plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zlaté pravidlo nakladanej kapusty: Nie je to žiadna veda a kapusta je vynikajúca!

Kyslá kapusta je základom mnohých jedál a zima bez kyslej kapusty je takmer nepredstaviteľná.

 

 

Je skvelou zásobárňou vitamínu C a keď je dobre pripravená, chutí skvele aj samotná.

Naučte sa toto zlaté pravidlo a vaša nakladaná kapusta bude vždy chutiť skvele.

 

 

V tomto článku sa vďaka portálu haps dozviete užitočné rady, ktoré sa vám pri príprave kyslej kapusty môžu hodiť.

Keď poznáte správne pomery, pripraviť kyslú kapustu zvládnete aj so zatvorenými očami.

Najdôležitejšie je vedieť, koľko soli pridať na kilogram strúhanej kapusty.

 

 

Ideálny pomer je 1 polievková lyžica soli na každý kilogram kapusty.

Nakladanie kapusty

Kapustu si vždy kupujte vcelku a okrem toho nezabudnite ani na mrkvu, pór a zelerovú vňať.

 

 

Dodajú kapuste ešte lepšiu chuť.

Potrebujeme:

Tieto suroviny sú na 1 kg hlávkovej kapusty

200 g mrkvy

100 g póru

3  vetvičky zelerovej vňate

1 PL soli

V tomto postupe budú suroviny vypočítané na 5 kg kyslej kapusty, to znamená, že použijeme 5 kg kapusty, 1 kg mrkvy, 0,5 kg póru, asi 15 vetvičiek zelerovej vňate a 5 polievkových lyžíc soli.

Postup:

Kapustu si pokrájajte ostrým nožom na tenké rezance alebo nastrúhajte na vhodnom strúhadle.

 

 

Potom ju navrstvite do veľkej misy spolu s ostatnou zeleninou, ktorú spracujte rovnako (nakrájajte na tenké rezance alebo postrúhajte) a pridajte soľ.

Rukami všetko dobre premiešajte, aby sa soľ vsiakla do kapusty a aby kapusta pustila šťavu.

Nechajte kapustu v miske niekoľko hodín stáť a zatiaľ si pripravte sud alebo inú vhodnú nádobu na nakladanie.

 

 

Kapustu do nej pevne natlačte, potom prikryte tak, aby stále ostal určitý prístup vzduchu do suda.

Nechajte stáť v miestnosti pri izbovej teplote. 

 

 

Prvý deň si môžete všimnúť, že kapusta pustila šťavu, čo je znak, že kvasenie začalo.

Na druhý deň kapustu zľahka premiešajte drevenou vareškou, robte to najlepšie ráno a večer, tento úkon opakujte každý deň.

 

 

Na tretí deň by sa na vrchu suda mala objaviť pena, ktorú zozbierajte a odstráňte.

Na štvrtý deň skúste ochutnať a ak nie je ešte kapusta podľa vášho gusta, nechajte ju stáť ďalšie 2 dni.

Hotovú kapustu pevne natlačte do pohárov a pevne zaskrutkujte.

 

 

Po 3-4 dňoch ich však odskrutkujte, pretože fermentácia stále prebieha a plyny môžu nádobu roztrhnúť alebo šťava môže bublať.

Takto pripravenú kyslú kapustu skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes