zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Uvarte si zázvor a klinčeky: Budete ľutovať, že ste to nespravili už dávno!

Zázvor je jednou z najužitočnejších liečivých surovín a keď ho zmiešate s klinčekmi, budete vďační, že ste to urobili.

Zázvor je jednou z najužitočnejších liečivých surovín a keď ho zmiešate s klinčekmi, budete vďační, že ste to urobili.

V tomto článku sme sa zamerali na pozitívne účinky na zdravie oboch týchto prírodných pomocníkov.

Účinné látky, ktoré sa nachádzajú v zázvore a klinčekoch, dokážu pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach. 

 

 

Viac sa o tejto zázračnej kombinácii dozviete vďaka portálu oszthatod.

Zázvor

Zázvor obsahuje významné množstvo vitamínov A, C, E a B, horčíka, fosforu, draslíka, železa a zinku.

Má protizápalové vlastnosti a je veľmi prospešný pri chrípke, prechladnutí, respiračných ochoreniach, aj na posilnenie imunity.

 

 

Znižuje tiež hladinu cholesterolu a vysokú hladinu cukru v krvi.

Pomáha pri artritíde a je prospešný pre krvný obeh, aj ako prevencia zápalových ochorení.

Okrem toho je veľmi užitočný pre trávenie a pomáha pri nevoľnosti.

 

 

Klinčeky

Klinčeky hrajú takisto významnú úlohu, pokiaľ ide o účinky na zdravie.

Pôsobia protizápalovo, môžu sa používať pri reumatických ťažkostiach, pri ochoreniach dýchacích ciest, prechladnutí, astme a zápale dutín.

Ich protizápalový účinok oceníte napríklad aj pri bolesti zubov, či zápaloch ďasien, často sa používa na dočasné zubné výplne, ošetrenie koreňových kanálikov, pri krvácaní ďasien a pod.

 

 

Obsahujú eugenolový olej, ktorý pôsobí ako prírodné anestetikum a často sa využíva na zmiernenie bolesti po rôznych stomatologických zákrokoch.

Táto aktívna zložka klinčekov je obsiahnutá v mnohých zubných pastách, ústnych vodách a sprejoch do hrdla, pretože účinne redukuje mierne zápaly a bolesti spojené s citlivými ďasnami.

Pre svoje antibakteriálne vlastnosti sa odporúča aj ako prevencia proti infekciám.

Môže sa použiť lokálne na uvoľnenie svalových kŕčov.

 

 

Klinčeky obsahujú aj cenné oleje, ktoré môžu byť použité ako dezinfekčný prostriedok na drobné poranenia, rezné rany a modriny.

Oporúčajú sa aj pri mykózach nechtov, či ako kloktadlo pri zapálenom hrdle a suchom kašli. 

Pri žuvaní je to jeden z najlepších osviežovačov dychu a výborná dezinfekcia ústnej dutiny.

Ďalšou výhodou je aj pozitívny vplyv klinčekov na trávenie, pôsobia proti nevoľnosti, normalizujú tráviace procesy, chránia žalúdok a ničia črevné parazity.

Zázvorový čaj s klinčekmi

 

 

Potrebujeme:

5 cm kúsok čerstvého zázvoru alebo 1 – 2 ČL sušeného zázvoru

250 ml studenej vody

5 – 6 klinčekov

voliteľné: kúsky sušených jabĺk, škorica, med, mäta, citrón

Postup:

Zázvor si ošúpeme, nakrájame a vložíme do hrnca s vodou.

Pridáme klinčeky a spolu povaríme na miernom ohni asi 20 minút. 

Pre lepšiu chuť môžete pridať sušené jablká, škoricu, med alebo kombináciu napríklad s mätou a citrónom.

Tento čaj si môžete pripraviť podľa chuti a vaše telo sa vám poďakuje.

Zázvorové pivo so škoricou a klinčekmi

 

 

Potrebujeme (na 2 l nápoja):

50-100 ml šťavy zo zázvoru

200 ml šťavy z citrónu

1 g sušeného droždia

200 g hnedého cukru

Vlažná voda

voliteľné: škorica a klinčeky podľa chuti

Postup:

 

 

Do plastovej fľaše nasypeme cukor a zalejme ho oboma šťavami.

Dolejeme prakticky až do plna vlažnú vodu tak aby ostal nejaký priestor pre vzduch.

 

Teraz pridáme kvasnice – práve kvôli nim musí byť voda vlažná – nie horúca ani studená.

Mali by sa použiť pravé pivovarské kvasnice ale môžeme použiť aj obyčajné sušené droždie.

Niekto dokonca používa aj čerstvé droždie.

 

 

Droždie dávkujte tak, že na malú lyžičku nasypte malú kôpku kvasníc a dajte do fľaše.

Fľašu nechajte stáť pri izbovej teplote 24 hodín.

Fľašu poriadne uzavrite a pretrepte až kým sa cukor nerozpusti.

Nechajte stáť pri izbovej teplote 1-2 dni, fľaška bude natlakovaná.

Ak je po 1 dni stále mäkká, pridajte trošku droždia.

Opäť pretrepte.

 

 

Potom fľašku preložte do chladničky, alebo na chladné miesto.

Keď budete fľašku otvárať, dávajte si pozor a robte to pomaly, aby vám obsah nevystrelil do kuchyne.

 

 

Nakoniec doňho môžete pridať aj klinčeky a škoricu.

Pivo chutí skutočne nenapodobiteľne, je výborné.

Veľa zdravia!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie