Ak budete na jar zberať púpavu, vyskúšajte zázračný púpavový džem: Nielen výborne chutí, ale stačia 2 lyžičky kašeľ je preč a bude sa vám lepšie spať!

Všetky zložky púpavy – od koreňov až po kvety  sa používajú v ľudovom liečiteľstve. Jej listy sa pridávajú do šalátov , korene sa sušenia, kvety sa používajú do čajov, odvarov a rôznych výluhov.

Džem z kvetov púpavy má zvláštne čaro. Je voňavý, zlatý a sladký ako med. Dajte si každý deň lyžičku tejto pochúťky, zabudnete na prechladnutie a depresie, posilníte srdce, pečeň a  budete sa cítiť lepšie. navyše, zaženiete aj chuť na sladké. Ide tiež o výborné sladidlo do čaju a limonád.

Výhody púpavového džemu pre imunitu

Liečenie Púpava Jam

  • je nabitý vitamínom C, beta-karoténom, ako aj zinkom, fosforom, železom, draslíkom, jódom a mangánom
  • lieči bronchitídu a prechladnutie v dôsledku upokojujúcich a vykašliavajúcich vlastností
  • bojuje proti nespavosti , stresu, podráždeniu
  • spomaľuje starnutie pokožky
  • posilňuje srdce a cievy: saturuje telo draslíkom, znižuje krvný tlak a zabraňuje vzniku diabetu

Pečeň a zažívací trakt

Výhody púpavy jam

  • znižuje kyslosť žalúdka
  • poskytuje jemný choleretický efekt
  • vďaka vláknine lieči zápchu a normalizuje chuť k jedlu.
  • zmierňuje zápal močového mechúra a močového traktu
  • čistí krv a tkanivá z od oxínov
  • odstraňuje toxíny z pečene

Ako variť liečivý púpavový džem

Môže sa zaseknúť

Ak chcete variť liečivý džem, pripraviť 350-400 mladých púpava kvety bez listov a stoniek. Najlepšie je zbierať ich na samom začiatku kvitnutia, mimo mesta a ďaleko od ciest.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Zalejte studenou vodou a nechajte 7 až 10 hodín namočené, vďaka tomu sa eliminuje horkosť kvetov.

Môže sa zaseknúť v pečeni

Na druhý deň kvety znova opláchnite, vytlačte z nich vodu, prenesieme do hrnca a zalejeme 500 ml prevarenej vody. Po tom, čo sa voda značne variť, varíme púpavy ďalších 15 – 20 minút.

Nalejte do hrnca 1 kg trstinového cukru, pridajte lyžičku kyseliny citrónovej a 1 veľký citrón (bio), nakrájaný aj so šupkou. Džem uvarte ešte 7 – 10 minút na slabom plameni.

Môže sa zaseknúť v pečeni a zažívacom trakte

Keď zmes získa zlatú medovú farbu, odstránime ju z tepla. Keď sa džem ochladí, sceďte ho cez tenkú gázu a potom varte ďalšie 2 minúty na slabom plameni.

ako urobiť kulbaba jam

Ako vziať púpava jam

môže dôjsť k zaseknutiu užitočných vlastností

Nalejte studený džem do sterilných nádob a uložte do chladničky.

Kalórie – 192 kcal na 100 gramov.

Ako najlepšie užívať púpavový džem a byť zdravý po celý rok

púpavy

Pre pečeň . Rozpustite 3 lyžičky v pohári teplého zeleného čaju alebo vody. Dajte si 4-5 krát denne. Môžete pridať napríklad aj do mlieka.

čistenie pečene

S nachladnutím a bronchitídou . 2 polievkové lyžičky si dajte po každom jedle. Doplňte pitím púpavového čaju.

Pre plavidlá a srdce . Púpava zmierňuje opuchy srdca, riedi krvné zrazeniny a uvoľňuje krvné cievy na zlepšenie prietoku krvi. Užívajte čajovú lyžičku denne počas 14 dní. O mesiac neskôr zopakujte kurz.

púpava jam pre srdce

Na dobrú imunitu. Jedzte lyžičku džemu každý deň, bez ohľadu na jedlo.

Kto je kontraindikovaný

púpava farba

Nepoužívajte púpavový džem, ak:

  • ste náchylný na alergie
  • máte závažné gastrointestinálne poruchy: črevnú obštrukciu, poruchy trávenia, akútnu gastritídu alebo žalúdočné vredy
  • trpíte žlčovými kameňmi