100-ročný sviatočný šalát, ktorému sa iný recept nevyrovná: Zabudnite na zeleninu z konzervy – na toto sa čaká celý rok!

Tento šalát sa u nás robí odkedy si pamätám. Recept má moja starká ešte od svojej mamy. Nepoužívame doň zeleninu z konzervy a ak chcete, aby bol šalát extra chutný a krémový, vmiešajte doň nakoniec aj 1 vyšľahanú šľahačku.

Potrebujeme:

2,5 kg zemiaky

3 ks mrkva

2 ks petržlen

1 plátok zeler

8 ks korenie čierne celé

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

4 ks nové korenie

2 ks bobkový list

2 ks biela cibuľa

6 ks vajce

300 ml sterilizovaná uhorka

300 ml majonéza (ideálne domáca – môžete skúsiť aj ľahkú majonézu bez oleja)

2 KL plnotučná horčica

1 KL práškový cukor

200 ml zeleninový vývar

Postup:

Zemiaky varíme v šupke v slanej vode asi 25 minút. Ak sú dostatočne uvarené zlejeme vodu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí olúpeme. Očistíme mrkvu, petržlen a zeler, umyjeme, rozkrojíme a uvaríme pomaly do mäkka v malom množstve osolenej vody spolu s korením čiernym, novým a bobkovým listom. Necháme vychladnúť vo vývare.

Vajíčka uvaríme natvrdo a po vychladnutí olúpeme. Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame a sparíme vriacou vodou a necháme vychladnúť.  Zemiaky rozkrojíme na polovice a krájačom varených zemiakov pretlačíme do pripravenej nádoby. Potom jemne osolíme, pocukrujeme a premiešame.  Pridáme zparenú cibuľu a premiešame.

Pomocou krájača na zemiaky pokrájame aj uvarenú koreňovú zeleninu. Vývar zo zeleniny precedený prilievame do nádoby a postupne premiešavame, aby šalát nebol suchý. Potom pridáme nakrájané uhorky s trochou nálevu z uhoriek bez korenia a premiešame.

Pridáme nakrájané vajcia a podľa chuti prisolíme a premiešame. Nakoniec pridáme 2 malé lyžičky plnotučnej horčice a asi 300 ml majonézy. Všetko spolu premiešame a necháme odležať na chladnom mieste. Podávame ako prílohu k vyprážanému mäsu, syrom, varenej šunke a pod. Výborný je aj na obložené taniere i ako podklad na obložené chlebíky namiesto masla a iných nátierok.

Tip na záver – ak chcete, aby bol šalát ešte chutnejší, vmiešajte doň vyšľahanú šľahačku.