plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo, ako pripraviť ZÁPRAŽKU tak, aby bola zakaždým dokonalá: Toto som sa naučila ešte za bývalého režimu a praktizujem dodnes!

Zlaté pravidlo najlepších kuchárov: Takto pripravíte dokonalú zápražku bez hrudiek!

Galícijská zápražka má medzi kuchármi dokonalú povesť.

 

 

Samotná príprava, hoci nie je každému známa, je veľmi jednoduchá.

Tentokrát nebudete potrebovať ani kúsok masla!

Užitočný recept na dokonalú zápražku y portálu pysznosci.

Príprava zápražky je zručnosť, bez ktorej sa na svojej kulinárskej ceste nezaobíde žiadna kuchárka či gazdinka.

Skôr či neskôr sa ju musíte naučiť správne pripraviť.

 

 

No ani to nie je všetko.

Pri potulkách hlbinami kuchynských receptov si rýchlo všimnete, že rôzne jedlá si vyžadujú iný druh zápražky.

Ich rozlišovanie sa ukazuje ako nevyhnutné.

Druhy zápražky

Pravdepodobne viete, čo je zápražka a z akých ingrediencií sa zvyčajne skladá.

Múka a maslo sú duo, ktoré sa v kuchyni spolu objavuje veľmi často (aj keď najčastejšie pri pečení koláčov) a väčšinou vyzerá veľmi dobre.

 

 

Biela zápražka: siahneme po nej pri príprave svetlých omáčok.

Vyznačuje sa najkratšou dobou spracovania.

Zlatá zápražka: na zahusťovanie polievok a tmavších omáčok.

 

 

Svetlozlatá farba znamená o niečo dlhší čas vysmážania.

Hnedá zápražka: inak tmavo zlatá.

Kuchári ju používajú na zahustenie tmavých omáčok.

 

 

Zápražka bez masla

Existuje ďalší typ zápražky.

Taká, na ktorú nepoužijeme ani lyžicu masla.

A nejde o nonšalantný, moderný pokus o redukciu ingrediencií, ktoré obsahujú tuk, ale o recept, ktorý odborníci v tomto odvetví poznajú už stáročia.

Toto je galícijská zápražka.

Tento druh zápražky sa pripravuje z troch ingrediencií: múky, zeleninového vývaru a kyslej smotany.

 

 

Ako ju pripraviť?

Najprv nasypeme múku na suchú panvicu.

Opečieme ju a potom pridáme studený vývar.

 

 

Za intenzívneho miešania zmes zahrejeme.

Potom pridáme lyžicu kyslej smotany.

Pokračujeme v miešaní.

 

 

Vznikne tak menej mastná zápražka bez čo i len najmenšej hrudky, no s úžasnou, krémovou konzistenciou, ktorú si určite obľúbite.

Prajeme vám dovrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes