soľou, korením (stačí 7 minút).
Náplň navrstvíme na cesto, posypeme syrom a dáme ešte na 5-10 minút do rúry.
Diétny šalát Oliver
Potrebujeme:
250 g uvareného kuracieho mäsa (kuracích pŕs)
150 g čerstvých uhoriek
100 g kyslých uhoriek
3 ks uvarených vajec
2-3 lyžice bieleho jogurtu s nižším obsahom tuku
Pár kvapiek olivového oleja
Soľ, čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Všetky prísady stačí jednoducho nakrájať a zmiešať.
Jogurt zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením.
Primiešame k šalátu a môžeme podávať.
Domáci Cézar šalát
Keď ideme do reštaurácie, šalát Cézar je mojou obľúbenou voľbou. Aj preto som rozhodola, že tento skvelý šalát skúsim pripraviť aj doma. Výsledok bol skutočne fantastický, dokonca mi chutil viac ako ten z reštaurácie. Nuž domácej výrobe sa nič nevyrovná!
Potrebujeme:
250 – 300 gr kuracích pŕs
10 -12 ks cherry paradajok
Rímsky šalát (príp. ľadový)
Rastlinný olej
Soľ
Krutóny:
4-5 krajcov toastového chleba
2 lyžice olivového oleja
2-3 strúčiky cesnaku
Na zálievku:
2 žĺtky
2 filety ančovičiek
2 lyžice dijónskej horčice (príp. celozrnnej horčice)
Šťava z ½ citróna
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička worchesterskej omáčky
1 lyžicu strúhaného parmezánu
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Najskôr si pripravíme krutóny. V miske zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom. Z toastového chleba odstránime kôrku a vnútro nakrájame na menšie kúsky. Tie rozložíme na plech vystlaný alobalom (príp. papierom na pečenie) a pokvapkáme cesnakovo-olejovou zmesou. Vložíme do rúry a pečieme vo vyhriatej rúre, kým povrch krutónov nie je zlatistý.
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na rastlinnom oleji dozlatista.
Nakoniec si vyrobíme zálievku. Najdôležitejšie je mať čerstvé domáce vajíčka. Môžeme ich použiť aj surové, ale ja som sa rozhodla pre „zohriatu“ verziu. Vajíčka vložíme do vriacej vody a varíme 1 minútu. Potom vyberieme, ochladíme pod tečúcou vodou a rozbijeme škrupinku pod ktorou je čiastočne uvarený bielok. Do misky oddelíme žĺtky, pridáme horčicu, citrónovú šťavu a ručne vyšľaháme metličkou. Postupne pridávame olivový olej a ančovičky nakrájané nadrobno. Šľaháme metličkou, kým nezískame čo najhustejšiu konzistenciu – podobne ako pri výrobe majonézy. Nakoniec pridáme worcesterskú omáčku, strúhaný parmezán, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Poslednou fázou je vyskladnia šalátu. Rímsky šalát nalámeme rukami na kúsky a uložíme na dno šalátovej misy. Listy šalátu zalejeme ½ zálievky. Potom navrstvíme kuracie mäso, krutóny a paradajky nakrájané na polovice. Zalejeme zvyšnou zálievkou.
Šalát „Dúha“
Svieži a ľahký šalátik s minimom kalórií a množstvom vitamínov. Vynikajúca voľba na ľahký piatkovýobed, ktorý vám dodá množstvo množstvo energie a zároveň nezaťaží váš organizmus. Tak poďme na je jeho prípravu, nech si môžete čoskoro užívať farebnú dúhu na tanieri. :-)
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
500 g čínskej kapusty
2 ks červenej cibule
1 ks žltej papriky
1 ks červenej papriky
Na zálievku:
1 zväzok zelenej cibuľky
1-2 strúčiky cesnaku
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu dijonskej horčice
Korenie podľa chuti (bazalka, oregano, …)
Postup:
Kuracie mäso uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kúsky. Kapustu, papriku, cibuľu a 1/2 zelenej cibuľky nakrájame nadrobno a zmiešame s vychladnutým kuracím mäsom.
Pripravíme si zálievku. Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, smotanou a zelenou cibuľkou. Dochutíme soľou a korením.
Šalát s kuracím mäsom zalejeme omáčkou a môžeme podávať.
Kompletný fotopostup nájdete TU.