Zmes pikant je naozaj vynikajúca.
Vhodná je či už ako nátierka na chlebíky, do prívarkov, pod mäsko, alebo aj ako nátierka na hrianky či čerstvý chlebík.
Recept mám od môjho svokra, výborného gulášmajstra.
Hovorí, že tajomstvo chuti v jeho gulášoch tkvie práve v tejto prísade.
Omáčku môžete doladiť aj ďalšími prísadami alebo obľúbenými koreninami.
Potrebujeme:
1 kg červenej papriky
1 kg rajčín
1/2 kg cibule
6 feferonov
8 strúčikov cesnaku
Ďalej potrebujeme:
100 ml oleja
70 g soli
70 g cukru
100 ml octu
Voliteľné prísady:
Ligurček
Kôpor
Koreniny podľa chut
Bylinky podľa chuti
Postup:
Pripravíme si všetku zeleninu.
Paradajky umyjeme a nakrájame na štvrtinky.
Cibuľu zbavíme šupky a rovnako nakrájame ako rajčiny.
Papriku rozrežeme a zbavíme stonky a jadierok.
Rovnako očistíme aj feferónky.
A ošúpeme aj strúčiky cesnaku – tie nemusíme krájať.
Teraz všetku zeleninu pomelieme v mlynčeku na mäso.
Ideálne je pomlieť 2x, aby bola jemnejšia.
Do pomletej zmesi v kastróle pridáme cukor a soľ.
Pridáme aj ocot a olej.
Všetko dobre premiešame.
Preložíme na plameň.
Varíme asi 1 hodinu.
Plníme do čistých pohárov a zavrieme.
Sterilizujeme len 15 minút, kým chytí viečko.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)