Ak máte doma konzervu fazule, zemiaky ani neberte do ruky: 10 top fazuľových šalátov – ľahké, výborné a hotové hneď!

Fazuľa je zaslúžene zaradená do zoznamu užitočných strukovín, pretože obsahuje veľa rastlinných bielkovín a minimálne množstvo kalórií. Je tiež veľmi výživná a podporuje dobré trávenie.

Ponúkame vám výber fazuľových šalátov , ktoré sú výborné ako príloha, prípadne zastúpia aj plnohodnotnú večeru.

10 šalátov s fazuľou

S klobásou, kukuricou a paradajkami

šalát s paradajkami

Potrebujeme:

  • Polovicu cibule;
  • 200 g údenej šunky;
  • 2 paradajky;
  • 200 gramov červenej fazule (môžete použiť fazuľu z konzervy, alebo uvarenú fazuľu);
  • strúčik cesnaku;
  • 200 gramov kukurice;
  • 1 lyžica majonézy (domáca majonéza bez oleja), 1 lyžica kyslej smotany alebo jogurtu,
  • soľ, korenie.

Nakrájajte šunku na rezance, rajčiny na väčšie kocky a cibuľu na tenko. Pridajte fazuľa, cesnak, kukuricu, korenie a majonézu zmiešanú s kyslou smotanou. Všetko dobre premiešajte a nechajte odležať.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

S hubami a vajíčkami

výdatný šalát so šampiňónmi

Potrebujeme:

  • 200 gramov červenej fazule;
  • 3 vajcia;
  • 120 g šampiňónov;
  • 2 jarné cibuľky;
  • 2 lyžice majonézy;
  • 2-3 listy hlávkového šalátu;
  • soľ, korenie.

Uvarené vajíčka nakrájame na malé kocky a zmiešame s fazuľami, hubami, nakrájanou cibuľkou, korením a majonézou. Podávame na listoch šalátu.

S tuniakom

rybí šalát

Potrebujeme:

  • 300 g bielej fazule;
  • 200 g tuniaka vo vlastnej šťave;
  • červená cibuľa;
  • 3 zelené cibuľky;
  • 120 ml olivového oleja;
  • 1 citrón;
  • petržlen;
  • soľ, korenie.

Tuniaka scedíme a trochu roztlačíme mäso vidličkou. Tuniaka zmiešame s fazuľami, nakrájanou cibuľou a bylinkami. Pre omáčku zmiešajte olej, citrónovú šťavu, koreniny a zmiešajte so šalátom.

S kuracím mäsom, kukuricou a pekingskou kapustou

šalát s kapustou

Potrebujeme:

  • 300 g pekánskej kapusty;
  • 200 gramov červených bôbov;
  • 200 g kuracieho filé (uvarené);
  • 3 lyžice majonézy;
  • soľ, korenie.

Mäso nakrájame na veľké kocky.  V hlbokej miske premiešajte mäso, fazuľa, kapustu, majonézu, korenie a dobre premiešajte.

Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami

šalát s nakladanými uhorkami

Potrebujeme:

  • 200 gramov červenej fazule;
  • 1 červená repa (surová);
  • 3 nakladané uhorky;
  • 1 cibuľa;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • 4 lyžice olivového oleja;
  • petržlen;
  • soľ, korenie.

Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na trochu oleja. Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli. Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme koreninami a pokvapkáme olivovým olejom.

So šunkou, uhorkami a vajíčkami

šalát s fazuľou

Potrebujeme:

  • 200 g šunky;
  • 1 uhorka;
  • 3 vajcia;
  • 200 g bielej fazule;
  • 2 lyžice kyslej smotany;
  • petržlen;
  • soľ, korenie.

Uvarená vajcia na tvrdo a uhorky nakrájame na malé kocky. Zmiešame ich s fazuľou, petržlenom, kyslou smotanou, korením a dobre premiešajte. Šalát sa môže okamžite podávať.

S hovädzím mäsom, korením a vlašskými orechmi

šalát s paprikou

Potrebujeme:

  • 200 gramov červenej fazule;
  • 250 gramov hovädzieho mäsa – upečeného alebo uvareného;
  • 1 červená cibuľa;
  • 1 paprika;
  • polovica červenej  papriky;
  • 50 g vlašských orechov;
  • 100 ml horúcej vody;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • 2 lyžice octu;
  • 10 g štipľavej papriky;
  • 2 lyžice olivového oleja;
  • koriander;
  • soľ a korenie.

Cibuľa nakrájajte na polkruhy a marinujeme v zmesi vody a octu po dobu 7-10 minút. Mäso nakrájané na kocky, papriky, orechy, nakladanú cibuľu a všetky statné suroviny zmiešame a dochutíme koriandrom, soľou a korením. Dobre premiešajte šalát a okamžite podávajte.

S krabími tyčinkami a vajíčkami

morský šalát

Potrebujeme:

  • 200 g krabích tyčiniek;
  • 3 vajcia uvarené natvrdo;
  • 200 gramov červenej fazule;
  • 2 lyžice kyslej smotany;
  • kôpor;
  • soľ, korenie.

Uvarené vajcia a krabie tyčinky nakrájame na veľké kocky. Dobre premiešajte s fazuľou , kôprom, korením a kyslou smotanou. Ak chcete, môžete do šalátu pridať kukuricu z konzervy (scedenú).

Zeleninový šalát s fazuľou a mrkvou

celerový šalát

Potrebujeme:

  • 1 papriku;
  • 2 zelery;
  • 2 uhorky;
  • 200 gramov červenej fazule;
  • 2 paradajky;
  • pol cibule;
  • 300 g čínskej kapusty;
  • 200 g nastrúhanej mrkvy;
  • 2 lyžice slnečnicového oleja;
  • soľ, korenie.

Všetky druhy zeleniny, okrem cibule, nakrájame na veľké kocky. Nakrájajte kapustu čo najtenšie. Pridajte k zelenine fazuľu, olej a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete do šalátu pridať smažený sezam.

Kuracie mäso, paradajky, syr a krutóny

syrový šalát

Potrebujeme:

  • 300 g kuracieho mäso uvarené;
  • 2 paradajky;
  • 100 g syra;
  • 200 gramov červenej fazule;
  • 100 g krutónov;
  • 3 lyžice majonézy;
  • soľ.

Kuracie mäso a paradajky nakrájame na stredne veľké kocky a syr na hrubom strúhadle. Pridajte fazuľu, krutóny, soľ a dobre premiešajte s majonézou. Šalát servírujeme na stôl, až keď krutóny zmäknú.