plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ak nájdete doma pár hrstí strúhaného kokosu, pustite sa do nich: 17 najlepších kokosových dezertov, ktoré si zamiluje celá rodina!

Oplatí sa vyskúšať každý jeden!

Máte radi kokos? My ho milujeme a preto sme sa rozhodli, že pre vás zozbierame, tie najobľúbenejšie kokosové dezerty, ktoré si naši čitatelia obľúbili najviac. Z tejto zbierky pečených a nepečených kokosových pochúťok si určite vyberie každý!

Nepečené kokosové pokušenie

Potrebujeme:

Cesto:

250 g hl. múky

150 g masa

100 g kr. cukru

1 lyžicu kakaa

½ bal. prášku do pečiva

1-2 lyžice kyslej smotany

Kokosvý krém:

6 bielkov

6 lyžíc kr. cukru

200 g strúhaného kokosu

Vanilkový krém:

6 žĺtkov

200 g cukru

3 lyžice hl. múky

300 ml mlieka

250 g masla

1 bal. vanilkového cukru

Na polevu:

Tmavú čokoládu

Trochu masla

Postup:

V miske zmiešame zmäknuté maslo so smotanou, práškom do pečiva, múkou, cukrom a kakaom. Vypracujeme jednotné, hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Obe časti rozvaľkáme, alebo vytvarujeme rukami tak, aby sme získali dva rovnaké pláty cesta. Jeden plát navrstvíme na plech vystlaný papierom a druhý zatiaľ odložíme bokom.

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne vmiešame kokos. Krém navrstvíme na prvý plát cesta a prikryjeme druhým plátom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170-175 stupňov asi 15 minút.

¾ mlieka rozmiešame s vanilkovým cukrom a preložíme na plameň. V zvyšnom mlieku rozmiešame múku a vlejeme do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne. Potom zložíme z plameňa a opatrne vmiešame žĺtky (je dôležité, aby sa vtedy zmes nevarila). Dobre vymiešame a následne preložíme opäť na plameň a na najmenšom plameni pomaly zahrievame, kým celá zmes nezhustne a vznikne nám jednotný hladký krém – necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a po lyžičkách vmiešame do vychaldnutého žĺtkového pudingu. Krém navrstvíme na upečené cesto a nakoniec prelejme čokoládovou polevou – čokoláda roztopená s trochou masla.

Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme servírovať.

Nepečená kokosová roláda

Potrebujeme:

250 g maslových sušienok

1 lyžicu kryštálového cukru

3 lyžice kakaového prášku

100 ml teplej vody

170 g strúhaného kokosu

110 g masla izbovej teploty

1/3 šálky práškového cukru

3 lyžice kondenzovaného mlieka

Postup:

Sušienky nalámeme na menšie kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme, kým zmes nezačne pripromínať konzistenciu múky.

K sušienkovej drti pridáme kakový prášok a premiešame. V inej miske zmiešame vodu a cukor. Zmes vložíme na 1 minútu do mikrovlnky, kde nám vznikne sladký sirup. Sirup pridáme do sušienkovo-kakaovej zmesi a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vyformujeme do tvaru guličky.

Na pracovnú dosku rozložíme fóliu a cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Ak sa cesto bude na niektorých miestach rozchádzať, jednoducho ho zatlačíme prstami. Nožom orežeme kraje.

V miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom 1-2 minúty, kým nevznikne nadýchaná hmota. Pridáme kondenzované mlieko a kokos. Všetko dôkladne vymiešame.

Náplň rovnomerne navrstvíme na povrch cesta a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu zabalenú v plastovej fólií necháme v chladničke približne 1 hodinu stuhnúť. Podávame nakrájanú na plátky.

Krémové kokosky od Zuzky

Potrebujeme:

Na cesto:

400 g hladkej múky

4 lyžice kakaa

250 g masla

160 g práškového cukru

2 žĺtky

2-6 lyžíc mlieka

4 lyžičky prášku do pečiva

Na krém:

6 žĺtkov

6 bielkov

1 kg jemného tvarohu

150 g strúhaného kokosu

150-200 g práškového cukru (podľa chuti)

2 bal. zlatého klasu (puding)

60 g masla

Šťavu z jedného citrónu

Postup:

Všetky suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme tuhšie cesto. Vyformujeme ho do tvaru bochníka, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.

Medzitým si pripravíme kokosovú náplň. Tvaroh rozmiešame so žĺtkami, cukrom a kokosom. Pridáme aj citrónovú šťavu a zmäknuté maslo. Vymiešame jednotný krém do ktorého vmiešame aj pudingové prášky – tie krém krásne zahustia a a nemusíte sa obávať, že nie sú uvarené, počas pečenia sa puding uvarí. Nakoniec do krému opatrne vmiešame sneh ušľahaný z bielkov.

Cesto rozdelíme na dve časti a preložíme na pomúčenú dosku a rukami porozťahujeme, alebo rozvaľkáme na dva tenšie pláty. Prvý plát uložíme na plech vymastený a vysypaný múkou, navrstvíme náplň a prikryjeme druhým plátom cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Necháme vychladnúť, posypeme kokosom a môžeme podávať.

Zmiešané kokosové rezy

Zmiešané kokosové rezy: Stačí všetko zmiešať, vyliať na plech a máte hotovo!

Potrebujeme:

200 g hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

200 g práškového cukru

200 g strúhaného kokosu

400 ml kyslej smotany

2 vajcia

Na vrch:

Čokoládovú polevu

Strúhaný kokos

Postup:

Kyslú smotanu zmiešame s vajíčkami, cukrom, vanilkovým cukrom a dobre premiešame. Pridáme kokos, múku a prášok do pečiva.

Zmes navrstvíme na plech (25×30 cm) vymastený a vysypaný múkou, prípadne vyložený papierom na pečenie.

Vychladené cesto potrieme čokoládovou polevou a posypeme strúhaným kokosom. Polevu necháme stuhnúť, nakrájame a môžeme podávať.

Kokosové čudo bez gramu múky

Potrebujeme:

Plech s rozmermi 23×33 cm

Na cesto:

4 bielky

300 g kryštálového cukru

250 g strúhaného kokosu

Na čokoládovú vrstvu:

2 lyžice kakaa

2 lyžičky kryštálového cukru

1 lyžicu instantnej kávy 2v1

100 g horkej čokolády

2-3 lyžice mlieka

Na krém:

400 ml sladkej smotany na varenie (10-12 %)

2 bal. vanilkového pudingu bez varenia

Postup:

Bielky vyšľaháme a keď začne hmota tuhnúť, postupne pridávame cukor. Nakoniec opatrne do snehu vmiešame aj kokos a hmotu rovnomerne navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme, kým povrch cesta nie je zlatistý (cesto je potrebné kontrolovať, upečie sa pomerne rýchlo.

Po dopečení necháme koláč vychladnúť a následne opatrne oddelíme od papiera (keď je cesto celkom vychladnuté).

Na čokoládovú vrstvu rozpustíme všetky prísady vo vodnom kúpeli. Nevaríme, stačí len rozpustiť.

Na smotanový krém jednoducho zmiešame smotanu s pudingovými práškami (postupujeme podľa návodu na obale).

Ešte teplú čokoládovú glazúru navrstvíme na cesto a necháme celkom vychladnúť. Potom navrstvíme smotanovú vrstvu a posypeme hoblinkami čokolády alebo grankom. Koláč necháme vychladiť v chaldničke a môžeme podávať.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Malý kúsok neba ku kávičke: Čokoládovo-kokosové kocky

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

1 vajce

50 g rozpusteného masla

¼ l mlieka

1 bal. prášku do pečiva

250 g kryštálového cukru

40 g kakaa

2 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

Náplň:

1 bal. vanilkového pudingu

400 ml mlieka

Strúhaný kokos

Rum alebo rumovú arómu podľa chuti

Niekoľko lyžíc cukru

Špetku soli

Postup:

Najskôr uvaríme puding – z mlieka, puding. prášku a cukru. Zložíme z plameňa a vmiešame doň strúhaný kokos, rumovú arómu a špetku soli. Necháme vychladnúť.

Vajcia ušľaháme s cukrom a zmäknutým maslom, pridáme sypké prísady a postupne do cesta vmiešame mlieko.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a lyžicou na cesto dávkujeme vychladnutý puding – vytvárame pudingové ostrovčeky.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov. Pečieme približne 25-30 minút, necháme vychladnúť a nakoniec posypeme strúhaným kokosom.

Kokosový sen

Potrebujeme:

3 vajcia

4 lyžice kryštálového cukru

250 ml mlieka

100 ml oleja

2 lyžice kakaa

10 lyžíc hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

Krém:

1 bal pudingu príchuť podľa vašej chuti – ja som zvolila kokosový

500 ml mlieka

120 g masla

5 lyžíc kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

Na polevu:

500 ml smotany na šľahanie

Práškový cukor podľa chuti

Strúhanú čokoládu

1 bal. stužovača – voliteľné

Postup:

Vajcia vymiešame s cukrom do peny. Primiešame mlieko a olej. Nakoniec postupne primiešame múku, kakao a prášok do pečiva – vymiešame jednotné cesto.

Plech na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Navrstvíme naň cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je upečené (použite test špáradlom).

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding – zložíme z plameňa a necháme vychladnúť (občas premiešame, aby sa na pudingu nevytvorila koža).  Zmäknuté maslo ušľaháme s vanilkovým cukrom a túto zmes postupne vmiešame do pudingu.

Puding navrstvíme na upečené cesto a uhladíme. Nakoniec zo smotany ušľaháme šľahačku (môžeme pridať aj 1 bal. stužovača) a navrstvíme na pudingový krém. Vložíme do chladničky vychladiť a podávame posypané čokoládovými hoblinkami.

Kokosový koláčik z vláčneho cesta

Jednoduchý kokosový koláč z vláčneho cesta!

Potrebujeme:

Cesto:

3 vajcia

150 g cukru

100 ml oleja

125 ml mlieka

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžica vanilkového cukru

250 g polohrubej múky

Na polevu:

50 g cukru

50 g čokolády

1 lyžica kakaa

125 ml mlieka

Na obaľovanie:

Strúhaný kokos

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Celé vajcia šľaháme s cukrom a vanilkovým  cukrom cca 3 minúty pri vysokých otáčkach. Potom do zmesi postupne pridáme olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vyšľaháme hladké cesto bez hrudiek.

Hotové cesto vylejeme na plech s rozmermi 19 x 19 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút pri teplote 180 stupňov.

Medzitým si pripravíme polevu. Cukor, mlieko, kakao a čokoládu zmiešame v kastróliku, preložíme na sporák a necháme zovrieť. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Upečené cesto necháme vychladnúť, nakrájame na kocky, namáčame v poleve a potom hneď obaľujeme v kokose (každú stranu necháme ponorenú v poleve aspoň 15 sekúnd).Miesta, ktoré sa nám nepodarilo dostatočne namočiť, jednoducho natrieme polevou a posypeme kokosom.

Najlepší kokosový krém

Najlepší kokosový krém

Potrebujeme:

70 g strúhaného kokosu

400 g kondenzovaného mlieka

200 g masla

200 g bielej čokolády

Postup:

Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zmes necháme chvíľu vychladiť a následne pridáme kondenzované mlieko – dôkladne premiešame. Potom do krému pridáme kokos a opäť dôkladne premiešame.

Hotový krém preložíme do uzatvárateľnej nádoby a vložíme do chladničky na 3-4 hodiny stuhnúť.

Krém je vynikajúci aj na zdobenie vašich sladkých pochúťok.

Zdravé kokosovo-tvarohové guľôčky

Žiaden pridaný cukor: Pripravte si zdravý dezert z tvarohu a kokosu

Potrebujeme:

200 g tvarohu

1 lyžicu medu

½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)

200 g kokosovej múčky

1 šálku mandlí

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.

Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.

Strapatý kokosový koláčiky

Potrebujeme:

Cesto

1 vajce

1 šálku bieleho jogurtu

½ šálky kryštálového cukru

10 g prášku do pečiva

1 ½ šálky hladkej múky

Náplň

½ šálky kryštálového cukru

100 g strúhaného kokosu

1 bal. vanilkového cukru

Na poliatie

1 šálku sladkej smotany

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme homogénnu hmotu. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie.

V miske zmiešame kokos s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Zmes rovnomerne navrstvíme na cesto.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180-200 stupňov približne 25-30 minút. Aby sme mali istotu, že sa kokos na povrchu nespálil, môžeme na prvých 10 minút pečenia prikryť formu alobalom.

Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a ešte horúci polejeme šálkou smotany.

Rýchle domáce kokosky

Rýchle domáce kokosky

Potrebujeme:

100 g hladkej múky

100 g kryštálového cukru

200 g strúhaného kokosu

1 lyžičku prášku do pečiva

2 vajcia

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Prisáme kokos a premiešame. Postupne do zmesi vmiešamvame múku s práškom do pečiva a vypracujeme homogénnu hmotu. Hotové cesto dáme na cca 30 minút do chladničky.

Potom cesto z chladničky vyberieme a navlhčenými rukami formujeme jednotlivé guľôčky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Eskimo roláda

Potrebujeme:

400 g maslových sušienok

2 lyžicu kryštálového cukru

4 lyžice kakaového prášku

200 ml teplej vody

Náplň:

300 g strúhaného kokosu

150 g masla izbovej teploty

100-150 g šálky práškového cukru

6 lyžíce kondenzovaného mlieka

Postup:

Sušienky nalámeme na menšie kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme, kým zmes nezačne pripomínať konzistenciu múky.

K sušienkovej drti pridáme kakaový prášok a premiešame. V inej miske zmiešame vodu a cukor. Zmes vložíme na 1 minútu do mikrovlnky, kde nám vznikne sladký sirup. Sirup pridáme do sušienkovo-kakaovej zmesi a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vyformujeme do tvaru guľôčky.

Na pracovnú dosku rozložíme fóliu a cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Ak sa cesto bude na niektorých miestach rozchádzať, jednoducho ho zatlačíme prstami. Nožom orežeme kraje.

V miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom 1-2 minúty, kým nevznikne nadýchaná hmota. Pridáme kondenzované mlieko a kokos. Všetko dôkladne vymiešame.

Náplň rovnomerne navrstvíme na povrch cesta a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu zabalenú v plastovej fólií necháme v chladničke približne 1 hodinu stuhnúť. Podávame nakrájanú na plátky.

Zbera kocky

Radšej ho pripravte z väčšej dávky: Zebra kocky bez pečenia deti jednoducho milujú

Potrebujeme:

500 g rozdrvených maslových sušienok

5 lyžíc kakaového prášku

3 lyžice marhuľového džemu

2 lyžičky rumovej arómy

50 g zmäknutého masla

5 lyžíc cukru krupice

300 ml mlieka

Na krém:

300 ml mlieka

3 lyžice múky (hladkej alebo aj polohrubej)

1 lyžičku vanilkovej arómy (príp. vanilkový cukor)

4 lyžice cukru krupica

50 g masla

150 g strúhaného kokosu

Postup:

Pripravíme si krém, pretože musí vychladnúť. Múku rozmiešame s múkou dohladka, pridáme ½ kokosu a preložíme na plameň. Uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme aj cukor a vanilku. Puding necháme vychladnúť a potom do neho po lyžičkách vmiešame našľahané maslo a zvyšný kokos.

V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré je dobre tvarovateľné. Cesto rozdelíme na 3 časti. Plech na pečenie s rozmermi 20×30 cm posypeme práškovým cukrom a na dno rovnomerne navrstvíme prvú časť cesta. Na cesto natrieme ½ krému, pokračujeme ďalšou časťou cesta, zvyšným krémom a napokon poslednou časťou cesta.

Na vrch môžete naliať polevu z rozpustenej horkej čokolády a masla, džem, alebo strúhaný kokos.

Najlepšie je dezert uložiť do chladničky stuhnúť, ale u nás doma tento krok musím takmer vždy vynechať, deti sa na koláčik vrhnú ako supy. :-D

30-minútová Raffaelo torta

Potrebujeme:

9 bielkov

15 lyžíc kryštálového cukru

3 lyžice strúhanky

300 g kokosovej múčky + na posypanie

1,5 l mlieka + 300 ml na cesto

200 g gustina  (kukuričného škrobu)

250 g masla alebo margarínu

100 g kryštálovóho cukru do krému

Postup:

3 bielky ušľaháme na sneh, pridáme 5 lyžíc cukru, 1 lyžicu strúhanky a 100 g kokosovej múčky. Navrstvíme do okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 10-15 minút do zlatista – cesto skontrolujeme špáradlom. Upečené cesto prelejeme 100 ml mlieka. Takto upečieme všetky 3 pláty cesta.

V 1,5 l mlieka rozmiešame kukuričný škrob a cukor. Preložíme na plameň a varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť.

Maslo ušľaháme do nadýchanej hmoty a po lyžiciach vmiešame do pudingu.

Na pláty cesta navrstvíme krém a vyskladáme tortu. Nakoniec posypeme kokosom. Tortu podávame vychladenú!

Populárna nepečená torta s kokosom

Potrebujeme:

1 mlieka

2 bal. vanilkového pudingu

200 g kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)

3 bal. vanilkového cukru

100 g rozpustenej horkej čokolády

200 g mletých orechov

200 g mletých sušienok

200 g kokosovej múčky

1 väčšie bal. maslových sušienok

300 ml smotany na šľahanie

250 g masla

Postup:

Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Necháme chvíľu vychladnúť a do pudingu vmiešame maslo. Hmotu rozdelíme na 3 časti. Do prvej vmiešame oriešky a rozpustenú čokoládu. Do druhej kokos a do tretej sušienky.

Formu na pečenie okrúhlu alebo podlhovastú rozdelíme vyložíme sušienkami. Potom navrstvíme orieškový krém, vrstvu sušienok, kokosový krém, vrstvu sušienok. Pokračujeme posledným – sušienkovým krémom a ušľahanou šľahačkou. Na vrch uložíme sušienky.

Tortu môžeme dozdobiť polevou alebo šľahačkou, prípadne môžeme nechať len tak.

Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Sultánové rezy bez múky

Na tento koláčik nepotrebujete ani zrnko múky: Vyskúšajte výborné „Sultánové rezy“ s kokosom a poriadnou porciou krému!

Potrebujeme:

Na pudingové cesto:

1 l mlieka

2 lyžice kakaa

2,5 malých hrnčekov gustina (malé hrnčeky na kávu)

1 bal. vanilkového cukru

50 g masla alebo margarínu

1 hrnček cukru

Krém:

1 šálku mlieka (250 ml)

1 bal. šľahačky v prášku

Postup:

Na plameň preložíme 750 ml mlieka. V zvyšnom mlieku rozpustíme kakao, kukuričný škrob a premiešame. Keď mlieko príde do varu, vmiešame kakaovú zmes a uvaríme hustý puding za stáleho miešania. Do pudingu vmiešame aj cukor a maslo, ktoré miešaním rozpustíme.

Na dno veľké plechu nasypeme kokosovú múčku a na ňu navrstvíme puding – rovnomerne ho rozotrieme po celom povrchu plechu. Necháme vychladnúť v chladničke po dobu minimálne jednej hodiny.

Z mlieka a prášku ušľaháme šľahačku a taktiež ho dáme na 1 hodinu do chladničky vychladiť.

Potom krém navrstvíme na pudingové cesto, nakrájame na pásiky široké asi 2.5 cm a a každý pás nakrájame asi na 6 kociek – musí byť vždy párny počet. Potom dva susedné kúsky jednoducho uložíme na seba – zlepíme dohromady tak, že krém je v strede a pudingové cesto na spodku aj na vrchu.

Najlepšie recepty na dnes