plny-hrniec_transparent_negativ.png

7 zimných polievok, ktoré vás zahrejú a zasýtia!

Zahrejte sa počas chladných zimných dní poctivou domácou polievku. Inšpirujte sa receptami, ktoré nielen skvele chutia, ale zastúpia dokonca aj hlavné jedlo.

Zahrejte sa počas chladných zimných dní poctivou domácou polievku. Inšpirujte sa receptami, ktoré nielen skvele chutia, ale zastúpia dokonca aj hlavné jedlo. Navyše, v čase viróz a prechladnutí vás spoľahlivo postavia na nohy.

Babičkina cesnačka

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku cesnaku

1 cibuľu

5 ks zemiakov

3 lyžice malsa

1,5 l vody

200 ml mlieka

1 zeleninový bujón (alebo 1 šálku vývaru)

1 téglik kyslej smotany

Postup:

Zeleninu očistíme. V hrnci rozpustíme maslom a pridáme doň cibuľku. Opražíme dosklovita. K cibule pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, poprášime múkou a 1-2 minúty varíme za stáleho miešania.

Zalejeme 1,5 litrom studenej vody. Počkáme, kým voda zovrie a pridáme zemiaky a bujón (alebo zeleninový vývar).

Keď sú zemiaky uvarené, polievku zložíme z plameňa. Do kyslej smotany primiešame trochu polievky a až potom ju vmiešame do polievky (takto sa nám smotana nezrazí).

Polievku podávame posypanú syrom a s domácimi krutónmi zo staršieho chlebíka.

Polievka s kuracím mäsom a krutónmi

Potrebujeme:

150 g šošovice

2 l vody

200 g zemiakov nakrájaných na kocky a očistených

1 väčšiu cibuľu

1 mrkvu

1 papriku

200 g kuracieho mäsa

50 ml sladkej smotany

1 lyžičku soli

¼ lyžičky čierneho korenia

50 g najemno nasekanej petržlenovoej vňate

1 strúčik cesnaku

Postup:

Šošovicu opláchneme, zalejeme vodou a privedieme do varu.

Pridáme zemiaky, nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájanú papriku a pretlačený cesnak.

Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a opražíme na panvici na troche oleja. Keď je kurča hotové, zložíme z panvice.

Keď je zelenina uvarená, môžeme ju rozmixovať ponorným mixérom, alebo nechať ako je. Nakoniec do polievky pridáme smotanu a necháme prevariť. Zložíme z plameňa a pridáme kuracie mäso. Podávame s cesnakovými krutónmi.

Šterdý vývar

Potrebujeme:

450 g bravčového alebo hovädzieho mäsa

1 cibuľu

2 lyžice rastlinného oleja

1 mrkvu

100 g sterilizovanej fazule

100 g kapusty

200 g zemiakov

4 lyžice paradajkového pretlaku

1 lyžičku soli

Štipku korenia

Postup:

Na panvici zohrejeme rastlinný olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opražíme.

Do hrnca nalejeme vodu a keď sa začne variť, pridáme do vody obsah panvice. Varíme pod pokrievkou 1 hodinu.

Zemiaky umyjeme, nakrájame na kocky a pridáme nakrájanú mrkvu.

Potom pridáme fazuľu, na rezance nakrájanú kapustu, zemiaky a paradajkový pretlak. Varíme, kým zelenina nie je mäkká.

Polievku zložíme z plameňa a necháme prikrytú pokrievkou stáť aspoň hodinu.

Fazuľová s údeným mäsom

Potrebujeme:

300 g údeného mäsa

200 g bielej fazule

1 väčšiu cibuľu

1 mrkvu

4-5 strúčikov cesnaku

3 ks. Bobkového listu

3 guličky čierneho korenia

2 guličky nového korenia

2 zemiaky

Postup:

Údené mäso uvaríme vo vode s koreninami a bobkovým listom. Keď je hotové, vyberieme ho a do vody, v ktorej sa varilo pridáme nakrájanú cibuľu, strúhanú mrkvu, nakrájané zemiaky a fazuľu.

Varíme, kým zelenina nie je celkom mäkká. Potom pridáme nakrájané údené mäso a ak chceme, aby bola polievka ešte sýtejšia, môžeme ju zahustiť zátrepkou z 1 téglika kyslej smotany a 2 lyžíc hladkej múky.

Liečivá zeleninová polievka

Potrebujeme:

500 g zemiakov

2 ks mrkvy

80 g ružičkového kelu

1 ks petržlenu (koreň)

1,5 l zeleninového vývaru (ak nemáme vývar použijeme 1,5 l vody a 2-3 zeleninové bujóny)

2 lískty bobkového listu

3 guličky čierneho korenia

1 vajce

Postup:

Mrvu, petrželen aj zemiaky očistíme a nakrájame.

V hrnci zahrejeme rastlinný olej a opražíme na ňom mrkvu a petržlen.

Zeleninu zalejeme vývarom a pridáme ružičkový kel, nakrájané zemiaky a koreniny.

Tesne pred dovarením vmiešame do poliveky tenkým prúdom rozšľahané vajíčko.

Šampiónová polievka s cestovinou

Potrebujeme:

150 g šampiónov

200 g zemiakov

1 ks. Cibule

4 strúčiky cesnaku

100 g ľubovoľných cestovín

90 g mrazeného hrášku alebo 1 mrkvu nakrájanú na kolieska

Bravčovú masť

Hladkú múku

Soľ a čierne mleté korenie

Celú rascu

Mletú červenú papriku

Postup:

2-3 lyžice bravčovej masti dáme do hrnca a necháme rozpustiť. Potom pridáme 1-2 lyžice hladkej múky a za stáleho miešania vymiešame zápražku. Keď zápražka začne rozvoniavať, pridáme celú rascu, papriku, korenie a dôkladne premiešame.

Keď zápražka zružovie, zalejeme studenou vodou a pridáme očistenú cibuľu rozkrojenú na polovicu.

Pomaly privedieme do varu a pridáme nakrájame šampióni, zemiaky a mrazený hrášok. Nakoniec pridáme do vody cestoviny a keď sa uvarí, polievka je pripravená.

Najlepšie recepty na dnes