plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zmiešajte múku s vodou a mliekom a pridajte pár ingrediencií: Jemné maslové rolky podľa receptu mojej babky!

Stačí vám len pár bežných ingrediencií, z ktorých dokážete „vyčarovať“ toto užasne jemné pečivo.

Tieto rolky sú u nás v rodine veľmi obľúbené, preto niet divu, že ich pripravujeme pomerne často.

 

 

Nenáročný recept na jemné pečivo z youtube kanála Schnell Lecker Kochen.

Potrebujeme:

200 ml vody

200 ml mlieka

10 g suchého droždia

2 PL kryštálového cukru

100 ml slnečnicového oleja

1 ČL soli

720 g pšeničnej múky

ďalej:

maslo

1 vajce

Postup:

Do hlbokej misky nalejeme teplú vodu.

Potom pridáme teplé mlieko.

 

 

Pridáme droždie, cukor a metličkou vymiešame.

Potom nalejeme olej, pridáme soľ a všetko spolu premiešame.

 

 

Do zmesi preosejeme múku, zamiešame a vymiesime cesto.

Cesto by malo byť mäkké a elastické.

 

 

Cesto vložíme späť do misy, prekryjeme fóliou.

A necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.

Po nakysnutí cesto preložíme na naolejovaný stôl a vymiesime.

 

 

Potom cesto rozdelíme na 10 častí a z každého kúska vytvarujeme guľku.

Každý kúsok potrieme slnečnicovým olejom.

 

 

Na cesto nanesieme zmäknuté maslo, prstami ho roztiahneme a rozotrieme maslo.

Okraje zahneme, potrieme maslom a zrolujeme.

 

 

Rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme utierkou a necháme 15 minút pôsobiť.

 

 

Žemle potrieme rozšľahaným vajcom, aby sme získali zlatistú kôrku.

Na vrchu spravíme nožom jemné zárezy.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 190°C.

Po upečení môžeme servírovať.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes