Stačí vám len pár bežných ingrediencií, z ktorých dokážete „vyčarovať“ toto užasne jemné pečivo.
Tieto rolky sú u nás v rodine veľmi obľúbené, preto niet divu, že ich pripravujeme pomerne často.
Nenáročný recept na jemné pečivo z youtube kanála Schnell Lecker Kochen.
Potrebujeme:
200 ml vody
200 ml mlieka
10 g suchého droždia
2 PL kryštálového cukru
100 ml slnečnicového oleja
1 ČL soli
720 g pšeničnej múky
ďalej:
maslo
1 vajce
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplú vodu.
Potom pridáme teplé mlieko.
Pridáme droždie, cukor a metličkou vymiešame.
Potom nalejeme olej, pridáme soľ a všetko spolu premiešame.
Do zmesi preosejeme múku, zamiešame a vymiesime cesto.
Cesto by malo byť mäkké a elastické.
Cesto vložíme späť do misy, prekryjeme fóliou.
A necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.
Po nakysnutí cesto preložíme na naolejovaný stôl a vymiesime.
Potom cesto rozdelíme na 10 častí a z každého kúska vytvarujeme guľku.
Každý kúsok potrieme slnečnicovým olejom.
Na cesto nanesieme zmäknuté maslo, prstami ho roztiahneme a rozotrieme maslo.
Okraje zahneme, potrieme maslom a zrolujeme.
Rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme utierkou a necháme 15 minút pôsobiť.
Žemle potrieme rozšľahaným vajcom, aby sme získali zlatistú kôrku.
Na vrchu spravíme nožom jemné zárezy.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 190°C.
Po upečení môžeme servírovať.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU