Zahrejú a zasýtia ako hlavný chod: 11 poctivých polievok starých materí, ktoré sú v zime cennejšie ako zlato!

Zahrejte sa počas chladných zimných dní poctivou domácou polievku. Inšpirujte sa receptami, ktoré nielen skvele chutia, ale zastúpia dokonca aj hlavné jedlo. Navyše, v čase viróz a prechladnutí vás spoľahlivo postavia na nohy.

Poctivá fazulačka

Potrebujeme:

2 hrste bielej fazule

1 veľký zemiak

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice masla

3 lyžice hladkej múky

1 vajce

Soľ, korenie

Kvapku octu

Voliteľné:

1 mrkvu

1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku

Postup:

Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).

V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.

Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.

Polievka so zemiakovými knedličkami

Babičkina zázračná polievka s najlepšími zemiakovými knedličkami na svete: Rezance nechajte v obchode, do tejto polievky už netreba nič pridávať!

Potrebujeme:

Na polievku:

1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja)

1 veľkú cibuľku

2 strúčiky cesnaku ošúpané

Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky

1 koreň petržlenu (očistený)

1/3 koreňa zeleru

2 mrkvy (očistené)

Soľ

Na knedličky:

Soľ

Mleté korenie

Petržlenovú vňať

1 vaječný žĺtok

20 g masla

50 g múky

4 varené zemiaky

Postup:

Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky.

Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty.

Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.

Babičkina cesnačka

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku cesnaku

1 cibuľu

5 ks zemiakov

3 lyžice malsa

1,5 l vody

200 ml mlieka

1 zeleninový bujón (alebo 1 šálku vývaru)

1 téglik kyslej smotany

Postup:

Zeleninu očistíme. V hrnci rozpustíme maslom a pridáme doň cibuľku. Opražíme dosklovita. K cibule pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, poprášime múkou a 1-2 minúty varíme za stáleho miešania.

Zalejeme 1,5 litrom studenej vody. Počkáme, kým voda zovrie a pridáme zemiaky a bujón (alebo zeleninový vývar).

Keď sú zemiaky uvarené, polievku zložíme z plameňa. Do kyslej smotany primiešame trochu polievky a až potom ju vmiešame do polievky (takto sa nám smotana nezrazí).

Polievku podávame posypanú syrom a s domácimi krutónmi zo staršieho chlebíka.

Polievka s kuracím mäsom a krutónmi

Potrebujeme:

150 g šošovice

2 l vody

200 g zemiakov nakrájaných na kocky a očistených

1 väčšiu cibuľu

1 mrkvu

1 papriku

200 g kuracieho mäsa

50 ml sladkej smotany

1 lyžičku soli

¼ lyžičky čierneho korenia

50 g najemno nasekanej petržlenovoej vňate

1 strúčik cesnaku

Postup:

Šošovicu opláchneme, zalejeme vodou a privedieme do varu.

Pridáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájanú papriku a pretlačený cesnak.

Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na panvici na troche oleja. Keď je kurča hotové, zložíme z panvice.

Keď je zelenina uvarená, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom, alebo nechať ako je. Nakoniec do polievky pridáme smotanu a necháme prevariť. Zložíme z plameňa a pridáme kuracie mäso. Podávame s cesnakovými krutónmi.

Šterdý vývar

Potrebujeme:

450 g bravčového alebo hovädzieho mäsa

1 cibuľu

2 lyžice rastlinného oleja

1 mrkvu

100 g sterilizovanej fazule

100 g kapusty

200 g zemiakov

4 lyžice paradajkového pretlaku

1 lyžičku soli

Štipku korenia

Postup:

Na panvici zohrejeme rastlinný olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opražíme.

Do hrnca nalejeme vodu a keď sa začne variť, pridáme do vody obsah panvice. Varíme pod pokrievkou 1 hodinu.

Zemiaky umyjeme, nakrájame na kocky a pridáme nakrájanú mrkvu.

Potom pridáme fazuľu, na rezance nakrájanú kapustu, zemiaky a paradajkový pretlak. Varíme, kým zelenina nie je mäkká.

Polievku zložíme z plameňa a necháme prikrytú pokrievkou stáť aspoň hodinu.

Fazuľová s údeným mäsom

Potrebujeme:

300 g údeného mäsa

200 g bielej fazule

1 väčšiu cibuľu

1 mrkvu

4-5 strúčikov cesnaku

3 ks. Bobkového listu

3 guličky čierneho korenia

2 guličky nového korenia

2 zemiaky

Postup:

Údené mäso uvaríme vo vode s koreninami a bobkovým listom. Keď je hotové, vyberieme ho a do vody, v ktorej sa varilo pridáme nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájané zemiaky a fazuľu.

Varíme, kým zelenina nie je celkom mäkká. Potom pridáme nakrájané údené mäso a ak chceme, aby bola polievka ešte sýtejšia, môžeme ju zahustiť zátrepkou z 1 téglika kyslej smotany a 2 lyžíc hladkej múky.

Liečivá zeleninová polievka

Potrebujeme:

500 g zemiakov

2 ks mrkvy

80 g ružičkového kelu

1 ks petržlenu (koreň)

1,5 l zeleninového vývaru (ak nemáme vývar použijeme 1,5 l vody a 2-3 zeleninové bujóny)

2 lískty bobkového listu

3 guličky čierneho korenia

1 vajce

Postup:

Mrvu, petrželen aj zemiaky očistíme a nakrájame.

V hrnci zahrejeme rastlinný olej a opražíme na ňom mrkvu a petržlen.

Zeleninu zalejeme vývarom a pridáme ružičkový kel, nakrájané zemiaky a koreniny.

Tesne pred dovarením vmiešame do poliveky tenkým prúdom rozšľahané vajíčko.

Šampiónová polievka s cestovinou

Potrebujeme:

150 g šampiónov

200 g zemiakov

1 ks. Cibule

4 strúčiky cesnaku

100 g ľubovoľných cestovín

90 g mrazeného hrášku alebo 1 mrkvu nakrájanú na kolieska

Bravčovú masť

Hladkú múku

Soľ a čierne mleté korenie

Celú rascu

Mletú červenú papriku

Postup:

2-3 lyžice bravčovej masti dáme do hrnca a necháme rozpustiť. Potom pridáme 1-2 lyžice hladkej múky a za stáleho miešania vymiešame zápražku. Keď zápražka začne rozvoniavať, pridáme celú rascu, papriku, korenie a dôkladne premiešame.

Keď zápražka zružovie, zalejeme studenou vodou a pridáme očistenú cibuľu rozkrojenú na polovicu.

Pomaly privedieme do varu a pridáme nakrájame šampióni, zemiaky a mrazený hrášok. Nakoniec pridáme do vody cestoviny a keď sa uvarí, polievka je pripravená.

Kráľovská cesnaková polievka

Potrebujeme:

6 ks zemiakový

6 strúčikov cesnaku

1 lyžicu vegety (ideálne domácej)

1 lyžicu masla

1 lyžicu rasce

2 lyžice haldkej múky

2 lyžice petržlenovej vňate

4 lyžice oleja

1 bochník

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom pretlačený cesnak. Pridáme múku, premeišame a zelejeme asi 1,5 l vody. Pridáme zemiaky a varíme, kým nie sú mäkké.

Potom zložíme z ohňa a dochutíme vegetou, soľou a rascou. Nakoniec pridáme aj petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Z bochníka vyberieme stred, nakrájame na kúsky a opražíme na suchej panvici. Polievku nalejeme do bochníka a pridáme aj opražené kúsky chlebíka. Môžeme pridať aj strúhaný syr.

Dnes najobľúbenejšie