Tieto zemiaky sú naozaj vynikajúce a ak máte radi exotické chute, určite si ich zamilujete aj vy.
Ich tajomstvom je použitie citrónu, ktorý sa spolu s cesnakom v tomto pokrme skvele dopĺňa.
Ja som sa tento recept naučil priamo od šéfkuchára, tieto zemiaky boli veľmi obľúbené a robím ich aj doma.
Pri príprave sa používa jeden celý citrón (šťava aj kôra).
Zemiaky s touto prísadou sú veľmi chutné, voňavé a vynikajúce ako doplnok k mäsu alebo rybám.
My si ich doma robíme aj len tak, ako skvelý ľahký obed alebo pochúťku na večeru.
Potrebujeme:
800 g zemiaky
5 strúčikov cesnak
4 PL olivový olej
250 ml kurací alebo zeleninový vývar (ak nemáte, môžete ako alternatívu použiť bujón rozmiešaný vo vode)
1 PL soľ
1 štipka čierne korenie
1 ks citrón
1 lyžica čerstvý tymián
1 lyžica čerstvý rozmarín
Pálivá paprika nakrájaná nadrobno
Petržlenová vňať
Postup:
Zemiaky očistíme.
Opláchneme studenou vodou a osušíme papierovou utierkou.
Ošúpeme všetky strúčiky cesnaku.
Štyri nakrájame na tenké plátky.
V panvici s hlbokým dnom rozohrejeme olej a cesnak dozlatista opražíme.
Z panvice ho najlepšie vyberieme naberačkou s otvormi.
Necháme ho odkvapkať na papierovej utierke, aby nebol príliš mastný.
Na zvyšku oleja na panvici krátko osmažíme zemiaky.
Ku zemiakom prilejeme vývar, pridáme soľ a korenie a privedieme zemiaky do varu.
Citrón umyjeme, nastúhame kôru a vytlačíme z neho šťavu.
Bylinky opláchneme a na jemno ich nakrájame.
Spolu s citrónovou kôrou a šťavou ich pridáme ku zemiakom.
Zemiaky varíme ešte približne 5 minút odokryté, pri vysokej teplote, pre odparenie prebytočnej tekutiny.
Posledný strúčik cesnaku nakrájame na malé kúsky a posypeme nim zemiaky.
Nadrobno si nakrájame aj petržlenovú vňať.
Primiešame k zemiakom.
Môžeme podávať.
Zemiaky si vynikajúce ako príloha, alebo len tak. U nás doma sú obľúbenejšie ako mäsové pokrmy. Môže za to exotická chuť spojením cesnaku a citrónu.
Zemiaky sú chrumkavé a krásne rozvoniavajú po celej kuchyni.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)