ŽIHĽAVA – liečivá rastlina jari, na ktorú sa nechytá ani Aloe vera: Bojí sa jej každá CHOROBA a rastie úplne zadarmo!!

Určite ste túto rastlinu už videli, napokon rastie na každom rohu a stretnutie s ňou nie je vždy príjemné.

 

 

Táto zelená rastlinka rastie prakticky všade, najmä však na okraji lesa a na lúkach. mali by ste vedieť, že jej liečivá sila podľa portálu gaiaherbs udivuje ľudí už od dávnych čias.

Každý si žihľavu pri kontakte s pokožkou spája s bolestivými pľuzgiermi, ale keď viete, ako veľmi môže prospieť vášmu telu, budete sa na ňu pozerať celkom inak.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Žihľava pomáha pri čistení tela, má analgetické vlastnosti, bojuje proti anémii a cukrovke, je bohatá na železo a horčík a posilňuje imunitný systém.

V niektorých oblastiach sa označujú ako „liečivý oheň“.

Žihľava bola vždy známa ako jedlá rastlina, pila sa ako bylina a používala aj ako náhrada zelenej zeleniny – väčšinou je však známa ako liečivá bylinka.

 

 

Vedci dokázali, že pravidelná konzumácia žihľavového čaju je lacná a vynikajúca terapia v boji proti anémii, a to kvôli veľmi vysokému obsahu železa a horčíka.

Navyše tvrdia, že žihľava má aj hemostatické a remineralizačné vlastnosti.

Pozitívne ovplyvňuje aj metabolické procesy.

 

 

Lekári odporúčajú pacientom s cukrovkou jesť žihľavu.

Šťava z čerstvej žihľavy má významnú vlastnosť znižovať hladinu cukru v krvi.

Žihľavový čaj sa odporúča aj ľuďom trpiacim srdcovými chorobami, vysokým krvným tlakom alebo alergiami.

 

 

Listy žihľavy, varené a pripravené vo forme pasty, aplikované priamo na boľavé miesto, môžu tiež zmierniť reumatické bolesti.

Čajové obklady tiež urýchľujú hojenie jaziev.

Žihľava obsahuje aglutinín (typ protilátky), lecitín, ktorý je odolný voči tepelnému ošetreniu a inhibuje rast patogénov.

Ako a kde zberať žihľavu?

 

 

– na čistom mieste (samozrejme)

– pred kvitnutím (vtedy je to najcennejšie, po odkvitnutí zložky idú do kvetov)

– malé žihľavy sa dajú nazbierať niekoľko centimetrov dlhé, z tých väčších sa zbierajú iba štyri vrchné listy

zvyšok veľkej žihľavy je nejedlý, vláknitý a nedostatočne tepelne upraviteľný, ktorý by mohol spôsobiť zvracanie.

Mladú žihľavu stačí spariť, staršiu je potrebné pár minút povariť – potom prestane horieť.

Žihľava v kozmetike:

 

 

Žihľava sa používa aj v kozmetike, najmä pri oplachovaní vlasov.

Oplach je možné pripraviť na báze vody (používa sa mäkká voda, aby sa čo najviac účinných látok rozpustilo) a vína alebo jablčného octu – tento typ oplachovania sa používa v poslednej fáze umývania vlasov.

Žihľava v záhrade:

 

 

Ako rastlina je v záhrade zriedka žiadaná, ale dá sa použiť ako vysoko minerálne hnojivo.

„Žihľavová kašička“ sa vyrába tak, že sa celá žihľava ponorí do vody a nechá sa niekoľko dní, kým nezačne kvasiť.

Vonia síce veľmi zle, ale veľmi dobre vyživuje zeleninu.
Kuchárske využitie žihľavy.

Môže sa použiť ako špenát, ako prísada do polievok, omáčok, koktailov, pečiva atď.

Sušenú žihľavu je možné pridať do miešaných vajec, omeliet, závitkov, muffinov.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay