plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dávate ZEMIAKY do studenej alebo horúcej vody? Dôležitý ROZDIEL, o ktorom by mal vedieť úplne každý!

Zdalo by sa, že varenie zemiakov je v kuchyni to najjednoduchšie.

Ukazuje sa však, že veľký význam má voda, do ktorej zemiaky dávame.

Tu je jednoduchá rada, ako správne variť zemiaky.

Ako správne variť zemiaky?

 

 

Všetko je to o … teplote vody, do ktorej zemiaky hádžeme, vysvetľu šéfkuchár z portálu haps.pl.

Oplatí sa zapamätať si raz a navždy: ošúpané alebo očistené zemiaky vložte vždy do vriacej vody , nie do studenej.

V ideálnom prípade by mala byť voda aj jemne osolená.

Prečo vriaca voda a nie studená?

 

 

Cieľom je zachovať vitamíny a minerály obsiahnuté v zemiakoch. A je ich celkom dosť!

Zemiaky nám dodajú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík a mangán, ako aj vitamíny B1, B5, B6, A, C, E a K.

Ak ich hodíme do horúcej vody, minerálne soli v nich zostanú a ak zostanú dlho v studenej vode, stratia cenné zložky.

 

 

Kým šúpanie zemiakov o niečo dlhšie pred varením pomôže ušetriť krátku chvíľu, bohužiaľ tiež podporuje stratu vitamínov a minerálov.

Z rovnakého dôvodu nedávame do vody ani ošúpané zemiaky, aby boli pripravené „na varenie neskôr“.

Je tiež potrebné pamätať na varenie zemiakov na strednom ohni.

Vďaka tomu sa uvaria rovnomerne.

Trik, ako vyťažiť zo zemiakov maximum

 

 

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy.

Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo).

Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum.

Voda, ktorá sa má použiť

 

 

Taktiež nevylievajte vodu z varenia!

Zemiaky jej počas varenia odovzdávajú svoje cenné zložky.

Túto vodu môžeme použiť ako základ polievky alebo omáčky .

Ak ste vodu neosolili, po vychladnutí ňou zalejte kvety, bude sa hodiť ako prírodné hnojivo.

Výborná je napríklad pre orchideu.

Ďalšie triky, ako využiť vodu zo zemiakov

 

 

Na pleť

Odvar z varených zemiakov je bohatý na škrob, draslík, vitamín B12 a elektrolyty. 

Po uvarení zemiakov zlejte všetku vodu do do sklenenej nádoby.

Odložte ju na 2 hodiny do chladničky a následne použite ako pleťové tonikum proti starnutiu.

Jednoducho naneste na tvár túto vodu pomocou vatového tampónu, najlepšie pred spaním.

Účinok by ste mali spozorovať už v priebehu 2 – 3 dní.

 

 

Na vlasy

Ak máte suché vlasy bez života a rozstrapkané končeky, umyte ich vychladnutým odvarom zo zemiakov.

Môžete ho použiť na záverečné opláchnutie alebo ako zábal.

Navlhčite vlasy zemiakovým odvarom a nechajte pôsobiť 30 minút.

Potom si vlasy umyte ako obvykle a nakoniec ich ešte opláchnite zemiakovou vodou. 

Na čistenie

 

 

Voda z varených zemiakov výborne vyčistí striebro, hrnce, aj príbory.

Stačí ich na pár hodín namočiť do vývaru a potom umyť. 

Pomôže vyčistiť aj špinavé linoleum.

Pre zvieratá

Varená zemiaková voda je vhodná aj pre domácich miláčikov a môžete ju použiť na prípravu krmiva. 

Na varenie

Zemiakovú vodu zužitkujete aj pri varení.

Vďaka obsiahnutému škrobu napríklad zahustí omáčku, môžete ho použiť ako základ na polievku alebo do domáceho chleba.

Pre zdravie

 

Je bohatá na horčík a draslík a vďaka tomu je užitočná pre zdravie:

  • Jeden pohár tejto vody týždenne stačí k postupnému odvodneniu a zníženiu kyslosti organizmu.
  • Používa sa ako kloktadlo na hojenie zápalov v ústnej dutine či liečbe paradentózy
  • Je tým správnym prostriedkom proti opici, upokojí podráždený žalúdok – na to sa hodí voda osolená aj s rascou. Pite ju počas dňa, ale len po lyžičkách.

Proti voškám

Ak uvaríte zemiaky bez soli, voda sa hodí ako prírodný prostriedok proti voškám – stačí ju len dať do rozprašovača a rastliny postriekať.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes