Fazuľa je zaslúžene zaradená do zoznamu užitočných strukovín, pretože obsahuje veľa rastlinných bielkovín a minimálne množstvo kalórií. Je tiež veľmi výživná a podporuje dobré trávenie.
Ponúkame vám výber fazuľových šalátov , ktoré sú výborné ako príloha, prípadne zastúpia aj plnohodnotnú večeru.
10 šalátov s fazuľou
S klobásou, kukuricou a paradajkami
Potrebujeme:
- Polovicu cibule;
- 200 g údenej šunky;
- 2 paradajky;
- 200 gramov červenej fazule (môžete použiť fazuľu z konzervy, alebo uvarenú fazuľu);
- strúčik cesnaku;
- 200 gramov kukurice;
- 1 lyžica majonézy (domáca majonéza bez oleja), 1 lyžica kyslej smotany alebo jogurtu,
- soľ, korenie.
Nakrájajte šunku na rezance, rajčiny na väčšie kocky a cibuľu na tenko. Pridajte fazuľa, cesnak, kukuricu, korenie a majonézu zmiešanú s kyslou smotanou. Všetko dobre premiešajte a nechajte odležať.
S hubami a vajíčkami
Potrebujeme:
- 200 gramov červenej fazule;
- 3 vajcia;
- 120 g šampiňónov;
- 2 jarné cibuľky;
- 2 lyžice majonézy;
- 2-3 listy hlávkového šalátu;
- soľ, korenie.
Uvarené vajíčka nakrájame na malé kocky a zmiešame s fazuľami, hubami, nakrájanou cibuľkou, korením a majonézou. Podávame na listoch šalátu.
S tuniakom
Potrebujeme:
- 300 g bielej fazule;
- 200 g tuniaka vo vlastnej šťave;
- červená cibuľa;
- 3 zelené cibuľky;
- 120 ml olivového oleja;
- 1 citrón;
- petržlen;
- soľ, korenie.
Tuniaka scedíme a trochu roztlačíme mäso vidličkou. Tuniaka zmiešame s fazuľami, nakrájanou cibuľou a bylinkami. Pre omáčku zmiešajte olej, citrónovú šťavu, koreniny a zmiešajte so šalátom.
S kuracím mäsom, kukuricou a pekingskou kapustou
Potrebujeme:
- 300 g pekánskej kapusty;
- 200 gramov červených bôbov;
- 200 g kuracieho filé (uvarené);
- 3 lyžice majonézy;
- soľ, korenie.
Mäso nakrájame na veľké kocky. V hlbokej miske premiešajte mäso, fazuľa, kapustu, majonézu, korenie a dobre premiešajte.
Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami
Potrebujeme:
- 200 gramov červenej fazule;
- 1 červená repa (surová);
- 3 nakladané uhorky;
- 1 cibuľa;
- 2 strúčiky cesnaku;
- 4 lyžice olivového oleja;
- petržlen;
- soľ, korenie.
Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na trochu oleja. Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli. Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme koreninami a pokvapkáme olivovým olejom.
So šunkou, uhorkami a vajíčkami
Potrebujeme:
- 200 g šunky;
- 1 uhorka;
- 3 vajcia;
- 200 g bielej fazule;
- 2 lyžice kyslej smotany;
- petržlen;
- soľ, korenie.
Uvarená vajcia na tvrdo a uhorky nakrájame na malé kocky. Zmiešame ich s fazuľou, petržlenom, kyslou smotanou, korením a dobre premiešajte. Šalát sa môže okamžite podávať.
S hovädzím mäsom, korením a vlašskými orechmi
Potrebujeme:
- 200 gramov červenej fazule;
- 250 gramov hovädzieho mäsa – upečeného alebo uvareného;
- 1 červená cibuľa;
- 1 paprika;
- polovica červenej papriky;
- 50 g vlašských orechov;
- 100 ml horúcej vody;
- 2 strúčiky cesnaku;
- 2 lyžice octu;
- 10 g štipľavej papriky;
- 2 lyžice olivového oleja;
- koriander;
- soľ a korenie.
Cibuľa nakrájajte na polkruhy a marinujeme v zmesi vody a octu po dobu 7-10 minút. Mäso nakrájané na kocky, papriky, orechy, nakladanú cibuľu a všetky statné suroviny zmiešame a dochutíme koriandrom, soľou a korením. Dobre premiešajte šalát a okamžite podávajte.
S krabími tyčinkami a vajíčkami
Potrebujeme:
- 200 g krabích tyčiniek;
- 3 vajcia uvarené natvrdo;
- 200 gramov červenej fazule;
- 2 lyžice kyslej smotany;
- kôpor;
- soľ, korenie.
Uvarené vajcia a krabie tyčinky nakrájame na veľké kocky. Dobre premiešajte s fazuľou , kôprom, korením a kyslou smotanou. Ak chcete, môžete do šalátu pridať kukuricu z konzervy (scedenú).
Zeleninový šalát s fazuľou a mrkvou
Potrebujeme:
- 1 papriku;
- 2 zelery;
- 2 uhorky;
- 200 gramov červenej fazule;
- 2 paradajky;
- pol cibule;
- 300 g čínskej kapusty;
- 200 g nastrúhanej mrkvy;
- 2 lyžice slnečnicového oleja;
- soľ, korenie.
Všetky druhy zeleniny, okrem cibule, nakrájame na veľké kocky. Nakrájajte kapustu čo najtenšie. Pridajte k zelenine fazuľu, olej a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete do šalátu pridať smažený sezam.
Kuracie mäso, paradajky, syr a krutóny
Potrebujeme:
- 300 g kuracieho mäso uvarené;
- 2 paradajky;
- 100 g syra;
- 200 gramov červenej fazule;
- 100 g krutónov;
- 3 lyžice majonézy;
- soľ.
Kuracie mäso a paradajky nakrájame na stredne veľké kocky a syr na hrubom strúhadle. Pridajte fazuľu, krutóny, soľ a dobre premiešajte s majonézou. Šalát servírujeme na stôl, až keď krutóny zmäknú.