Najlepšie vianočné ŽĹTKOVÉ dezerty: Dokonalé rezy, krehuľky, srdiečka aj nadýchané žĺtkové hviezdičky – TU sú všetky recepty!

Najlepšie žĺtkové recepty nielen na váš sviatočný stôl. Vynikajúce a veľmi praktické, ak vám zvýšia v kuchyni žĺtky.

Žĺtkové krehuľky

Potrebujeme:

4 žĺtky,

150 g práškového cukru,

1 lyžička vanilkového cukru,

niekoľko kvapiek citrónovej šťavy,

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

tuk na vymazanie formičiek

Postup:

Žĺtky, cukor, vanilkový cukor a citrónovú šťavu šľaháme, kým hmota nezhustne, nezačne blednúť a nenabobtná.

Formičky vymastíme tukom / ja dávam olej / a nalejeme do nich cesto – dáva sa tak do polovice formičky, pretože cesto vyskočí.

Akonáhle krehuľky nabehnú, stiahneme teplotu a dosušíme.

Ešte teplé vyklepeme z formičiek.

Je to obdoba rakvičiek, ale v malom.

Pečiem tak na 150 ° C, potom stiahnem tak na 70-50 ° C a potom vyskúšam jednu a keď ide vyklepnúť, vytiahnem celý plech.

Z celej dávky je tak 60-65 kúskov.

Odporúčam, je to veľká dobrôtka.

Orechové koláčiky so žĺtkovou polevou

Potrebujeme:

150 g múka hladká

40 g cukor práškový

60 g pomleté orechy vlašské

120 g Hera alebo maslo

na potieranie pikantná marmeláda

Poleva:

2 žĺtky

140 g cukor práškový

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto – je to jednoduché, stačí len zmiešať všetky prísady, vypracovať jednotné, hutnejšie cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 2 hodiny.

Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a vykrajujeme z nej tvary – ja som urobila kvetinky, ale môžete zvoliť akýkoľvek iný tvar. Na druhý deň lepíme a obaľujeme v poleve, môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Poleva? Žĺtky s cukrom a rumom miešame metličkou, kým nevznikne hladká poleva. Koláčiky nechajte dobre zaschnúť.

Koláčiky sú výborné, rozplývajúce sa na jazyku. Ľutujem, že som neurobila z dvojitej dávky. :-)

Jablkovo-žĺtkové rezy

Potrebujeme:

400 g polohrubá múka

2 vajcia

1 hera

2 PL práškový cukor

2PL kakao

1 vanilkový cukor

1 práš.do pečiva

Plnka:

sneh zo 4 bielkov

200 g kryš.cukor

150 g kokos

2 PL hrubá múka

3 – 4 ks jablká

škorica

džem kyslastý

Poleva:

4 žĺtky

200 g cukor práškový

Postup:

Foto: pixabay

Z hore uvedených prísad na cesto vymiešame jednotné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice.

Jednu vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na vymastený, múkou posypaný plech (rozmer plechu 30×40). Potrieme džemom.

Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor, kokos a múku a rovnomerne natrieme na cesto s džemom. Nato nastrúhame jablká a posypeme škoricou.

Prikryjeme druhým cestom a upečieme na teplote 180°C, 30 minút.

Nakoniec ušľaháme žltky s cukrom a vylejeme ich na ešte horúci koláčik. Necháme vychladnúť a už len nakrájame.

Žĺtkové srdiečka

 

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladká múka

100 g práškový cukor

120 g mleté vlašské oriešky

240 g maslo

Žĺtková poleva:

4 ks žĺtky

150 g práškový cukor

1 PL rum

pár kvapiek citrónová šťava

Plnka:

440 g marhuľový džem

100 g mleté oriešky

1-2 PL rum

Postup:

Suroviny na cesto spracujeme do guľôčky, zabalíme ju do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny.

Cesto môžete urobiť aj večer a na ďalší deň pracujete ďalej.
Rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme srdiečka.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 8 minút.

Dno plechu vyložíme papierom na pečenie.

Upečené necháme na rovnej ploche vychladnúť.
Jedno srdiečko potrieme plnkou, a druhou polovicou polejeme žĺtkovou polevou, ktorú necháme zaschnúť a až potom zlepujeme.

Plnka:

Suroviny iba zmiešame.

Ak je plnka hustá, pridáme o trochu viac rumu, ak je riedka, pridáme viac orieškov.

