Často krát sa v receptoch stretávame s tým, že namiesto gramov alebo mililitrov sú uvedené len množstvá v lyžičkách, lyžiciach, hrnčekoch či šálkach. Niekedy sme si však pri príprave pokrmov nie sme istí, čo tieto čudesné označenia znamenajú, veď napokon, nie každý hrnček má predsa rovnaký objem. Ako to teda je s vážením bez váhy?
Hrnček
Ak v recepte nie je uvedené inak, 1 hrnček = 250 ml. V prípade najčastejšie používaných ingrediencií platí:
1 Hrnček = 160 g hladkej múky, 170 g hrubej múky, 220 g cukru, 170 g krupice, 100 g ovsených vločiek, 200 g masla, 230 g oleja, 145 g maku, 380 g marmelády a 230 g ryže. Pokiaľ ide o cestoviny v surovom stave 1 hrnček = 80 g cestovín.
Lyžica
Pokiaľ sa stretávate s označením 1 lyžica alebo 1PL vždy ide o veľkú teda polievkovú lyžicu. V prípade najčastajšie používaných ingrediencií platí:
1 Lyžica = 11 g hrubej múky, 10 g hladkej múky, 10 g krupice, 5 g ovsených vločiek, 20 g soli, 12 g cukru, 20 g ryže, 20 g zemiakového škrobu, 15 g masla, 11 g oleja, 17 g vody, 36 g medu, 6 g mletej kávy, 18 g mlieka, 35 g marmelády.
Kopcovitá lyžica
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Toto označenie znamená približne o 10 g viac, ako v prípade bežnej lyžice. 1 kopcovitá lyžica = 20 g hrubej múky, 25 g hladkej múky, 22 g krupice, 11 g ovsených vločiek, 30 g ryže, 30 g zemiakového škrobu, 30 g masla, 25 g cukru, 30 g soli.
Lyžička
Pokiaľ sa stretávate s označením lyžička alebo 1ČL ide vždy o čajovú teda malú lyžičku (v niektorých receptoch sa môžeme stretnúť aj s označením KL – kávová lyžička).
1 Čajová lyžička = 5 g cukru, 5 g soli, 4 g krupice, 8 g zemiakového škrobu, 6 g masla, 5 g mlieka, 18 g medu, 3 g mletej kávy a 15 g marmelády
Kopcovitá lyžička
1 kopcovitá lyžička = 7 g hrubej múky, 8 g hladkej múky, 7 g krupice, 11 zemiakového škrobu, 10 g soli, 15 g masla
Iné:
1 veľký zemiak = približne 200 g
1 malý zemiak = približne 60 g
1 stredný zemiak = približne 85 g
Štipka soli = približne 1/2 gramu
V prípade hrnčekových receptov vždy používajte na odmeranie surovín ten istý hrnček – aj keď si nie ste istý jeho objemom. Dôležitý je rovnaký pomer surovín.