Máte radi kokos? My ho milujeme a preto sme sa rozhodli, že pre vás zozbierame, tie najobľúbenejšie kokosové dezerty, ktoré si naši čitatelia obľúbili najviac. Z tejto zbierky pečených a nepečených kokosových pochúťok si určite vyberie každý!
Nepečené kokosové pokušenie
Potrebujeme:
Cesto:
250 g hl. múky
150 g masa
100 g kr. cukru
1 lyžicu kakaa
½ bal. prášku do pečiva
1-2 lyžice kyslej smotany
Kokosvý krém:
6 bielkov
6 lyžíc kr. cukru
200 g strúhaného kokosu
Vanilkový krém:
6 žĺtkov
200 g cukru
3 lyžice hl. múky
300 ml mlieka
250 g masla
1 bal. vanilkového cukru
Na polevu:
Tmavú čokoládu
Trochu masla
Postup:
V miske zmiešame zmäknuté maslo so smotanou, práškom do pečiva, múkou, cukrom a kakaom. Vypracujeme jednotné, hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Obe časti rozvaľkáme, alebo vytvarujeme rukami tak, aby sme získali dva rovnaké pláty cesta. Jeden plát navrstvíme na plech vystlaný papierom a druhý zatiaľ odložíme bokom.
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne vmiešame kokos. Krém navrstvíme na prvý plát cesta a prikryjeme druhým plátom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170-175 stupňov asi 15 minút.
¾ mlieka rozmiešame s vanilkovým cukrom a preložíme na plameň. V zvyšnom mlieku rozmiešame múku a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa a opatrne vmiešame žĺtky (je dôležité, aby sa vtedy zmes nevarila). Dobre vymiešame a následne preložíme opäť na plameň a na najmenšom plameni pomaly zahrievame, kým celá zmes nezhustne a vznikne nám jednotný hladký krém – necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychaldnutého žĺtkového pudingu. Krém navrstvíme na upečené cesto a nakoniec prelejme čokoládovou polevou – čokoláda roztopená s trochou masla.
Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme servírovať.
Nepečená kokosová roláda
Potrebujeme:
250 g maslových sušienok
1 lyžicu kryštálového cukru
3 lyžice kakaového prášku
100 ml teplej vody
170 g strúhaného kokosu
110 g masla izbovej teploty
1/3 šálky práškového cukru
3 lyžice kondenzovaného mlieka
Postup:
Sušienky nalámeme na menšie kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme, kým zmes nezačne pripromínať konzistenciu múky.
K sušienkovej drti pridáme kakový prášok a premiešame. V inej miske zmiešame vodu a cukor. Zmes vložíme na 1 minútu do mikrovlnky, kde nám vznikne sladký sirup. Sirup pridáme do sušienkovo-kakaovej zmesi a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vyformujeme do tvaru guličky.
Na pracovnú dosku rozložíme fóliu a cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Ak sa cesto bude na niektorých miestach rozchádzať, jednoducho ho zatlačíme prstami. Nožom orežeme kraje.
V miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom 1-2 minúty, kým nevznikne nadýchaná hmota. Pridáme kondenzované mlieko a kokos. Všetko dôkladne vymiešame.
Náplň rovnomerne navrstvíme na povrch cesta a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu zabalenú v plastovej fólií necháme v chladničke približne 1 hodinu stuhnúť. Podávame nakrájanú na plátky.
Krémové kokosky od Zuzky
Potrebujeme:
Na cesto:
400 g hladkej múky
4 lyžice kakaa
250 g masla
160 g práškového cukru
2 žĺtky
2-6 lyžíc mlieka
4 lyžičky prášku do pečiva
Na krém:
6 žĺtkov
6 bielkov
1 kg jemného tvarohu
150 g strúhaného kokosu
150-200 g práškového cukru (podľa chuti)
2 bal. zlatého klasu (puding)
60 g masla
Šťavu z jedného citrónu
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme tuhšie cesto. Vyformujeme ho do tvaru bochníka, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
Medzitým si pripravíme kokosovú náplň. Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, cukrom a kokosom. Pridáme aj citrónovú šťavu a zmäknuté maslo. Vymiešame jednotný krém do ktorého vmiešame aj pudingové prášky – tie krém krásne zahustia a a nemusíte sa obávať, že nie sú uvarené, počas pečenia sa puding uvarí. Nakoniec do krému opatrne vmiešame sneh ušľahaný z bielkov.
Cesto rozdelíme na dve časti a preložíme na pomúčenú dosku a rukami porozťahujeme, alebo rozvaľkáme na dva tenšie pláty. Prvý plát uložíme na plech vymastený a vysypaný múkou, navrstvíme náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Necháme vychladnúť, posypeme kokosom a môžeme podávať.
