Starší chlebík máme doma z času na čas všetci, prinášame vám však niekoľko nápadov, ako s ním naložiť netradične. namiesto obaľovania vo vajíčku či mletia na strúhanku skúste tieto vynikajúce nápady!
Sladká pochúťka z kyslej smotany
Chlebík nakrájame na kocky a každú namočíme najskôr v kyslej smotane a potom c cukre. Uložíme na plech vystlaný papierom a dáme do rúry zapiecť na 10-15 minút (dozlatista), Ide o vynikajúcu sladkú chuťovku.
Toto je výsledok.
Luxusná krusta na pečenie rýb alebo mäsa
Chlebík nastrúhame a v jednej vrstve dáme nakrátko vysušiť do rúry. Potom zmiešame s pestom a natrieme na povrch rýb alebo mäsa. Posypeme syrom a máme fantastickú krustu na pečenie, pod ktorou ostane mäsko šťavnaté a fantasticky ochutené.
Namiesto trojobalu
Chlebík rozmixujeme, dáme nakrátko vysušiť do vyhriatej rúry a používame na obaľvoanie, Stačí do nej napríklad obaliť zvyšnú zemiakovú kašu.
Namočte ho do vody a zabaľte doň náplň
Chlebík zbavíme kôrky a krátko namočíme do vody. Potom doň zabalíme náplň podľa chuti a vytvoríme tvar šišky. Vyprážame v oleji dozlatista.
Fantastický dezert
Vždy dva krajce chleba spojíme pomocou marmelády a na vrch natrieme vrstvu masla. Potom každý takto spojený chlebík nakrájame na prúžky. Každý kúsok obalíme v kryštálovom cukre maslovou stranou. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pozrite si tieto a ďalšie skvelé tipy vo videu
A ďalšie skvelé recepty
Vynikajúca syrová pochúťka
Potrebujeme:
Saláma alebo klobása – 200 g
Syr nastrúhaný- 200 g
Kôpor – 4 vetvičky
Vajce – 1 ks
Kyslá smotana – 2 polievkové lyžice
Múka hladká- 60 g
Ďalej pre pečenú verziu:
Múka hladká – 100 g
Sóda – 1 lyžička
Na vyprážanú verziu:
Múka hladká- 60 g
Vajce – 1 ks
Rozdrvené kukuričné lupienky alebo strúhanka – 150 g
Olej na vyprážanie
Postup:
Salámu si nakrájame na kocky, pridáme nasekaný kôpor, syr a všetko preložíme do misky. Pridáme 1 vajíčko a 2 lyžice smotany. Nakoniec vmiešame aj múku a vymiešame jednotnú zmes.
Na dosku nasypeme 80-100 g múky a 1 lyžičku sódy alebo prášku do pečiva – premiešame.
K tejto múčnej zmesi pridáme ½ salámovo-syrovej zmesi a vymiesime cesto.
Takto pripravené cesto preložíme na plech vyložený papierom, roztlačíme na tvar placky a narežeme na 8 častí. Potrieme kyslou smotanou a dáme piecť. Pečieme pri teplote 250 stupňov 10 minút.
Zvyšné cesto pripravíme na panvici. Stačí zmes jednoducho rozdeliť na menšie časti (ako keď robíme karbonátky) a obaliť postupne v múke, vajíčku a cornflakes (alebo strúhanke).
Pizza zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
Krajce staršieho chlebíka
100 g kyslej smotany alebo majonézy
1 vajce
1/3 šálky strúhaného syra
100 g polosuchej salámy
1 šálku mlieka
200 g mozzarely
Paradajkovú omáčku
Bazalku, oregano…
Olej
Postup:
Formu na pečenie vymastíme olejom a vyložíme krajcami chleba tak, aby na dne nebola medzera. Rozšľahané vajce zmiešame so smotanou, mliekom, strúhaným syrom, korením a soľou. Zmes nalejeme na chleba, pokvapkáme paradajkovou omáčkou a necháme 15 minút odstáť.
Potom uložíme plátky salámy a nakoniec aj strúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Môžeme posypať bazalkou alebo iným korením a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 15-20 min.
Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom
Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.
Potrebujeme:
½ šálku masla
3 hlávky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 bochník chleba
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
1 šálku strúhaného syra
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.
Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.
Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.
Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.
Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Koláč zo staršieho chlebíka
Potrebujeme:
10 krajcov starého chleba
350 g jemnej salámy
350 g strúhaného syra
400 ml mlieka
8-10 vajec
Soľ, korenie nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať
Postup:
Chleba a salámu nakrájame nadrobno. Zo salámy odoberieme 2-3 lyžice a opražíme na troche oleja.
Zvyšok salámy zmiešame s chlebom a strúhaným syrom (trochu syra odložíme na posypanie). Vajcia rozmiešame so soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Zmes nalejeme na chlebovú zmes a premiesime rukami. Postupne do zmesi pridávame mlieko.
Formu vymastíme olejom a do vnútra navrstvíme zmes. Vrch posypeme opraženou šunkou, trochou strúhaného syra a prikryjeme alobalom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom odokryjeme alobal a pečieme ďalších 10-15 minút.
Podávame s čerstvým šalátom alebo obľúbenou omáčkou.
Domáce bake rolls zo starších rožkov
Potrebujeme:
Staré rožky (prípadne toastový chlieb alebo veku)
Na ochutenie:
Soľ
Obľúbené korenie
Cesnak
Olej alebo maslo
Paprikovú pastu, omáčku na pizzu, syr, prípadne ďalšie prísady podľa chuti.
Postup:
Rožky nakrájame na tenké plátky, ak používame veku, pohárom si z nej vykrojíme kolieska a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pretlačený cesnak zmiešame s olejom a soľou. Túto zmes natrieme na každý kúsok. Môžeme použiť aj paprikovú pastu, paradajkovú omáčku, obľúbené koreniny, syr…, fantázii sa medze nekladú.
Vložíme do rúry nastavenej na 100 stupňov a necháme kolieska usušiť. Keď sú chrumkavé, vyberieme z rúry a môžem podávať.
Aby boli kolieska skutočne vernou kópiu kupovaných krekrov, môžete vareškou urobiť v strede každého kúska dierku.
Nám chutia ešte viac, ako tie kupované. Dúfam, že budú aj vám! :-)
Krokety zo staršieho chlebíka a cukety
Potrebujeme:
500 g staršieho chlebíka
200 ml mlieka
1 cibuľu
1 cuketu
100 g slaniny
1 šálku (200 ml) strúhanky
2 lyžice kyslej smtoany
50 g syra najmeno nastrúhaného
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky a zalejeme mliekom. Premiesime rukami a necháme odpočívať, kým si pripravíme ďalšie prísady.
Cibuľu nakrájame nadrobno a krátko opražíme na troche oleja spolu s nadrobno nakrájanou slaninkou.
Cuketu umyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme soľ a necháme 15 minút odpočívať. Potom odstránime prebytočnú tekutinu.
V miske rozšľaháme 2 vajcia s kyslou smotanou, soľou a korením. Z chlebíka tiež vytlačíme tekutinu a zmiešame ho s restovanou cibuľkou a slaninou. Pridáme strúhaný syr, strúhanku, cuketu a vaječnú zmes. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Ak je zmes príliš riedka pridáme ešte trochu strúhanky – zo zmesi by sa malo dať formovať jednotlivé krokety. Krokety môžu mať podlhovastý alebo okrúhly tvar. Vyprážame ich na rastlinnom oleji dozlatista.