Výborné šaláty s kuracím mäsom, ktoré si môžete dopriať, aj keď ste na diéte!
Vynikajúci šalát s ľahkým dressingom
Potrebujeme:
400 g kuracie prsia
200 g pekingská kapusta
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 paradajky
2 vajcia
2 ks farebná paprika
1 uhorka
200 g jogurtu
2 lyžice olivového oleja
2 lyžičky horčice
Čierne korenie (mleté) podľa chuti
Soľ podľa chuti
Postup:
Nakrájajte kuracie mäso na stredné kúsky.
Posypte ich soľou a korením. Kuracie mäso opražíme na 1 lyžici oleja, mäso potom nechajte vychladnúť. Čisté listy kapusty natrháme na kúsky.
Uhorky papriky narežeme na kúsky. Zeleninu a kuracie mäso pridáme na vrch kapusty.
V samostatnej miske zmiešajte prírodný jogurt, 1 lyžičkou olivového olej, horčicou, soľou a korením.
Zamiešajte šalát s dressingom.
Pridajte na vrch nakrájané paradajky a uvarené vajcia na tvrdo.
Rýchly šalát s kuracím mäsom a kapustou
Zloženie:
kuracie prsia (prsia) 100 g
biela kapusta 150 g
uhorka 1 ks
jogurt s nízkym obsahom tuku
Príprava:
Kapusta sa nakrája nadrobno.
Uvaríme kuracie prsia a následne jemne nakrájame na malé kocky.
Uhorka sa tiež nakrája na kocky.
Zmiešame všetky zložky šalátu a ochutíme, nakoniec zmiešame aj s jogurtom.
Ľahký šalát na obed
Zloženie:
rajčiny 1 ks
uhorka 1 ks
kuracie prsia 200 gr
sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička
šalátové listy
cesnak 1 strúčik
soľ, korenie podľa chuti
olivový olej podľa chuti
Príprava:
Pripravte potrebné zložky.
Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.
Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.
Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.
Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.
Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.
Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame a podávame na stôl.
Vrstvený šalát
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia,
1 PL oleja,
1 lyžička korenia gyros,
1 väčšia cibuľa,
4-6 sterilizovaných uhoriek,
1 konzerva sterilizovanej kukurice,
100 g domácej majonézy – bez oleja (recept tu) ,
1 kyslá smotana (prip. biely jogurt),
1 lyžica horčice
2 -4 strúčiky prelisovaneho cesnaku,
kečup, čínska kapusta
Zelená cibuľka na ozdobu
Postup:
Kuracie prsíčka narežeme na drobné kocky, dáme do misky , pridáme 1 PL oleja a korenie (môžeme nechať chvíľu marinovať).
Na panvici sprudka orestujeme, stačí pár minút (cca 7 a mäsko je hotové).
Na zálievku si zmiešame majonézu, horčicu, smotanu a cesnak. Cibuľku, uhorky si nakrájame. Na spodok misy navrstvíme mäsko, cibuľku a zálievku (časť majonézovej zmesi a kečup). Potom uhorky, kukuricu, kečup, zvyšok zálievky a nakoniec natrhanú kapustu a zeleň na ozdobu.
Necháme odležať, alebo podávame hneď.
Výborný šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
450 g uvareného kuracieho mäsa (varíme v slanej vode 20 min.)
350 g mrkvy
3 vajcia uvarené natvrdo
2 čerstvé uhorky nakrájané nadrobno
70 – 100 g najemno nastrúhaného syra
Majonézu zmiešanú s jogurtom alebo kyslou smotanou (1:1)
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Uvarené kuracie mäso nakrájame a preložíme do väčšej misy.
Pridáme nakrájané alebo nastrúhané vajcia, strúhanú mrkvu, uhorky, syr a nakoniec zálievku z majonézy, horčice a jogurtu.
Dochutíme a môžeme ihneď podávať.
Diétny šalát Oliver
Potrebujeme:
250 g uvareného kuracieho mäsa (kuracích pŕs)
150 g čerstvých uhoriek
100 g kyslých uhoriek
3 ks uvarených vajec
2-3 lyžice bieleho jogurtu s nižším obsahom tuku
Pár kvapiek olivového oleja
Soľ, čierne korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Všetky prísady stačí jednoducho nakrájať a zmiešať.
Jogurt zmiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením.
Primiešame k šalátu a môžeme podávať.
Domáci Cézar šalát
Keď ideme do reštaurácie, šalát Cézar je mojou obľúbenou voľbou. Aj preto som rozhodola, že tento skvelý šalát skúsim pripraviť aj doma. Výsledok bol skutočne fantastický, dokonca mi chutil viac ako ten z reštaurácie. Nuž domácej výrobe sa nič nevyrovná!
Potrebujeme:
250 – 300 gr kuracích pŕs
10 -12 ks cherry paradajok
Rímsky šalát (príp. ľadový)
Rastlinný olej
Soľ
Krutóny:
4-5 krajcov toastového chleba
2 lyžice olivového oleja
2-3 strúčiky cesnaku
Na zálievku:
2 žĺtky
2 filety ančovičiek
2 lyžice dijónskej horčice (príp. celozrnnej horčice)
Šťava z ½ citróna
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička worchesterskej omáčky
1 lyžicu strúhaného parmezánu
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Najskôr si pripravíme krutóny.
V miske zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom. Z toastového chleba odstránime kôrku a vnútro nakrájame na menšie kúsky.
Tie rozložíme na plech vystlaný alobalom (príp. papierom na pečenie) a pokvapkáme cesnakovo-olejovou zmesou. Vložíme do rúry a pečieme vo vyhriatej rúre, kým povrch krutónov nie je zlatistý.
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
Ochutíme soľou, korením a orestujeme na rastlinnom oleji dozlatista.
Nakoniec si vyrobíme zálievku.
Najdôležitejšie je mať čerstvé domáce vajíčka. Môžeme ich použiť aj surové, ale ja som sa rozhodla pre „zohriatu“ verziu.
Vajíčka vložíme do vriacej vody a varíme 1 minútu. Potom vyberieme, ochladíme pod tečúcou vodou a rozbijeme škrupinku pod ktorou je čiastočne uvarený bielok.
Do misky oddelíme žĺtky, pridáme horčicu, citrónovú šťavu a ručne vyšľaháme metličkou. Postupne pridávame olivový olej a ančovičky nakrájané nadrobno.
Šľaháme metličkou, kým nezískame čo najhustejšiu konzistenciu – podobne ako pri výrobe majonézy. Nakoniec pridáme worcesterskú omáčku, strúhaný parmezán, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Poslednou fázou je vyskladnia šalátu.
Rímsky šalát nalámeme rukami na kúsky a uložíme na dno šalátovej misy. Listy šalátu zalejeme ½ zálievky.
Potom navrstvíme kuracie mäso, krutóny a paradajky nakrájané na polovice. Zalejeme zvyšnou zálievkou.
Šalát „Dúha“
Svieži a ľahký šalátik s minimom kalórií a množstvom vitamínov. Vynikajúca voľba na ľahký piatkovýobed, ktorý vám dodá množstvo množstvo energie a zároveň nezaťaží váš organizmus. Tak poďme na je jeho prípravu, nech si môžete čoskoro užívať farebnú dúhu na tanieri. :-)
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
500 g čínskej kapusty
2 ks červenej cibule
1 ks žltej papriky
1 ks červenej papriky
Na zálievku:
1 zväzok zelenej cibuľky
1-2 strúčiky cesnaku
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu dijonskej horčice
Korenie podľa chuti (bazalka, oregano, …)
Postup:
- Kuracie mäso uvaríme, necháme vychladnúť a nakrájame na malé kúsky. Kapustu, papriku, cibuľu a 1/2 zelenej cibuľky nakrájame nadrobno a zmiešame s vychladnutým kuracím mäsom.
- Pripravíme si zálievku. Pretlačený cesnak zmiešame s horčicou, smotanou a zelenou cibuľkou. Dochutíme soľou a korením.
- Šalát s kuracím mäsom zalejeme omáčkou a môžeme podávať.
Kompletný fotopostup nájdete TU.
Šalát s paradajkami a kuracím mäsom
Potrebujeme:
500 g uvarených cestovín (ideálne celozrnných)
100 g šunky nakrájanej nadrobno
1 a ½ šálky uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky
1 šálku sterilizovaného hrášku
1 šálku sterilizovanej krájanej mrkve
1 a ½ šálky cheery rajčín nakrájaných na polovice
2 strúčiky cesnaku – nakrájaného nadrobno alebo pretlačeného
Zálievka:
½ šálky mlieka
1 a ¼ šálky gréckeho jogurtu
Soľ
Čierne mleté korenie
Sušenú bazalku
Oregano
1 lyžičku citrónovej šťavy
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
V miske zmiešame všetky ingrediencie na šált.
V inej miske si pripravíme zálievku a to rovnako zmiešaním všetkých ingrediencií.
Zálievku vmiešame do šalátu a môžeme si pochutnávať.
Zeleninový šalát s kuracím mäsom a jogurtovou zálievkou
z cestovín, kuracieho mäska, zeleniny a chutnej zálievky. Vyskúšajte túto zdravú a rýchlu pochúťku aj vy! :-)
Potrebujeme:
500 g uvarených cestovín
100 g šunky nakrájanej nadrobno
1 a ½ šálky uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kúsky
1 šálku sterilizovaného hrášku
1 šálku sterilizovanej krájanej mrkve
1 a ½ šálky cheery rajčín nakrájaných na polovice
2 strúčiky cesnaku – nakrájaného nadrobno alebo pretlačeného
Zálievka:
½ šálky mlieka
1 a ¼ šálky gréckeho jogurtu
Soľ
Čierne mleté korenie
Sušenú bazalku
Oregano
1 lyžičku citrónovej šťavy
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
V miske zmiešame všetky ingrediencie na šalát.
V inej miske si pripravíme zálievku a to rovnako zmiešaním všetkých ingrediencií. Zálievku vmiešame do šalátu a môžeme si pochutnávať.