Zmiešané kokosové rezy
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
200 g práškového cukru
200 g strúhaného kokosu
400 ml kyslej smotany
2 vajcia
Na vrch:
Čokoládovú polevu
Strúhaný kokos
Postup:
Kyslú smotanu zmiešame s vajíčkami, cukrom, vanilkovým cukrom a dobre premiešame. Pridáme kokos, múku a prášok do pečiva.
Zmes navrstvíme na plech (25×30 cm) vymastený a vysypaný múkou, prípadne vyložený papierom na pečenie.
Vychladené cesto potrieme čokoládovou polevou a posypeme strúhaným kokosom. Polevu necháme stuhnúť, nakrájame a môžeme podávať.
Kokosové čudo bez gramu múky
Potrebujeme:
Plech s rozmermi 23×33 cm
Na cesto:
4 bielky
300 g kryštálového cukru
250 g strúhaného kokosu
Na čokoládovú vrstvu:
2 lyžice kakaa
2 lyžičky kryštálového cukru
1 lyžicu instantnej kávy 2v1
100 g horkej čokolády
2-3 lyžice mlieka
Na krém:
400 ml sladkej smotany na varenie (10-12 %)
2 bal. vanilkového pudingu bez varenia
Postup:
Bielky vyšľaháme a keď začne hmota tuhnúť, postupne pridávame cukor. Nakoniec opatrne do snehu vmiešame aj kokos a hmotu rovnomerne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie je zlatistý (cesto je potrebné kontrolovať, upečie sa pomerne rýchlo.
Po dopečení necháme koláč vychladnúť a následne opatrne oddelíme od papiera (keď je cesto celkom vychladnuté).
Na čokoládovú vrstvu rozpustíme všetky prísady vo vodnom kúpeli. Nevaríme, stačí len rozpustiť.
Na smotanový krém jednoducho zmiešame smotanu s pudingovými práškami (postupujeme podľa návodu na obale).
Ešte teplú čokoládovú glazúru navrstvíme na cesto a necháme celkom vychladnúť. Potom navrstvíme smotanovú vrstvu a posypeme hoblinkami čokolády alebo grankom. Koláč necháme vychladiť v chaldničke a môžeme podávať.
Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.
Malý kúsok neba ku kávičke: Čokoládovo-kokosové kocky
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
1 vajce
50 g rozpusteného masla
¼ l mlieka
1 bal. prášku do pečiva
250 g kryštálového cukru
40 g kakaa
2 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
Náplň:
1 bal. vanilkového pudingu
400 ml mlieka
Strúhaný kokos
Rum alebo rumovú arómu podľa chuti
Niekoľko lyžíc cukru
Špetku soli
Postup:
Najskôr uvaríme puding – z mlieka, puding. prášku a cukru. Zložíme z plameňa a vmiešame doň strúhaný kokos, rumovú arómu a špetku soli. Necháme vychladnúť.
Vajcia ušľaháme s cukrom a zmäknutým maslom, pridáme sypké prísady a postupne do cesta vmiešame mlieko.
Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a lyžicou na cesto dávkujeme vychladnutý puding – vytvárame pudingové ostrovčeky.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov. Pečieme približne 25-30 minút, necháme vychladnúť a nakoniec posypeme strúhaným kokosom.
Kokosový sen
Potrebujeme:
3 vajcia
4 lyžice kryštálového cukru
250 ml mlieka
100 ml oleja
2 lyžice kakaa
10 lyžíc hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
Krém:
1 bal pudingu príchuť podľa vašej chuti – ja som zvolila kokosový
500 ml mlieka
120 g masla
5 lyžíc kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
Na polevu:
500 ml smotany na šľahanie
Práškový cukor podľa chuti
Strúhanú čokoládu
1 bal. stužovača – voliteľné
Postup:
Vajcia vymiešame s cukrom do peny. Primiešame mlieko a olej. Nakoniec postupne primiešame múku, kakao a prášok do pečiva – vymiešame jednotné cesto.
Plech na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Navrstvíme naň cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je upečené (použite test špáradlom).
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding – zložíme z plameňa a necháme vychladnúť (občas premiešame, aby sa na pudingu nevytvorila koža). Zmäknuté maslo ušľaháme s vanilkovým cukrom a túto zmes postupne vmiešame do pudingu.
Puding navrstvíme na upečené cesto a uhladíme. Nakoniec zo smotany ušľaháme šľahačku (môžeme pridať aj 1 bal. stužovača) a navrstvíme na pudingový krém. Vložíme do chladničky vychladiť a podávame posypané čokoládovými hoblinkami.
Kokosový koláčik z vláčneho cesta
Potrebujeme:
Cesto:
3 vajcia
150 g cukru
100 ml oleja
125 ml mlieka
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžica vanilkového cukru
250 g polohrubej múky
Na polevu:
50 g cukru
50 g čokolády
1 lyžica kakaa
125 ml mlieka
Na obaľovanie:
Strúhaný kokos
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Celé vajcia šľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom cca 3 minúty pri vysokých otáčkach. Potom do zmesi postupne pridáme olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vyšľaháme hladké cesto bez hrudiek.
Hotové cesto vylejeme na plech s rozmermi 19 x 19 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút pri teplote 180 stupňov.
Medzitým si pripravíme polevu. Cukor, mlieko, kakao a čokoládu zmiešame v kastróliku, preložíme na sporák a necháme zovrieť. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Upečené cesto necháme vychladnúť, nakrájame na kocky, namáčame v poleve a potom hneď obaľujeme v kokose (každú stranu necháme ponorenú v poleve aspoň 15 sekúnd).Miesta, ktoré sa nám nepodarilo dostatočne namočiť, jednoducho natrieme polevou a posypeme kokosom.
Najlepší kokosový krém
Potrebujeme:
70 g strúhaného kokosu
400 g kondenzovaného mlieka
200 g masla
200 g bielej čokolády
Postup:
Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zmes necháme chvíľu vychladiť a následne pridáme kondenzované mlieko – dôkladne premiešame. Potom do krému pridáme kokos a opäť dôkladne premiešame.
Hotový krém preložíme do uzatvárateľnej nádoby a vložíme do chladničky na 3-4 hodiny stuhnúť.
Krém je vynikajúci aj na zdobenie vašich sladkých pochúťok.
Zdravé kokosovo-tvarohové guľôčky
Potrebujeme:
200 g tvarohu
1 lyžicu medu
½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)
200 g kokosovej múčky
1 šálku mandlí
Postup:
V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.
Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.
Strapatý kokosový koláčiky
Potrebujeme:
Cesto
1 vajce
1 šálku bieleho jogurtu
½ šálky kryštálového cukru
10 g prášku do pečiva
1 ½ šálky hladkej múky
Náplň
½ šálky kryštálového cukru
100 g strúhaného kokosu
1 bal. vanilkového cukru
Na poliatie
1 šálku sladkej smotany
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme homogénnu hmotu. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie.
V miske zmiešame kokos s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Zmes rovnomerne navrstvíme na cesto.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180-200 stupňov približne 25-30 minút. Aby sme mali istotu, že sa kokos na povrchu nespálil, môžeme na prvých 10 minút pečenia prikryť formu alobalom.
Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a ešte horúci polejeme šálkou smotany.
Rýchle domáce kokosky
Potrebujeme:
100 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
200 g strúhaného kokosu
1 lyžičku prášku do pečiva
2 vajcia
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Prisáme kokos a premiešame. Postupne do zmesi vmiešamvame múku s práškom do pečiva a vypracujeme homogénnu hmotu. Hotové cesto dáme na cca 30 minút do chladničky.
Potom cesto z chladničky vyberieme a navlhčenými rukami formujeme jednotlivé guľôčky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Eskimo roláda
Potrebujeme:
400 g maslových sušienok
2 lyžicu kryštálového cukru
4 lyžice kakaového prášku
200 ml teplej vody
Náplň:
300 g strúhaného kokosu
150 g masla izbovej teploty
100-150 g šálky práškového cukru
6 lyžíce kondenzovaného mlieka
Postup:
Sušienky nalámeme na menšie kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme, kým zmes nezačne pripomínať konzistenciu múky.
K sušienkovej drti pridáme kakaový prášok a premiešame. V inej miske zmiešame vodu a cukor. Zmes vložíme na 1 minútu do mikrovlnky, kde nám vznikne sladký sirup. Sirup pridáme do sušienkovo-kakaovej zmesi a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vyformujeme do tvaru guľôčky.
Na pracovnú dosku rozložíme fóliu a cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Ak sa cesto bude na niektorých miestach rozchádzať, jednoducho ho zatlačíme prstami. Nožom orežeme kraje.
V miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom 1-2 minúty, kým nevznikne nadýchaná hmota. Pridáme kondenzované mlieko a kokos. Všetko dôkladne vymiešame.
Náplň rovnomerne navrstvíme na povrch cesta a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu zabalenú v plastovej fólií necháme v chladničke približne 1 hodinu stuhnúť. Podávame nakrájanú na plátky.