Poleva:

Žĺtky s preosiatym cukrom miešame, kým máme peknú, hustú polevu.

Pridáme rum a citrónovú šťavu.

Odporúčam pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkú polevou polejeme srdiečka a necháme zaschnúť pri izbovej teplote.

Žĺtkové rezy

Dokonalé žĺtkové rezy pre návštevy: Na ich prípravu nepotrebujete ani kuchárku, zvládne ich aj ten, kto nikdy nepiekol!

Potrebujeme:

6 bielkov

2 lyžice polohrubej múky

250 g kr cukru

250 g mletých orechov

Na krém:

6 žĺtok

2 lyžice cukru

2 lyžice mlieka

140 g práškového cukru

50 g bielej čokolády

150 g masla

Na polevu:

200 g bielej čokolády

5 lyžíc oleja

Postup:

Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.

Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.

Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.

Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.

 

Žĺtkové linecké

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladká múka

100 g práškový cukor

120 g orechy mleté

240 g maslo

Žĺtková poleva:

4 ks žĺtok

150 g práškový cukor

1 PL rum pár kvapiek citrónová šťava

Plnka:

cca pol pohára s objemom

440 g marhuľový džem

100 g orechy mleté

1-2 PL rum

Postup:

Suroviny na cesto zhnetieme a zabalíme do fólie.

Dáme do chladničky schladiť minimálne na dve hodiny. Cesto možno urobiť aj deň vopred.

Rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme srdiečka.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C na plechu vyloženým papierom na pečenie cca 8 minút.

Vychladené srdiečka rozdelíme na polovicu.

Jednu polovicu potierame plnkou ( plnku môžeme nanášať aj pomocou cukrárenského sáčku) a druhú polovicu polejeme žĺtkovou polevou. Polevu necháme zaschnúť.

Plnka:

Suroviny na plnku zmiešame spolu. Ak je plnka hustá, pridáme trochu rumu, ak je riedka, pridáme mleté orechy. Žĺtková poleva Žĺtka s preosiatým cukrom miešame , kým máme peknú , hustú polevu. Pridáme rum a citrónovú šťavu.Doporučujem pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkou polevou polejeme srdiečka. Necháme zaschnúť a priložíme na srdiečko s plnkou.

Priložíme na spodné srdiečko s plnkou.

Strdiečka môžete v plnke aj namáčať, ale vtedy jej je treba viac.

Srdiečka môžeme ľubovoľne ozdobiť.

Makové žĺtkové rezy

Potrebujeme:

500 g práškového cukru

250 g masla alebo Hery

kôra z jedného citróna

6 vajec

200 g mletého maku

150 g polohrubej múky

1/2 balíka prášku do pečiva

2 vanilkové cukre

Postup:

Vymiešame si maslo s 200 g práškového cukru do peny. Pridáme citrónovú kôru, potom vmiešame mak zmiešaný s múkou a s práškom do pečiva.

Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka a bielka vyšľaháme do peny.

Potom ich drevenou vareškou primiešame k makovému cestu. Plech si vymastíme a vysypeme múkou.

Nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry upiecť pri 180°C 10 – 15 minút.

Žĺtkovú polevu si pripravíme vyšľahaním žĺtkov , s práškovým cukrom a s oboma vanilkovými cukrami. Pripravenú žĺtkovú polevu nalejeme ešte na horúcu piškótu, a necháme zatuhnúť.

Žĺtkové hviezdičky

Na 30 kusov (priemer cca 4,5 cm) potrebujeme :

2 žĺtky, 200 g práškový cukor

2g Salajka (iný názov je jelenia soľ, amonium, hydrogenuhličitan amónny)

28 g hladká múka

Postup:

Pri týchto koláčikoch je príprava dvojfázová.

Prvý deň vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a zapracujeme Salajku.

Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke stáť do druhého dňa.

Na druhý deň pridáme k zmesi druhú polovicu cukru a múku, premiešame a na vhodnej podložke rukami zmiesime na kompaktné cesto.

Ak cesto lepí, podsýpame múkou alebo práškovým cukrom.

Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.

Zvyšné cesto opakovane zmiesime, vyvaľkáme a znovu vykrajujeme.

Odporúčam vykrojiť skôr menšie tvary, pretože koláčiky v rúre do výšky výrazne narastú.

Pečieme v rúre zohriatej na 160°C 10 minút.