Vynikajúci recept na šťavnaté mäsové guľky s paradajkovou omáčkou.
Potrebujeme:
450 g mleté bravčové mäso
80 g tvrdého syra
2 strúčiky cesnaku
300 g húb
1 cibuľa
175 g uvarenej ryže
Omáčka:
160 ml vody
1 lyžica múky
200 ml paradajkovej omáčky
4-5 lyžíc kyslej smotany
2 paradajky
1 lyžička cukru
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Olúpanú cibuľu nakrájte a rozmelte v mixéri s hubami a cesnakom.
Mleté mäso zamieste v samostatnej miske so soľou a korením. Do mäsa pridajte nasekanú zmes, ryžu, soľ a korenie. Pridajte nastrúhaný syr, nasekaný kôpor a zamiešajte.
Pred formovaním mäsových guličiek si navlhčite ruky studenou vodou. Potom začnite s tvorbou guličiek, ktoré jemne roztlačíte.
Guľky ukladajte na plech.
Omáčka: Rajčiny nakrájajte nadrobno, pridajte omáčku, cukor, kyslú smotanu a zamiešajte všetky prísady. nakoniec múku rozmiešajte v troche vody a pridajte do zmesi – omáčku najlejte na plech k mäsu a zakryte alobalom.
Pečieme prikryté asi 1 hodinu. Podľa potreby podlievame vodou.