Zemiaky pre vás môžu urobiť skutočne veľa: Väčšina ľudí ich len nakrája a hodí do hrnca, tento účinok však pozná málokto!

Viete, čo pre vaše zdravie môže urobiť obyčajný zemiak?

Najlacnejšia zelenina, ktorá je takmer denne na našich tanieroch. Poznáte, niekoho, kto by nemal rád zemiaky? Ide o hádam najobľúbenejšiu prílohu vôbec, môžete ju pripraviť na množstvo rôznych spôsobov, prevedení a úprav,. Málokto vie, že zemiaky sú okrem výbornej chuti a jednoduchej úpravy aj veľmi zdravé.

Nabité vitamínmi

Zemiaky obsahujú celú paletu vitamínov – vitamíny A, vitamíny skupiny B – hlavne cenný B6, vitamín C, K, kyselinu listovú, Betakarotén a aj minerály a stopové prvky – vápnik, draslík, železo, sodík, horčík a luteín. Tieto látky sa nachádzajú vo varených a pečených zemiakoch.

Balzam na žalúdok

Málokto vie, že zemiaky sú veľmi prospešné proti zápalom žalúdka, infekciám a tiež známemu pálenu záhy. Zemiaky obsahujú látku antacit, ktorý má na žalúdok zázračné upokojujúce účinky. Ak máte potiaže, vyskúšajte si nastrúhať 1 lyžičku surového zemiaku a úľavu by ste mali pocítiť takmer okamžite. Rovnako upokojujúco pôsobí šťava zo surového zemiaku.

Čo ďalej dokážu?

  • Dôležité pre správnu funkciu svalov a nervovej sústavy
  • Znižujú vysoký cholesterol
  • Správna funkcia čriev, podporujú pravidelnú stolicu
  • Pre zdravie vlasov, pokožky, nechtov
  • Znižujú vysoký krvný tlak
  • Podporujú imunitu a chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Podporujú tvorbu kĺbovej hmoty.
  • Prevencia vzniku kardiovaskulárnych orechení.

Podporujú chudnutie – zasýtia a dodajú energiu na dlhú dobu – na jedno hlavné ejdlo počas dňa pokojne môžete skonzumovať 120 g zemiakov.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Najzdravšie sú obyčajné varené zemiaky. Ak k ním pridáte rascu, ešte zvýšite ich zdravotný potenciál. Zdravé sú aj pečené zemiaky, ale nesmiete to pri nich veľmi preháňať s olejom. Rozhodne nevsádzajte na hranolky, tie sú na vitamíny takmer prázdne.

Použitie zemiakov:

Zemiak nastrúhajte, zmiešajte s trochou oleja a použite ako obklad na popálenú pokožku. Zemiak stiahne bolesť a podporí hojenie.

Zemiakové šupky povarte vo vode a vývar, ktorý takto vznikne pite počas dňa v malých dúškoch. Je to výborný liek na zníženie krvného tlaku

Šťava zo surového zemiaku je výborná pri prekyslení žalúdka.

Postrúhaný surový zemiak priložte na ranu, ide o starý a overený spôsob ošetrenia rán.

Kolieska surového zemiaku zatočia s kruhmi pod očami a tiež sú výborné ako upokojujúci obklad pri spálení sa od slnka.