Tiež si neviete predvianočné obdobie predstaviť bez domáceho vanilkového pečiva, orechových rožtekov alebo sušienok? Suché pečivo je obľúbené nielen pre svoju skvelú chuť a jednoduchú prípravu ale aj preto, že vydrží omnoho dlhšie, ako zákusky alebo krémové torty. Môžete si tak na nich pochutnávať aj mnoho dní potom, ako boli upečené.
Jediným problémom, s ktorým sa v súvislosti so suchým pečivom najčastejšie stretávame je fakt, že môže rýchlo vyschnúť a stvrdnúť. My vám dnes prinášame jednoduchý a skutočne účinný trik, vďaka ktorému suché pečivo ostatne vláčne a jemné omnoho dlhšie, ako ste zvyknutí. Pozrite sa, ako na to!
Potrebujeme:
Uzatvárateľnú dózu
Tortilly (pšeničné placky)- môžete si ich jednoducho vyrobiť doma alebo zakúpiť v obchode
Papier na pečenie
Postup:
Z placiek a papiera na pečenie vykrojíme takú veľkosť, aby sedeli do pripravenej dózy.
Na dno dózy uložíme papier na pečenie, tortillu a prikryjeme opäť papierom na pečenie. Na papier uložíme vrstvu pečiva a potom pokračujeme opäť vrstvou papiera, tortillou, papierom a pečivom, až kým dózu nenaplníme.
Video:
Prečo to funguje? Je to jednoduché, vlhkosť, ktorú obsahuje pšeničná placka sa uvoľňuje do priestoru rovnomerne a kontinuálne, vďaka čomu suché pečivo ostane vláčne, nebude sa vysušovať a tvrdnúť. Vďaka tvaru a zloženiu, dokáže zvlhčovať prostredie dózy dlhšie, ako iné druhy pečiva. Vaše suché pečivo a domáce sušienky tak budú chutiť rovnako, ako keby ste práve teraz pripravili.
Papier na pečenie v tomto malom experimente zohráva tiež svoju úlohu, pretože zabezpečí, aby každá vrstva sušienok dostala v malom priestore svoj prídel vlhkosti z pšeničných placiek. Navyše, zabezpečí, že ani spodná vrstva sušienok sa nedostane do priameho kontaktu s trotillou. Mohli by totiž zvlhnúť až príliš. My však chceme, aby suché pečivo ostalo krásne chrumkavé.