Predstavujeme vám recept na veľmi chutné zemiakové jedlo, vhodné na večeru s príbuznými alebo priateľmi.
Pokrm sa pripravuje veľmi jednoducho a ľahko a zo surovín bežne dostupných pre každého.
Výnimočný recept na plnené zemiakové gule z portálu retete-usoare.
Potrebujeme:
800 g zemiakov
800 ml vody
20 g masla
3 PL mlieka
niekoľko vetvičiek kôpru
500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa
soľ
mleté čierne korenie
ľubovoľné korenie podľa chuti
1 cibuľu
majonézu
Postup:
Zemiaky umyjeme.
Ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kúsky.
Uvaríme ich v 800 ml vody s lyžičkou soli.
V miske zmiešame mleté mäso s cibuľou nakrájanou na kocky, soľou, čiernym korením a obľúbeným korením.
Zmes rozdelíme na deväť rovnakých častí.
Každú porciu mäsovej plnky vytvarujeme do tvaru gule.
Zemiaky po uvarení scedíme od šťavy a roztlačíme na kašu.
Nakoniec pridáme maslo, mlieko a nadrobno nasekaný kôpor.
Dochutíme soľou podľa chuti a veľmi dobre premiešame.
Zemiakovú zmes rozdelíme na deväť rovnakých častí a tiež z nich vytvarujeme guľky.
Každú zemiakovú guľu trochu sploštíme, vložíme mäsovú guľu a po krajoch obalíme.
Zapekaciu formu vymastíme maslom a vložíme zemiakové „hniezda“.
Pečieme ich v predhriatej rúre na 180°C 35 minút.
Guľky vyberieme z rúry, potrieme majonézou.
Pečieme ešte 5 minút pri rovnakej teplote.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!