Čerstvá zemiaková kaša je vynikajúcou prílohou, na ktorej si mnohí z nás veľmi radi pochutnajú. Keď je však staršia a je potrebné ohriať ju, už až o takú delikatesu nejde a skôr siahneme po čerstvejších prílohách. Prinášame vám skvelý tip, ako vykúzliť zo zvyšnej zemiakovej kaše vynikajúci domáci chlebík. Tento chlebík v spojení s paradajkami, olivami a olivovým olejom poznáme ako Focaccia – čo je obľúbený Taliansky chlieb. Vyskúšajte ho aj vy!
Potrebujeme:
Na kvások:
1 lyžičku sušeného droždia
1 lyžičku kryštálového cukru
½ šálky teplej vody
1 šálku zemiakovej kaše
2 šálky hladkej múky
1 a ½ lyžičky soli
3 lyžice olivového oleja
Cherry paradajky prekrojené na polovice
Čierne olivy bez kôstky
1 až 2 lyžičky sušeného tymiánu
Morskú soľ – hrubozrrnú
Potrebujeme:
Z vody,cukru a droždia pripravíme kvások a počkáme 10-15 minút. Potom ku kvásku pridáme zemiakovú kašu a soľ. Miešame, kým nezačne vznikať jednotná hmota. Pridáme 2 lyžice olivového oleja a cesto vypracujeme do tvaru gule. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť po dobu 1 hodiny na teplom mieste.
Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorú vystelieme papierom na pečenie (forma by mala mať priemer približne 22-23 cm). Do formy navrstvíme cesto a na vrch uložíme olivy a kúsky prekrojených paradajok. Posypeme soľou, korením a pokvapkáme zvyšným olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220 stupňov približne 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: littlethings