Všetky zložky púpavy – od koreňov až po kvety sa používajú v ľudovom liečiteľstve. Jej listy sa pridávajú do šalátov , korene sa sušenia, kvety sa používajú do čajov, odvarov a rôznych výluhov.
Džem z kvetov púpavy má zvláštne čaro. Je voňavý, zlatý a sladký ako med. Dajte si každý deň lyžičku tejto pochúťky, zabudnete na prechladnutie a depresie, posilníte srdce, pečeň a budete sa cítiť lepšie. navyše, zaženiete aj chuť na sladké. Ide tiež o výborné sladidlo do čaju a limonád.
Výhody púpavového džemu pre imunitu
- je nabitý vitamínom C, beta-karoténom, ako aj zinkom, fosforom, železom, draslíkom, jódom a mangánom
- lieči bronchitídu a prechladnutie v dôsledku upokojujúcich a vykašliavajúcich vlastností
- bojuje proti nespavosti , stresu, podráždeniu
- spomaľuje starnutie pokožky
- posilňuje srdce a cievy: saturuje telo draslíkom, znižuje krvný tlak a zabraňuje vzniku diabetu
Pečeň a zažívací trakt
- znižuje kyslosť žalúdka
- poskytuje jemný choleretický efekt
- vďaka vláknine lieči zápchu a normalizuje chuť k jedlu.
- zmierňuje zápal močového mechúra a močového traktu
- čistí krv a tkanivá z od oxínov
- odstraňuje toxíny z pečene
Ako variť liečivý púpavový džem
Ak chcete variť liečivý džem, pripraviť 350-400 mladých púpava kvety bez listov a stoniek. Najlepšie je zbierať ich na samom začiatku kvitnutia, mimo mesta a ďaleko od ciest.
Zalejte studenou vodou a nechajte 7 až 10 hodín namočené, vďaka tomu sa eliminuje horkosť kvetov.
Na druhý deň kvety znova opláchnite, vytlačte z nich vodu, prenesieme do hrnca a zalejeme 500 ml prevarenej vody. Po tom, čo sa voda značne variť, varíme púpavy ďalších 15 – 20 minút.
Nalejte do hrnca 1 kg trstinového cukru, pridajte lyžičku kyseliny citrónovej a 1 veľký citrón (bio), nakrájaný aj so šupkou. Džem uvarte ešte 7 – 10 minút na slabom plameni.
Keď zmes získa zlatú medovú farbu, odstránime ju z tepla. Keď sa džem ochladí, sceďte ho cez tenkú gázu a potom varte ďalšie 2 minúty na slabom plameni.
Nalejte studený džem do sterilných nádob a uložte do chladničky.
Kalórie – 192 kcal na 100 gramov.
Ako najlepšie užívať púpavový džem a byť zdravý po celý rok
Pre pečeň . Rozpustite 3 lyžičky v pohári teplého zeleného čaju alebo vody. Dajte si 4-5 krát denne. Môžete pridať napríklad aj do mlieka.
S nachladnutím a bronchitídou . 2 polievkové lyžičky si dajte po každom jedle. Doplňte pitím púpavového čaju.
Pre plavidlá a srdce . Púpava zmierňuje opuchy srdca, riedi krvné zrazeniny a uvoľňuje krvné cievy na zlepšenie prietoku krvi. Užívajte čajovú lyžičku denne počas 14 dní. O mesiac neskôr zopakujte kurz.
Na dobrú imunitu. Jedzte lyžičku džemu každý deň, bez ohľadu na jedlo.
Kto je kontraindikovaný
Nepoužívajte púpavový džem, ak:
- ste náchylný na alergie
- máte závažné gastrointestinálne poruchy: črevnú obštrukciu, poruchy trávenia, akútnu gastritídu alebo žalúdočné vredy
- trpíte žlčovými kameňmi