plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tieto ZEMIAKY nám chutia viac, ako mäso: Pri varení pridávam JEDNU prísadu, ktorú som odkukal od šéfkuchára – najväčšia delikatesa zo zemiakov!

Tieto zemiaky sú naozaj vynikajúce a ak máte radi exotické chute, určite si ich zamilujete aj vy.

 

 

Ich tajomstvom je použitie citrónu, ktorý sa spolu s cesnakom v tomto pokrme skvele dopĺňa.

Ja som sa tento recept naučil priamo od šéfkuchára, tieto zemiaky boli veľmi obľúbené a robím ich aj doma.

Pri príprave sa používa jeden celý citrón (šťava aj kôra).

 

 

Zemiaky s touto prísadou sú veľmi chutné, voňavé a vynikajúce ako doplnok k mäsu alebo rybám.

My si ich doma robíme aj len tak, ako skvelý ľahký obed alebo pochúťku na večeru.

 

 

Potrebujeme:

800 g zemiaky

5 strúčikov cesnak

4 PL olivový olej

250 ml kurací alebo zeleninový vývar (ak nemáte, môžete ako alternatívu použiť bujón rozmiešaný vo vode)

1 PL soľ

1 štipka čierne korenie

1 ks citrón

1 lyžica čerstvý tymián

1 lyžica čerstvý rozmarín

Pálivá paprika nakrájaná nadrobno

Petržlenová vňať

Postup:

Zemiaky očistíme.

 

 

Opláchneme studenou vodou a osušíme papierovou utierkou.

Ošúpeme všetky strúčiky cesnaku.

Štyri nakrájame na tenké plátky.

 

 

V panvici s hlbokým dnom rozohrejeme olej a cesnak dozlatista opražíme.

Z panvice ho najlepšie vyberieme naberačkou s otvormi.

Necháme ho odkvapkať na papierovej utierke, aby nebol príliš mastný. 

 

 

Na zvyšku oleja na panvici krátko osmažíme zemiaky.

Ku zemiakom prilejeme vývar, pridáme soľ a korenie a privedieme zemiaky do varu.

 

 

Citrón umyjeme, nastúhame kôru a vytlačíme z neho šťavu.

Bylinky opláchneme a na jemno ich nakrájame.

Spolu s citrónovou kôrou a šťavou ich pridáme ku zemiakom.

 

 

Zemiaky varíme ešte približne 5 minút odokryté, pri vysokej teplote, pre odparenie prebytočnej tekutiny.

Posledný strúčik cesnaku nakrájame na malé kúsky a posypeme nim zemiaky.

Nadrobno si nakrájame aj petržlenovú vňať.

 

 

Primiešame k zemiakom.

Môžeme podávať.

Zemiaky si vynikajúce ako príloha, alebo len tak. U nás doma sú obľúbenejšie ako mäsové pokrmy. Môže za to exotická chuť spojením cesnaku a citrónu.

 

 

Zemiaky sú chrumkavé a krásne rozvoniavajú po celej kuchyni.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes