plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zoštíhľujúce cuketové palcky s cesnakom: V lete mastné zemiakové nerobím, toto je stokrát lepšie a nahradia aj hlavný chod!

Začala sa cuketová sezóna a vy si môžete si pripraviť zdravú, nízkokalorickú zeleninu na mnohé spôsoby. Palacinka z cukety sú vynikajúcou voľbou na letný obed, chutia skvele aj studené a zaručene z nich nepriberiete. Ja ich mám najradšej s domácim jogurtovým dipom. Sú vynikajúce aj ak si držíte štíhlu líniu.

Potrebujeme pre 4 osoby:

2 kúsky cukety

2 strúčiky cesnaku

2 vajcia

5 dkg ryžovej múky (alebo ovsennej múky – zomleté ovsené vločky)

5 dkg syra nastrúhaného (použite syr s nižším obsahom tuku)

3 kúsky zelenej cibule

2 polievkové lyžice prírodného jogurtu

soľ

korenie

Kvapka oleja na pečenie

Postup:

Cuketu umyte, nešúpte. Odrežte konce a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. Osolte a nechajte odstáť 10 minút. Potom ju dobre povytláčajte, aby odtiekla prebytočná šťava – tú zlejte. Pridajte korenie, strúhaný syr, vajce, zelenú cibuľu, pretlačený cesnak, jogurt a múku. Zmiešajte, ak je zmes príliš riedka, pridajte trochu viac múky.

Zahrejte kvapku oleja na panvici a pečte cuketové palacinky, ak máte kameninovú panvicu, dajú piecť takmer bez oleja. Keď sú obe strany krásne zlatisté, môžete ich vybrať a podávať.  Ak chcete, môžete robiť aj pečenú verziu, ale placky je treba pokvapkať olejom (ja používam olivový). prípadne môžete túto zmes použiť ako základ na cuketovú babu.

zdroj: femina

Najlepšie recepty na dnes