Tento recept mám z časopisu spred 15 rokov, robievame pravidelne a vždy má veľký úspech. Margarín môžete samozrejme vymeniť za maslo a prípadne vyskúšať aj inú náplň. Pôvodný recept na Žobrácku tortu je však takýto:
Potrebujeme:
- 60 dkg múky
- 8 dkg margarínu
- Na špičku noža sódy bikarbóny
- 1 vajíčko
- 14 dkg cukru
- 2-3 dl mlieka
Krém:
- 40 dkg kryštálového cukru
- 2 litre mlieka
- 13 polievkových lyžíc múky
- 5 lyžíc kakaového prášku
- 25 dkg margarínu (môžeme nahradiť aj maslom)
Postup:
Všetky prísady na cesto sa zmiešajú s takým množstvom mlieka, aby sme získalo stredne tuhé cesto. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, každú si rozvaľkám na tenký plát a Pečieme 6 plynových plechov v rúre 180 stupňov asi 10-12 minút.
Krém: Kryštálový cukor roztopíme na slabom plameň a keď skaramelizuje, nalejeme doň 1,5 litra, premiešame a necháme prevariť.
Múku zmiešame a s kakaovým práškom a potom rozmiešame v zvyšnom mlieku. Túto zmes vmiešame do karamelového mlieka a uvaríme hustý krém – ako keď varíme puding.
Odstránime z plameňa, necháme vychladnúť a následne všľaháme margarín – dôkladne prešľaháme.
Naplňte pláty cesta hotovým krémom tak, aby krém pokrýval aj vrchný plát cesta. Na chladnom mieste nechte odpočívať cez noc.