plny-hrniec_transparent_negativ.png

VIANOČNÉ žerbó rezy s makom a orechmi: Koláč našich babičiek, na sviatky u nás nemôže chýbať!

Fantastický vianočný dezert, ktorý má u nás v rodine už svoje tradičné miesto.

Bohatá plnka a jemné cesto sa ideálne dopĺňajú a výsledkom je fantasticky chutná koláčik.

Určite skúste, chuť je bohatá a vynikajúca!

Postup:

Cesto:

500 g hladká múka

200 g maslo

100 g práškový cukor

1/2 ks citrón – kôra

1/2 lyžičky soľ

1 ks vajce

100 ml mlieko

20 g čerstvé droždie

Náplň:

200 g mleté vlašské orechy

100 g mletý mak

150 g kryštálový cukor

marhuľový džem

čučoriedkový džem

Postup:

Pripravíme si plech o veľkosti 25 x 35 cm.

Dno vymastíme tenkou vrstvou masla.

Zo všetkých surovín na prípravu cesta spracujeme guľôčku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie.

Odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.

Po pol hodine cesto vyberieme, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a na pracovnej doske ho rozvaľkáme na veľkosť plechu.

Plát cesta uložíme na dno formy, potrieme marhuľovou marmeládou.

Posypeme orieškami, polovicou cukru, položíme druhý plát cesta, ktorý potrieme čučoriedkovou marmeládou a posypeme mletým makom.

Zakryjeme tretím cestom, potrieme marhuľovou marmeládou a navrstvíme zvyšné oriešky a cukor.

Zakryjeme posledným cestom.

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 40 minút.

Po upečení koláč vyberieme, necháme vychladnúť.

Vrch posypeme práškovým cukrom.

Tip od nás:

Náplne môžete rozložiť podľa svojich predstáv a chuti. Koláč môže zakaždým vyzerať inak.

Prajeme vám dorbú chuť! :-)

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes