Vynikajúce domáce žemle podľa receptu z youtube, S jednoduché a tú chuť si jednoducho zamilujete.
Potrebujeme:
1,5 šálky teplej vody (1 šálka = 300 ml)
1 balenie čerstvého droždia
3 lyžice jogurtu
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
4,5 -5 šálok hladkej múky (1 šálka = 300 ml)
1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup:
V teplej vode si rozdrobíme droždie.
Pridáme cukor a rozmiešame.
Pridáme aj jogurt a dobre rozmiešame.
Teraz postupne pridávame múku – najskôr miešame metličkou, potom ručne.
Pri miesení pridáme aj olej, aby sa nám s cestom lepšie pracovalo. Nakoniec pridáme aj soľ.
Cesto prikryjeme fóliou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto ešte premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme na 11-12 častí (bochníčkov).
Každý bochníček vypracujeme na podlhovastý tvar (kým pracujeme s jedným kúskom, ostatné prikryjeme).
Každú žemľu narežeme a ešte pred pečením posypeme múkou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov, kým žemle nie sú zlatisté.
Nezabudnite na spodok do rúry vložiť aj misu s vodou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)