Zbera kocky
Potrebujeme:
500 g rozdrvených maslových sušienok
5 lyžíc kakaového prášku
3 lyžice marhuľového džemu
2 lyžičky rumovej arómy
50 g zmäknutého masla
5 lyžíc cukru krupice
300 ml mlieka
Na krém:
300 ml mlieka
3 lyžice múky (hladkej alebo aj polohrubej)
1 lyžičku vanilkovej arómy (príp. vanilkový cukor)
4 lyžice cukru krupica
50 g masla
150 g strúhaného kokosu
Postup:
Pripravíme si krém, pretože musí vychladnúť. Múku rozmiešame s múkou dohladka, pridáme ½ kokosu a preložíme na plameň. Uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme aj cukor a vanilku. Puding necháme vychladnúť a potom do neho po lyžičkách vmiešame našľahané maslo a zvyšný kokos.
V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré je dobre tvarovateľné. Cesto rozdelíme na 3 časti. Plech na pečenie s rozmermi 20×30 cm posypeme práškovým cukrom a na dno rovnomerne navrstvíme prvú časť cesta. Na cesto natrieme ½ krému, pokračujeme ďalšou časťou cesta, zvyšným krémom a napokon poslednou časťou cesta.
Na vrch môžete naliať polevu z rozpustenej horkej čokolády a masla, džem, alebo strúhaný kokos.
Najlepšie je dezert uložiť do chladničky stuhnúť, ale u nás doma tento krok musím takmer vždy vynechať, deti sa na koláčik vrhnú ako supy. :-D
30-minútová Raffaelo torta
Potrebujeme:
9 bielkov
15 lyžíc kryštálového cukru
3 lyžice strúhanky
300 g kokosovej múčky + na posypanie
1,5 l mlieka + 300 ml na cesto
200 g gustina (kukuričného škrobu)
250 g masla alebo margarínu
100 g kryštálovóho cukru do krému
Postup:
3 bielky ušľaháme na sneh, pridáme 5 lyžíc cukru, 1 lyžicu strúhanky a 100 g kokosovej múčky. Navrstvíme do okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 10-15 minút do zlatista – cesto skontrolujeme špáradlom. Upečené cesto prelejeme 100 ml mlieka. Takto upečieme všetky 3 pláty cesta.
V 1,5 l mlieka rozmiešame kukuričný škrob a cukor. Preložíme na plameň a varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Maslo ušľaháme do nadýchanej hmoty a po lyžiciach vmiešame do pudingu.
Na pláty cesta navrstvíme krém a vyskladáme tortu. Nakoniec posypeme kokosom. Tortu podávame vychladenú!
Populárna nepečená torta s kokosom
Potrebujeme:
1 mlieka
2 bal. vanilkového pudingu
200 g kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)
3 bal. vanilkového cukru
100 g rozpustenej horkej čokolády
200 g mletých orechov
200 g mletých sušienok
200 g kokosovej múčky
1 väčšie bal. maslových sušienok
300 ml smotany na šľahanie
250 g masla
Postup:
Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Necháme chvíľu vychladnúť a do pudingu vmiešame maslo. Hmotu rozdelíme na 3 časti. Do prvej vmiešame oriešky a rozpustenú čokoládu. Do druhej kokos a do tretej sušienky.
Formu na pečenie okrúhlu alebo podlhovastú rozdelíme vyložíme sušienkami. Potom navrstvíme orieškový krém, vrstvu sušienok, kokosový krém, vrstvu sušienok. Pokračujeme posledným – sušienkovým krémom a ušľahanou šľahačkou. Na vrch uložíme sušienky.
Tortu môžeme dozdobiť polevou alebo šľahačkou, prípadne môžeme nechať len tak.
Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Sultánové rezy bez múky
Potrebujeme:
Na pudingové cesto:
1 l mlieka
2 lyžice kakaa
2,5 malých hrnčekov gustina (malé hrnčeky na kávu)
1 bal. vanilkového cukru
50 g masla alebo margarínu
1 hrnček cukru
Krém:
1 šálku mlieka (250 ml)
1 bal. šľahačky v prášku
Postup:
Na plameň preložíme 750 ml mlieka. V zvyšnom mlieku rozpustíme kakao, kukuričný škrob a premiešame. Keď mlieko príde do varu, vmiešame kakaovú zmes a uvaríme hustý puding za stáleho miešania. Do pudingu vmiešame aj cukor a maslo, ktoré miešaním rozpustíme.
Na dno veľké plechu nasypeme kokosovú múčku a na ňu navrstvíme puding – rovnomerne ho rozotrieme po celom povrchu plechu. Necháme vychladnúť v chladničke po dobu minimálne jednej hodiny.
Z mlieka a prášku ušľaháme šľahačku a taktiež ho dáme na 1 hodinu do chladničky vychladiť.
Potom krém navrstvíme na pudingové cesto, nakrájame na pásiky široké asi 2.5 cm a a každý pás nakrájame asi na 6 kociek – musí byť vždy párny počet. Potom dva susedné kúsky jednoducho uložíme na seba – zlepíme dohromady tak, že krém je v strede a pudingové cesto na spodku aj na vrchu.