Žiaden želírovací cukor ani chémia: Neprekonateľný recept na marhuľový džem podľa prababky!

Výbornú recept, ktorý robíme každý rok. Marhuľový džem je fantastický do zákuskov, palacieniek, alebo len-tak na chlebík. Žiaden iný džem nechutí takto úžasne - a o tých džemoch plných chémie z obchodu ani nehovorím!

Výbornú recept, ktorý robíme každý rok. Marhuľový džem je fantastický do zákuskov, palacieniek, alebo len-tak na chlebík. Žiaden iný džem nechutí takto úžasne – a o tých džemoch plných chémie z obchodu ani nehovorím!

Z tejto dávky mi vyšlo asi 15 malých pohárov a 1 väčší.

Potrebujeme:

3500 g marhúľ

2000 g kr. cukru

Kyselina citrónová

Postup:

Marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí. Časť takto pripravených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor. Necháme do druhého dňa odstáť na chladnom mieste. Na druhý deň troška popučíme ako zemiaky, dáme na plameň a za stáleho miešania varíme. Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú ( podľa chuti ), dobre premiešame a urobíme skúšku tuhnutia. Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľočku počkáme či už je dosť tuhý. Horúci naplníme do fliaš a  sterilizujeme len asi 10-15 minút ( len toľko aby nám dobre chytilo viečko ).

...