Zostala vám z obeda zemiaková kaša? 9 tipov, ako z nej pripraviť vynikajúce jedlo!

61

Čerstvá zemiaková kaša je vynikajúcou prílohou, na ktorej si mnohí z nás veľmi radi pochutnajú. Keď je však staršia a je potrebné ohriať ju, už až o takú delikatesu nejde a skôr siahneme po čerstvejších prílohách. Prinášame vám 9 skvelých tipov, ako vykúzliť zo zvyšnej zemiakovej kaše vynikajúci domáci chlebík.

Špenátové košíky

img_0499

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej kaše

2 vajcia

1 bal. mrazeného špenátu

1 lyžičku soli

1 lyžičku cesnakového prášku

3/4 šálky strúhaného syra

¼ šálky strúhaného syra na posypanie

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov Celzia. V miske zmiešame všetky prísady, okrem syra na posypanie.

spinach-cups

Pripravíme si formu na muffiny, ktorú vymastíme trochou oleja. Do jednotlivých otvorov dávkujeme zemiakovo-špenátovú zmes a nakoniec posypeme zvyšným syrom.

img_04231

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30-35 minút, ale kým povrch košíčkov nie je zlato-hnedý.

Necháme 10-15 minút vychladnúť a môžeme podávať.

Krémová polievka zo zvyšnej zemiakovej kaše

picfrdyw6

Potrebujeme:

2 lyžice masla

½ šálky nadrobno nasekanej cibule

1 šálku nakrájaných šampiňónov

450 ml vývaru – hydinového alebo zeleninového

½ lyžičky soli

½ lyžičky sladkej papriky

2 šálky zemiakovej kaše

½ šálky strúhaného syra

3 plátky slaninky

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice sladkej smotany

1 zelenú cibuľku nakrájanú nadrobno

Postup:

Slaninu nakrájame nadrobno a na panvici opečieme dochrumkava. Slaninku z panvice vyberieme, pridáme maslo a opečieme cibuľu. Keď je cibuľka opečenená dozlatista, pridáme krájané šampióny a dusíme, kým nie sú mäkké. Potom pridáme vývar, soľ, papriku a privedieme do varu.

Do tejto zmesi postupne vmiešame zemiakovú kašu metličkou tak, aby v zmesi neboli hrudky. Pridáme strúhaný syr a necháme variť na strednom plameni, kým sa syr neroztopí.

Nakoniec do polievky vmiešame opečenú slaninku, smotanu (oba druhy) a krájanú zelenú cibuľku. Premiešame, zložíme z plameňa a môžeme servírovať.

Plnené košíky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

450 g zemiakovej kaše (pripravenej zo zemiakov a masla, alebo smotany)

200 g mletého kuracieho mäsa

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

1 vajce

2-3 lyžice múky

70 g tvrdého syra

Postup:

Do zemiakovej kaše pridáme vajcia, múku a soľ. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja dozlatista. Pridáme kuracie mäso, cesnak a opražíme.

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Zemiakovú zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a vytvárame na plechu tvar košíkov. Potom do každého navrstvíme 1 lyžicu zmesi.

Takto naplnené košíky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.

Zemiakovo-hubové fašírky

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla

3 lyžice hladkej múky

50 g strúhaného syra

1 vajíčko

1 cibuľu

4 väčšie huby

100 g hladkej múky (príp. strúhanky)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením.

Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne.

Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.

Zemiakovo-slaninové bomby

Potrebujeme:

Misku zemiakovej kaše

1 vajce

Syr (ideálne Cheddar)

Strúhanku

Plátky slaniny

Postup:

Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom. Syr nakrájame na menšie kocky a tie zabalíme do zemiakovej kaše – vyformujeme tvar guľky. Následne guľôčky obalíme v strúhanke.

Nakoniec obalíme plátkom slaniny a aby sa nám nerozchádzali, prepichneme drevenou špajľou.

Guľôčky vypražíme v rastlinnom oleji, kým slaninka nie je zlatohnedá a chrumkavá.

Podávame s kyslou smotanou a obľúbenými bylinkami.

Nadýchané muffiny

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej kaše

1 vajce

1 šálku nastrúhaného tvrdého syra (napr. čedar)

3 lyžice nasekanej čerstvej pažítky

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov a pripravíme si plech na muffiny. Jednotlivé formičky vymastíme trochou oleja.

Vo veľkej miske si zmiešame zemiaky, vajce, ¾ šálky syra a 2 lyžice nasekanej pažítky. Zmes môžeme dochutiť soľou a korením.

Cheesy Leftover Mashed Potato Muffins Recipe from justataste.com

Pomocou naberačky na zmrzlinu naplníme zmesou formičky na mufinny. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30-35 minút, kým muffiny nie sú na okrajoch chrumkavé.

Cheesy Leftover Mashed Potato Muffins Recipe from justataste.com

Vyberieme plech z rúry a muffiny posypeme zvyšným syrom. Pečieme ďalších 5 minút, aby sa syr roztopil. Plech z rúry vytiahneme a muffiny necháme v plechu cca 5 minút vychladnúť. Vyberieme a ozdobíme zvyšnou pažítkou.

Chrumkavé placky

Fotopostup: Chrumkavé placky zo zemiakovej kaše

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej kaše

3 šálky postrúhaného syra

1 vajce

3 lyžice jarnej cibuľky

3 lyžice hladkej múky + ½ šálky hladkej múky na obaľovanie

Olej na vyprážanie

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame kašu, vajíčko, syr, nasekanú jarnú cibuľku a 3 lyžice múky.

Cheesy Leftover Mashed Potato Pancakes from justataste.com #recipe

Poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Potom zmes rozdelíme na 12 porcií – najskôr vytvoríme guľôčky a potom placky hrubé cca 1 centimeter).

Cheesy Leftover Mashed Potato Pancakes from justataste.com #recipe

Pripravené placky opatrene obalíme v zvyšnej hladkej múke. Na panvici rozohrejeme olej a postupne vypražíme všetky placky, kým nie sú na povrchu krásne zlatisté a chrumkavé.

Cheesy Leftover Mashed Potato Pancakes from justataste.com #recipe

Servírujeme s kyslou smotanou a jarnou cibuľkou.

Jednoduchý taliansky chlieb

6a00d8341c660253ef00e54ff7ddd88833-800wi

Potrebujeme:

Na kvások:

1 lyžičku sušeného droždia

1 lyžičku kryštálového cukru

½ šálky teplej vody

1 šálku zemiakovej kaše

2 šálky hladkej múky

1 a ½ lyžičky soli

3 lyžice olivového oleja

Cherry paradajky prekrojené na polovice

Čierne olivy bez kôstky (voliteľné)

1 až 2 lyžičky sušeného tymiánu

Morskú soľ – hrubozrnnú

Potrebujeme:

Easy-Mashed-Potato-bread

Z vody,cukru a droždia pripravíme kvások a počkáme 10-15 minút. Potom ku kvásku pridáme zemiakovú kašu a soľ. Miešame, kým nezačne vznikať jednotná hmota. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a cesto vypracujeme do tvaru gule. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť po dobu 1 hodiny na teplom mieste.

Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorú vystelieme papierom na pečenie (forma by mala mať priemer približne 22-23 cm). Do formy navrstvíme cesto a na vrch uložíme olivy a kúsky prekrojených paradajok. Posypeme soľou, korením a pokvapkáme zvyšným olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220 stupňov približne 40 minút.

Témy:


Pridajte svoj komentár