Neprehliadajte TÚTO časť žihľavy: Rastie práve teraz a je neskutočné čo dokáže – väčšia sila ako mladé listy!

Mnohí využívajú žihlavu len vtedy, keď ide o mladú rastlinku v období jari.

Sušíme listy, prípadne ich používame čerstvé na prípravu čaju alebo silných detoxikačných kúr.

 

 

Málokto však vie, akä účinné sú semienka tejto rastliny, ktoré mimochodom rastú práve v tomto letnom období.

...

My sme sa o týchto účinkoch dozvedeli od pani Mozolákovej.

 

 

Semienka sú nielen nesmierne prospešné pre zdravie, ale ako uvádza,  môžu byť aj súčasťou rôznych zdravých smoothie a receptov.

Čo obsahujú žihľavové semienka?

– obsahujú dôležité vitamíny a minerály

– pomáhajú hlavne pri únave a celkovom vyčerpaní

– výrazne posilnia imunitu a ľadviny

– zlepšia krvný obeh

Pri akých problémoch pomáhajú žihľavové semienka?

 

 

únava

nechutenstvo

padanie vlasov

lámanie nechtov

artróza či artritída

chorá prostata

zápal močových ciest

Crohnova choroba či ulcerózna kolitída

hyperglykémia

problémy s pečeňou a so žlčníkom

prevencia obličkových kameňov

Ako zberať a používať?

 

 

Na začiatok je treba povedať, že zberáme samičie semienka – tie sú veľmi výživné a spoznáte ich tak, že visa dole.

Tie, čo odstávajú do strán – to sú samčie, majú také drobné guličky.

Aj tie sú jedlé, ale majú skôr trávovú chuť a nie sú také výživné.

 

 

Semienka sa dajú ejdnoducho pozberať a zjesť aj priamo z rastlinky tak.

Postupujte nasledovne: v dlaniach strapec rozdrvíte, aby sa semienka uvoľnili, citlivejších ľudí môžu jemne pŕhliť.

Preto je radšej ich konzumovať sušené, vtedy už nepŕhlia.

2 spôsob (sušenia): 

 

 

Usušíme celú stonku aj s listami a semiačkami.

Po usušení iba všetko jednoducho stiahneme, jemne podrvíme a uskladníme.

Z čerstvej rastlinky obstrihám nožnicami (samozrejme v rukaviciach :)) iba semiačka, ktoré na papieri na pečenie usušíme.

Potom v sitku pošúchame, semiačka prepadnú, suchý obal zostane – a nakoniec len uskladníme.

 

Nasilnejší posilňovač imunity pre celú rodinu

Používame ta, že jednoducho sypeme do jedál.

Ešte lepšie je zaliať ich medom a užívať po lyžičke každý deň.

Dajú sa naložiť aj do oleja alebo do kvalitného alkoholu, vďaka čomu získame silnú tinktúru pre zdravie – užíva sa po kvapkách.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay