Rýchle domáce žemle: Stačí len pár ingrediencií a výsledok vás poteší!

Nový jednoduchý spôsob pečenia jemných žemlí.

Tento recept si zamilujete – už ich nikdy nebudete kupovať v obchode.

 

 

Úžasný recept z youtube kanála Piekarnia Lesi na jemné nadýchané žemle.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

10 g sušeného droždia

1 PL kryštálového cukru

200 ml mlieka

200 ml vody

100 ml rastlinného oleja

1 vajce

625 g pšeničnej hladkej múky

1 ČL soli

30 g masla

sezamové semienka

Postup:

Do veľkej misy pridáme droždie, cukor, teplé mlieko, teplú vodu.

Metličkou dôkladne premiešame.

Potom pridáme olej, vajce a vymiešame.

 

 

Do zmesi postupne preosejeme múku, pridáme soľ.

Dôkladne vymiešame, kým nevznikne cesto.

Ďalej pridáme mäkké maslo a rukami vymiesime.

 

 

Stôl posypeme múkou a ešte chvíľu pomiesime cesto.

Misu namažeme olejom, vložíme do nej cesto, prekryjeme fóliou, utierkou.

Necháme hodinu nakysnúť na teplom mieste.

 

 

Z cesta odstránime vzduch a vyložíme ho na pomúčený stôl.

Potom ho rozdelíme na 12 rovnakých častí.

 

 

Nakrájané cesto v rukách ušúľame do tvaru buchty a uložíme ho na podložku.

Cesto na stole roztiahneme rukami.

Urobíme nožom plytké zárezy, okraje zatlačíme a zospodu preložíme (viď video).

 

 

To isté urobíme so všetkými kúskami cesta a žemle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Žemle prekryjeme utierkou a necháme ich 10 minút odstáť.

 

 

Potom žemle potrieme vajíčkom.

Vrch posypeme sezamovými semienkami.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry na 190°C a pečieme 30 minút.

Po vychladnutí môžeme servírovať.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay