plny-hrniec_transparent_negativ.png

Žobrácka torta – 6 vrstiev z 1 vajíčka: Lacný a výborný karamelový dezert pre celú rodinu!

Tento recept mám z časopisu spred 15 rokov, robievame pravidelne a vždy má veľký úspech. Margarín môžete samozrejme vymeniť za maslo a prípadne vyskúšať aj inú náplň. Pôvodný recept na Žobrácku tortu je však takýto:

Potrebujeme:

  • 60 dkg múky
  • 8 dkg margarínu
  • Na špičku noža sódy bikarbóny
  • 1 vajíčko
  • 14 dkg cukru
  • 2-3 dl mlieka

Krém:

  • 40 dkg kryštálového cukru
  • 2 litre mlieka
  • 13 polievkových lyžíc múky
  • 5 lyžíc kakaového prášku
  • 25 dkg margarínu (môžeme nahradiť aj maslom)

Postup:

Všetky prísady na cesto sa zmiešajú s takým množstvom mlieka, aby sme získalo stredne tuhé cesto. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, každú si rozvaľkám na tenký plát a Pečieme 6 plynových plechov v rúre 180 stupňov asi 10-12 minút.

Krém: Kryštálový cukor roztopíme na slabom plameň a keď skaramelizuje, nalejeme doň 1,5 litra, premiešame a necháme prevariť.

Múku zmiešame a s kakaovým práškom a potom rozmiešame v zvyšnom mlieku. Túto zmes vmiešame do karamelového mlieka a uvaríme hustý krém – ako keď varíme puding.

Odstránime z plameňa, necháme vychladnúť a následne všľaháme margarín – dôkladne prešľaháme.

Naplňte pláty cesta hotovým krémom tak, aby krém pokrýval aj vrchný plát cesta. Na chladnom mieste nechte odpočívať cez noc.

Najlepšie recepty na dnes