Tento šalát sa u nás robí odkedy si pamätám. Recept má moja starká ešte od svojej mamy. Nepoužívame doň zeleninu z konzervy a ak chcete, aby bol šalát extra chutný a krémový, vmiešajte doň nakoniec aj 1 vyšľahanú šľahačku.
Potrebujeme:
2,5 kg zemiaky
3 ks mrkva
2 ks petržlen
1 plátok zeler
8 ks korenie čierne celé
4 ks nové korenie
2 ks bobkový list
2 ks biela cibuľa
6 ks vajce
300 ml sterilizovaná uhorka
300 ml majonéza (ideálne domáca – môžete skúsiť aj ľahkú majonézu bez oleja)
2 KL plnotučná horčica
1 KL práškový cukor
200 ml zeleninový vývar
Postup:
Zemiaky varíme v šupke v slanej vode asi 25 minút. Ak sú dostatočne uvarené zlejeme vodu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí olúpeme. Očistíme mrkvu, petržlen a zeler, umyjeme, rozkrojíme a uvaríme pomaly do mäkka v malom množstve osolenej vody spolu s korením čiernym, novým a bobkovým listom. Necháme vychladnúť vo vývare.
Vajíčka uvaríme natvrdo a po vychladnutí olúpeme. Očistenú cibuľu nadrobno nakrájame a sparíme vriacou vodou a necháme vychladnúť. Zemiaky rozkrojíme na polovice a krájačom varených zemiakov pretlačíme do pripravenej nádoby. Potom jemne osolíme, pocukrujeme a premiešame. Pridáme zparenú cibuľu a premiešame.
Pomocou krájača na zemiaky pokrájame aj uvarenú koreňovú zeleninu. Vývar zo zeleniny precedený prilievame do nádoby a postupne premiešavame, aby šalát nebol suchý. Potom pridáme nakrájané uhorky s trochou nálevu z uhoriek bez korenia a premiešame.
Pridáme nakrájané vajcia a podľa chuti prisolíme a premiešame. Nakoniec pridáme 2 malé lyžičky plnotučnej horčice a asi 300 ml majonézy. Všetko spolu premiešame a necháme odležať na chladnom mieste. Podávame ako prílohu k vyprážanému mäsu, syrom, varenej šunke a pod. Výborný je aj na obložené taniere i ako podklad na obložené chlebíky namiesto masla a iných nátierok.
Tip na záver – ak chcete, aby bol šalát ešte chutnejší, vmiešajte doň vyšľahanú šľahačku.