Pokazené vajce spoznáte podľa JEDNÉHO dôležitého detailu a bez toho, aby ste ho rozbili: Všímajte si TOTO!

Počas Veľkej noci určite zjete viac vajec ako zvyčajne.

 

 

Aj medzi tými najčerstvejšími priamo od sliepky, možno nájdete pokazené vajíčko.

Po rozbití pokazené vajce uvoľňuje  zápach, vďaka ktorému strácate chuť do jedla a je ťažké ho z miestnosti dostať.

Ako rozpoznať takéto vajce vajce bez toho, aby sme ho museli rozbiť, radí portál przyslijprzepis.

Máme na to osvedčený šikovný patent.

 

 

Nižšie v článku sa dozviete:

Ako spoznať pokazené vajíčko bez toho, aby ste ho rozbili?

Záprdok – ďalšie vlastnosti, podľa ktorých ho spoznáte.

Ako skontrolovať čerstvosť vajíčka po uvarení?

 

 

Na Slovensku sa priemerne ročne spotrebuje na obyvateľa asi 200 kusov vajec.

Zaujímavosťou je, že toto číslo sa za posledných 10 rokov znížilo o 10%.

Pred desiatimi rokmi sme zjedli okolo 218 vajec na osobu za rok.

Nie všetky vajcia sú čerstvé.

Našťastie sa môžeme pred nepríjemným zápachom, žalúdočnými problémami a otravami chrániť aj bez toho, aby sme takéto vajíčko museli rozbiť.

Ako spoznať pokazené vajíčko bez toho, aby sme ho rozbili?

Každé vajce pred rozbitím skontrolujeme potrasením.

Čerstvé vajce by nemalo vydávať žiadny zvuk.

Vo vnútri bude kompaktné.

 

 

Ak však počujeme šklbanie, môže ísť o záprdok, kde sa žĺtok a bielok začínajú oddeľovať.

Ak cítime, že obsah vajíčka pri trepaní chrastí, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o zhnité vajce.

Všetky ich vyhodíme do (hnedého) koša na bio odpad.

Vajcia obľubujú chladné prostredie.

V chladničke vydržia čerstvé až 30 dní.

V obchodoch ich však často vidíme v bežných regáloch, nie v chladničkách.

 

 

Po zakúpení takýchto vajec ich skontrolujeme potrasením škrupiny a určite ich uchováme v chladničke.

Záprdok – ďalšie vlastnosti, podľa ktorých ho spoznáme

Môžeme ho otestovať aj vo vode, aby sme sa uistili, či je vajíčko pripravené na vyhodenie.

Postupom času sa cez póry škrupiny dostáva stále viac vzduchu, čím sa vo vnútri spustí proces fermentácie.

Vajcia, v ktorých je toho najmenej, sú najčerstvejšie.

„Prevzdušnené“ a pravdepodobne už zhnité vajce umiestnené vodorovne na dne nádoby s vodou sa po chvíli zvislo „postaví“ a výrazne stúpa nahor.

 

 

Čím je bližšie ku dnu nádoby, tým je čerstvejšie.

Ak stojí, ale blízko dna hrnca, je najlepšie ho použiť po uvarení na tvrdo.

Toto vajíčko má pravdepodobne už niekoľko týždňov.

Ako skontrolovať čerstvosť vajíčka po uvarení?

Zariskovali sme a uvarili vajíčko, ktorého čerstvosť je otázna?

Pozrime sa, ako vyzerá po olúpaní a pozdĺžnom rozrezaní.

 

 

Žĺtok by mal byť v samom strede.

Ak je prilepený na škrupine, vajce je s najväčšou pravdepodobnosťou staré niekoľko týždňov.

Bielok nemusí nutne obklopovať žĺtok, ale ak nie, privoniame k vajcu a pre istotu vyskúšame malý kúsok.

Veľa šťastia a dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Dnes najobľúbenejšie