Nový jednoduchý spôsob pečenia jemných žemlí.
Tento recept si zamilujete – už ich nikdy nebudete kupovať v obchode.
Úžasný recept z youtube kanála Piekarnia Lesi na jemné nadýchané žemle.
Potrebujeme:
10 g sušeného droždia
1 PL kryštálového cukru
200 ml mlieka
200 ml vody
100 ml rastlinného oleja
1 vajce
625 g pšeničnej hladkej múky
1 ČL soli
30 g masla
sezamové semienka
Postup:
Do veľkej misy pridáme droždie, cukor, teplé mlieko, teplú vodu.
Metličkou dôkladne premiešame.
Potom pridáme olej, vajce a vymiešame.
Do zmesi postupne preosejeme múku, pridáme soľ.
Dôkladne vymiešame, kým nevznikne cesto.
Ďalej pridáme mäkké maslo a rukami vymiesime.
Stôl posypeme múkou a ešte chvíľu pomiesime cesto.
Misu namažeme olejom, vložíme do nej cesto, prekryjeme fóliou, utierkou.
Necháme hodinu nakysnúť na teplom mieste.
Z cesta odstránime vzduch a vyložíme ho na pomúčený stôl.
Potom ho rozdelíme na 12 rovnakých častí.
Nakrájané cesto v rukách ušúľame do tvaru buchty a uložíme ho na podložku.
Cesto na stole roztiahneme rukami.
Urobíme nožom plytké zárezy, okraje zatlačíme a zospodu preložíme (viď video).
To isté urobíme so všetkými kúskami cesta a žemle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Žemle prekryjeme utierkou a necháme ich 10 minút odstáť.
Potom žemle potrieme vajíčkom.
Vrch posypeme sezamovými semienkami.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 190°C a pečieme 30 minút.
Po vychladnutí môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU