Tento nápad mám z minuloročnej brigády v Anglicku, kde som pracoval v hotelovej kuchyni ako pomocná sila. Našou úlohou tiež bolo obšmietať sa okolo kuchárov a byť vždy poruke, keď čokoľvek potrebovali. Práve tam som sa naučil tento zlepšovák a používam to už roky aj doma, vždy keď vyprážam mäso. Vďaka tomuto vám nebude prskať a peniť olej, nezamastí sa sporák a navyše, mäsko bude chutnejšie. Okrem toho sa zbavíte aj ťažkého zápachu po vyprážanom.
Potrebujeme:
2 kusy mäsa (hovädzie, bravčové, hydinové)
Olej
1 lyžicu ( nie kopcovú, stačí tak 3/4) hladkej múky
Postup:
Na panvicu dáme olej ako klasicky. Zapneme plameň a pridáme múku, dobre rozmiešame a keď sa zmes zahreje na vysokú teplotu, získa zlatistú farbu. To je správny moment, do zmesi vložíme mäso (zľahka som ho osolil) – dva, alebo toľko kúskov, koľko sa na panvicu zmestí.
Olej vôbec neprská a nemusíte sa báť umývania sporáka, žiadne mastné kvapky naokolo.
Navyše, mäso má na vrchu lepšiu kôrku a je krásne zlatisté na povrchu. Smaženie je tiež rýchlejšie.
Ja takto vyprážam vždy, keď pripravujem mäso a som veľmi spokojný. Odporúčam!
( Ak máme mäsa viac, tak po smažení vymeníme olej aj múku)
Mirec V.