Výborný recept na plnené rožteky, ktoré môžete pripraviť s príchuťou od výmyslu sveta. Recept mám od pani Gabriely Líškovej pod názvom Žilinské rožky.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
3/4 kocky drozdia
2 dcl mlieka
1 aj 3/4 dcl olej
3 lyžice práškového cukru
Štipka soli
1/2 bal. prášku do pečiva
Na náplň:
Orechy, mak lekvár, tvaroh….
Postup:
Príprava cesta je veľmi jednoduchá, v miske si jednoducho zmiešame všetky prísady – miešame dôkladne, aby sme vytvorili jednotné vláčne cesto. Dobre vymiesené cesto nemusíte nechávať kysnúť, hneď ho rozdelíme na bochníky, vyvaľkáme na tvar kruhu, narežeme na trojuholníčky a plníme náplňou podľa chuti. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a pri teplote 180 stupňov pečieme asi pol hodinku, alebo skúseností s rúrou.