plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie veľkonočné ŽĹTKOVÉ dezerty: Dokonalé rezy, likér aj venčeky – TU sú všetky recepty!

Najlepšie žĺtkové recepty nielen na váš sviatočný stôl. Vynikajúce a veľmi praktické, ak vám zvýšia v kuchyni žĺtky.

U nás je dokonca ešte populárnejší ako klasické orechové-žĺtkové rezy.

Žĺtkové makové rezy

 

 

Určite skúste toto vylepšenie s makom a nebudete ľutovať.

Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledkom je fantasticky chutný zákusok s jemnou polevou.

Potrebujeme:

 

Cesto:

6 ks bielok

200 g práškový cukor

1 bal. maslo

200 g polohrubá múka

1 bal. prášok do pečiva

200 g mletý mak

150 ml mlieko

Poleva:

6 ks žĺtok

250 g práškový cukor

Postup:

 

 

Bielky vyšľaháme do tuhej peny.

V druhej miske vyšľaháme maslo (môžete použiť aj heru) s práškovým cukrom do peny.

Postupne pridáme mlieko.

 

 

Pridáme aj vyšľahanú bielkovú penu.

Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom.

Premiešame.

 

 

A navrstvíme na veľký plech s papierom na pečenie.

Pekne uhladíme.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

 

 

Keď je zlatý povrch, vyberáme.

Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny a túto polevu nalejeme na ešte horúci koláč.

Ja dávam polevu hneď po vybratí cesta z rúry.

 

 

Pekne uhladíme a necháme koláč vychladnúť.

Chladnutím poleva zaschne.

 

 

Nakrájame na úhľadné rezy a podávame.

Žĺtkové venčeky

 

250 ml voda
štipka soľ
100 g maslo
200 g hladká múka
6 ks vajce

Žĺtkový krém:

500 ml mlieko
4 ks žĺtok
100 g kryštálový cukor
2 bal. vanilkový puding
1 lyžička vanilkový extrakt
100 g maslo

Postup:

Trochu mlieka odlejte do hrnčeka, rozmiešajte v ňom pudingový prášok a rozšľahajte žĺtky. Zvyšok mlieka priveďte na miernom ohni do varu. Prilejte trochu horúceho mlieka do hrnčeka s pudingom a žĺtkami a premiešajte.
Potom vlejte späť do hrnca a za stáleho miešania nechajte chvíľku povariť. Odstavte a vmiešajte cukor, následne aj maslo a dobre premiešame. Prelejte do misy a zakryte fóliou.
Tú položte priamo na horúci puding, nebude sa tak na fóliu zrážať voda. Dajte chladiť do chladničky najlepšie cez noc.
Pre urýchlenie je možné chladiť aj v mrazničke.
Rúru predhrejte na 200 stupňov, plechy si vyložte papierom na pečenie. Vodu dajte do kastróla a priveďte do varu. Pridajte soľ a maslo a znovu priveďte k varu.
Zrazu vsypte preosiatu múku, znížte teplotu a miešajte, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na dno a steny kastróla. Miešajte asi 2 – 3 minúty, až sa na dne začne tvoriť biely povlak.
Cesto preložte do misy a zvoľna miešajte do mierneho vychladnutia.
Do vlažnej hmoty postupne vmiešajte vajcia, jedno po druhom, môžete použiť šľahač alebo robot. Každé vajíčko dobre zapracujte, než pridáte ďalšie.
Cesto nesmie byť veľmi riedke, preto ak sa Vám po 5 vajciach zdá konzistencia cesta tak akurát, šieste vajce vynechajte. Cesto preložte do vrecúška s rezanou trubičkou a na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekajte venčeky požadovanej veľkosti.
Venčeky striekajte ďalej od seba, pri pečení sa ich objem zväčší. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 20 – 30 minút. Na začiatku pečenia neotvárajte rúru.
Dĺžka pečenia závisí od veľkosti venčekov.
Ak pečiete tie klasicky veľké, po 20 minútach znížte teplotu na 160 stupňov a ešte ďalších 10 minút a dopekajte. Venčeky by po upečení mali znieť duto a v dlaniach „chrastit“.
Vychladnuté venčeky vodorovne rozkrojte, najlepšie to ide vrúbkovaným nožom.
Vychladený krém našľahajte do krémovej konzistencie a preložte do vrecka sa zdobiacou trubičkou.
Krém nastriekajte na spodnú časť venčeka a priklopte druhou časti. Dajte chladiť do chladničky.
Pred servírovaním venčeky pocukrujte.

Žĺtkový likér

 

Potrebujeme:

6 žĺtkov

1 plechovku Salka

250 ml rumu

500 ml mlieka

Postup:

Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.

Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.

Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia

Žĺtkové krehuľky

Potrebujeme:

4 žĺtky,

150 g práškového cukru,

1 lyžička vanilkového cukru,

niekoľko kvapiek citrónovej šťavy,

tuk na vymazanie formičiek

Postup:

Žĺtky, cukor, vanilkový cukor a citrónovú šťavu šľaháme, kým hmota nezhustne, nezačne blednúť a nenabobtná.

Formičky vymastíme tukom / ja dávam olej / a nalejeme do nich cesto – dáva sa tak do polovice formičky, pretože cesto vyskočí.

Akonáhle krehuľky nabehnú, stiahneme teplotu a dosušíme.

Ešte teplé vyklepeme z formičiek.

Je to obdoba rakvičiek, ale v malom.

Pečiem tak na 150 ° C, potom stiahnem tak na 70-50 ° C a potom vyskúšam jednu a keď ide vyklepnúť, vytiahnem celý plech.

Z celej dávky je tak 60-65 kúskov.

Odporúčam, je to veľká dobrôtka.

Orechové koláčiky so žĺtkovou polevou

Potrebujeme:

150 g múka hladká

40 g cukor práškový

60 g pomleté orechy vlašské

120 g Hera alebo maslo

na potieranie pikantná marmeláda

Poleva:

2 žĺtky

140 g cukor práškový

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto – je to jednoduché, stačí len zmiešať všetky prísady, vypracovať jednotné, hutnejšie cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 2 hodiny.

Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a vykrajujeme z nej tvary – ja som urobila kvetinky, ale môžete zvoliť akýkoľvek iný tvar. Na druhý deň lepíme a obaľujeme v poleve, môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Poleva? Žĺtky s cukrom a rumom miešame metličkou, kým nevznikne hladká poleva. Koláčiky nechajte dobre zaschnúť.

Koláčiky sú výborné, rozplývajúce sa na jazyku. Ľutujem, že som neurobila z dvojitej dávky. :-)

Jablkovo-žĺtkové rezy

Potrebujeme:

400 g polohrubá múka

2 vajcia

1 hera

2 PL práškový cukor

2PL kakao

1 vanilkový cukor

1 práš.do pečiva

Plnka:

sneh zo 4 bielkov

200 g kryš.cukor

150 g kokos

2 PL hrubá múka

3 – 4 ks jablká

škorica

džem kyslastý

Poleva:

4 žĺtky

200 g cukor práškový

Postup:

Foto: pixabay

Z hore uvedených prísad na cesto vymiešame jednotné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice.

Jednu vyvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na vymastený, múkou posypaný plech (rozmer plechu 30×40). Potrieme džemom.

Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor, kokos a múku a rovnomerne natrieme na cesto s džemom. Nato nastrúhame jablká a posypeme škoricou.

Prikryjeme druhým cestom a upečieme na teplote 180°C, 30 minút.

Nakoniec ušľaháme žltky s cukrom a vylejeme ich na ešte horúci koláčik. Necháme vychladnúť a už len nakrájame.

Žĺtkové srdiečka

 

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladká múka

100 g práškový cukor

120 g mleté vlašské oriešky

240 g maslo

Žĺtková poleva:

4 ks žĺtky

150 g práškový cukor

1 PL rum

pár kvapiek citrónová šťava

Plnka:

440 g marhuľový džem

100 g mleté oriešky

1-2 PL rum

Postup:

Suroviny na cesto spracujeme do guľôčky, zabalíme ju do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny.

Cesto môžete urobiť aj večer a na ďalší deň pracujete ďalej.
Rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme srdiečka.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 8 minút.

Dno plechu vyložíme papierom na pečenie.

Upečené necháme na rovnej ploche vychladnúť.
Jedno srdiečko potrieme plnkou, a druhou polovicou polejeme žĺtkovou polevou, ktorú necháme zaschnúť a až potom zlepujeme.

Plnka:

Suroviny iba zmiešame.

Ak je plnka hustá, pridáme o trochu viac rumu, ak je riedka, pridáme viac orieškov.

Poleva:

Žĺtky s preosiatym cukrom miešame, kým máme peknú, hustú polevu.

Pridáme rum a citrónovú šťavu.

Odporúčam pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkú polevou polejeme srdiečka a necháme zaschnúť pri izbovej teplote.

Žĺtkové rezy

Dokonalé žĺtkové rezy pre návštevy: Na ich prípravu nepotrebujete ani kuchárku, zvládne ich aj ten, kto nikdy nepiekol!

Potrebujeme:

6 bielkov

2 lyžice polohrubej múky

250 g kr cukru

250 g mletých orechov

Na krém:

6 žĺtok

2 lyžice cukru

2 lyžice mlieka

140 g práškového cukru

50 g bielej čokolády

150 g masla

Na polevu:

200 g bielej čokolády

5 lyžíc oleja

Postup:

Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.

Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.

Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.

Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.

 

Žĺtkové linecké

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladká múka

100 g práškový cukor

120 g orechy mleté

240 g maslo

Žĺtková poleva:

4 ks žĺtok

150 g práškový cukor

1 PL rum pár kvapiek citrónová šťava

Plnka:

cca pol pohára s objemom

440 g marhuľový džem

100 g orechy mleté

1-2 PL rum

Postup:

Suroviny na cesto zhnetieme a zabalíme do fólie.

Dáme do chladničky schladiť minimálne na dve hodiny. Cesto možno urobiť aj deň vopred.

Rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a vykrajujeme srdiečka.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov C na plechu vyloženým papierom na pečenie cca 8 minút.

Vychladené srdiečka rozdelíme na polovicu.

Jednu polovicu potierame plnkou ( plnku môžeme nanášať aj pomocou cukrárenského sáčku) a druhú polovicu polejeme žĺtkovou polevou. Polevu necháme zaschnúť.

Plnka:

Suroviny na plnku zmiešame spolu. Ak je plnka hustá, pridáme trochu rumu, ak je riedka, pridáme mleté orechy. Žĺtková poleva Žĺtka s preosiatým cukrom miešame , kým máme peknú , hustú polevu. Pridáme rum a citrónovú šťavu.Doporučujem pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkou polevou polejeme srdiečka. Necháme zaschnúť a priložíme na srdiečko s plnkou.

Priložíme na spodné srdiečko s plnkou.

Strdiečka môžete v plnke aj namáčať, ale vtedy jej je treba viac.

Srdiečka môžeme ľubovoľne ozdobiť.

Makové žĺtkové rezy

Potrebujeme:

500 g práškového cukru

250 g masla alebo Hery

kôra z jedného citróna

6 vajec

200 g mletého maku

150 g polohrubej múky

1/2 balíka prášku do pečiva

2 vanilkové cukre

Postup:

Vymiešame si maslo s 200 g práškového cukru do peny. Pridáme citrónovú kôru, potom vmiešame mak zmiešaný s múkou a s práškom do pečiva.

Vajcia si rozdelíme na bielka a žĺtka a bielka vyšľaháme do peny.

Potom ich drevenou vareškou primiešame k makovému cestu. Plech si vymastíme a vysypeme múkou.

Nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry upiecť pri 180°C 10 – 15 minút.

Žĺtkovú polevu si pripravíme vyšľahaním žĺtkov , s práškovým cukrom a s oboma vanilkovými cukrami. Pripravenú žĺtkovú polevu nalejeme ešte na horúcu piškótu, a necháme zatuhnúť.

Žĺtkové hviezdičky

Na 30 kusov (priemer cca 4,5 cm) potrebujeme :

2 žĺtky, 200 g práškový cukor

2g Salajka (iný názov je jelenia soľ, amonium, hydrogenuhličitan amónny)

28 g hladká múka

Postup:

Pri týchto koláčikoch je príprava dvojfázová.

Prvý deň vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a zapracujeme Salajku.

Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke stáť do druhého dňa.

Na druhý deň pridáme k zmesi druhú polovicu cukru a múku, premiešame a na vhodnej podložke rukami zmiesime na kompaktné cesto.

Ak cesto lepí, podsýpame múkou alebo práškovým cukrom.

Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.

Zvyšné cesto opakovane zmiesime, vyvaľkáme a znovu vykrajujeme.

Odporúčam vykrojiť skôr menšie tvary, pretože koláčiky v rúre do výšky výrazne narastú.

Pečieme v rúre zohriatej na 160°C 10 minút.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes