Toto je dôvod, prečo vždy k zemiakom pridávam aj 1 lyžičku PRÁŠKU DO PEČIVA: Trik, ktorý používajú aj profi kuchári!

9197 0

Prášok do pečiva sa nájde aši v každej jednej kuchyni a väčšinou sa spája s pečením koláčov a iného domáceho pečiva.

Ja vám však poradím perfektný zlepšovák, s ktorým pripravíte tie najchutnejšie pečené zemiaky pod slnkom.

Vďaka tomu, že pridáte obyčajný prášok do pečiva, vo výsledku budú po upečení fantasticky jemné vnútri a chrumkavé na povrchu. Na nerozoznanie od vyprážaných, ale s minimom oleja. Tento trik som sa naučila počas práci v hotelovej kuchyni.

Výsledok je skutočne fantázia!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

2 veľké zemiaky

1 ČL soli

1 ČL prášku do pečiva

100 ml oleja

3 vetvičky rozmarínu

3 strúčiky cesnaku

1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.

Do hrnca si nalejeme vodu, osolíme a necháme zovrieť.

Do vriacej vody pridáme 1 lyžičku prášku do pečiva – vďaka tomuto triku budú zemiaky po upečení jemné vo vnútri a dokonale chrumkavé na povrchu.

Do vody vložíme zemiaky, ktoré necháme povariť asi 10 minút.

Keď sa do nich zaborí nôž, môžete ich vypnúť a odstaviť zo sporáka.

Rozmarín si nasekáme nadrobno a pridáme na panvicu s olivovým olejom.

Zmiešame s prelisovaným cesnakom a chvíľu osmažíme.

Následne si olej precedíme cez sitko, rozmarín nevyhadzujeme, ešte ho použijeme. 

Do scedeného oleja pridáme predvarené zemiaky a dobre premiešame.

Plech si pokryjeme papierom na pečenie a navrstvíme naň zemiaky.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 20 minút. 

Zemiaky počas pečenia otočíme, aby boli zo všetkých strán chrumkavé.

Dochutíme rozmarínom a cesnakom, pridáme aj nasekanú petržlenovú vňať.

Dobre premiešame, aby sa zemiaky úplne obalili.

Hotovo. Môžeme podávať.

Ďalšie triky s prášok do pečiva

Ak máte problém s mravcami na záhone, alebo vo vašom byte, nasypte pred dvere, na záhon, alebo priamo na mravenisko prášok do pečiva. Za pár hodín máte po probléme.

Ak k nemu pridáte bazalku, škoricu alebo majoránku, zbavíte sa ich natrvalo.

Každý mi hovorí, že mám kúpeľňu ako novú!

A čistila som takto aj dlažbu v predsieni, tam sa chodí aj v zašpinených topánkach a tiež to skvele vyčistilo. Takže – namokrila som si kefu so stredne tvrdým vlasom a na špáry nasypala prášok do pečiva.

Krúživým pohybom som vyčistila a nechala chvíľu pôsobiť. Potom som opláchla vodou, v ktorej som si rozpustila vrecko kyseliny citrónovej. To je všetko, špáry ako nové. Keď s tým prebehnete aj dlaždice, budú žiariť ako nové!

Prášok do pečiva používam aj na vodný kameň vo WC – nasypem, nechám pôsobiť cez noc a potom len spláchnem a mám pokoj. Prášok do pečiva je môj verný spoločník! :-)

Čo ešte prášok do pečiva dokáže?

– prášok do pečiva je tiež výborný na čistenie mastných škvŕn, pretože mastnotu dobre rozpúšťa. Odstránime tak čerstvú mastnotu napr. Od tuku – nasypeme na ňu prášok do pečiva a necháme 15 minút pôsobiť. Potom riadne zmyjeme.

– koberce a čalúnený nábytok spoľahlivo vyčistíme, keď ich posypeme hrubšou vrstvou prášok do pečiva a necháme 20 minút pôsobiť. Potom všetko dôkladne povysávame.

Do dávkovača na prací prášok dáme prací prášok aj aviváž, priamo do bubna nasypeme  aj balíček prášku do pečiva. Výsledok uvidíte a najmä ucítite hneď, ako bielizeň vyberiete z bubna. Prášok do pečiva dokáže dokonale odstrániť zatuchnutý zápach z textilných vlákien, rozjasňuje a osviežuje bielizeň.

Ak chcete mať žiarivo biele záclony, namočte ich najskôr do vody, v ktorej ste si rozpustili aj 3-4 bal. prášku do pečiva. Nechajte pôsobiť a potom dajte jeden prášok aj do prania. Záclony budú krásne!

Ak chcete pračku vyčistiť – do prázdnej práčky pridajte pol balíčka prášok do pečiva a 300 ml octu. Nastavíme na polovičný program a teplotu 90 stupňov. Nakoniec pustíme 1-2 plákania, práčka sa krásne prečistí.

Zašlé horáky a mriežku v rúre stačí jemne vydrhnúť kašičkou z prášok do pečiva a vody.

 

Smaltované umývadlá a riad budú ako nové, keď ich navlhčíme, posypeme práškom do pečiva a necháme cez noc pôsobiť. Ráno jednoducho zmyjeme vodou a handričkou.

Ak máte kanvicu zanesenú vodným kameňom, nasypte do nej 1 lyžičku prášku do pečiva, pol pohára octu a kanvicu dolejeme do polovice vodou. Zapneme, privedieme do varu a necháme hodinu stáť. Potom vylejeme, dôkladne vypláchneme a ešte raz necháme prejsť varom čistú vodu.

 

Na pripálené plechy a hrnce. Jednoducho do nich napustíme teplú vodu a nasypeme balíček prášku do pečiva, necháme pol hodiny stáť a potom jednoducho umyjeme.

Na čistenie znečistenej rúry, rozpustíme pár  lyžičiek kypriaceho prášku v miske s vodou tak, aby vznikla pasta. Tú nanesieme hubkou na povrch rúry a necháme stáť aspoň 12 hodín. Na druhý deň pastu zmyjeme mokrou handričkou. Ak v rúre ešte ostali staré pripálené zvyšky, nastriekame na ne ocot , ktorý sme si naliali do fľaše s rozprašovačom.  Rúru necháme pri nízkej teplote schnúť 15-20 minút.

Zašlé horáky a mriežku v rúre stačí jemne vydrhnúť kašičkou z prášku do pečiva a vody.

 

Na strieborné šperky pôsobí prášok do pečiva ako leštidlo zo zlatníctva. Stačí, keď do malého kastrólika dáme na dno alobal, nalejeme do polovice vodu a vsypeme 1 balíček kypriaceho prášku. Vložíme šperky a krátko povaríme. Potom zložíme z plameňa a necháme v tejto zmesi, kým tekutina nevychladne.

Škáry medzi obkladačkami vybielime pastou vytvorenou z kypriaceho prášku a vody. Kašičku nanesieme na škáry, necháme pôsobiť podľa potreby, potom zmyjeme.

 

Dojčenskú plastovú fľašu alebo termosku vyčistíme, keď do nej nasypeme 1-2 vrecká prášku do pečiva a zalejeme horúcou vodou. Necháme 30 minút pôsobiť a potom dôkladne pretrepeme a vymyjeme horúcou vodou.

Usadenín v hrnčekoch (zvlášť tie od čierneho čaju a kávy), sa zbavíme rovnakým spôsobom.

Odtok je v momente voľný

 

Potrebujeme:

200 g soli

200 g prášku do pečiva

(Môžeme použiť aj polovičnú dávku, prípadne zvyšok odložiť na neskôr – nikdy neviete, kedy ho budete potrebovať)

150 ml zohriateho ocotu

Vriacu vodu

Postup:

 

Prášok zmiešame so soľou, dobre rozmiešame a nasypeme do odtoku. Nemusíme minúť celú dávku, zvyšok môžeme použiť neskôr. Na lepšie sypanie použijeme napríklad dózu na cukor. Zmes zalejeme šálkou zohriateho octu.

Potom nalejeme do odtoku horúcu vodu.

 

To je všetko, odtok je opäť uvoľnený! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár