Dávam vám do pozornosti výborný recept od Tatianky z mimibazaru, táto pani, okrem toho, že je veľmi šikovná, má aj perfektné recepty. Tento je u nás doma v top 5 najlepších receptov vôbec.
Neviem prečo sa volajú Egyptské, ale sú to najlepšie zemiaky na svete, odporúčam!
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
500 g mletého mäsa
2 lyžičky oleja
200 ml paradajkovej šťavy alebo 1 malý paradajkový pretlak
2 veľké cibule nakrájané na kolieska
Soľ
korenie
Postup:
Pekáč vymastíme jednou lyžičkou oleja.
Olúpané zemiaky pokrájame na tenké kolieska a naukladáme jednu vrstvu do pekáča.
Osolíme, okoreníme, na zemiaky rovnomerne poukladáme mäso a zasypeme cibuľou a opäť osolíme a okoreníme.
Navrch navrstvíme poslednú vrstvu zemiakov.
Zalejeme paradajkovou šťavou alebo pretlakom rozmiešaným vo vode, opäť posoliť, hore ľahko pokvapkať olejom a šup do rúry.
Pečieme cca 40 prikryté alobalom pri 200 ° C a ešte asi pol hodinky odkryté, než zemiaky na povrchu zružovejú.
Existuje mnoho spôsobov, ako vylepšiť recept na Egypské zemiaky
Zemiaky: Vyberte si varný typ C, ktorý sa pri pečení nerozpadá.
Mleté mäso: Môžete použiť hovädzie, bravčové, kuracie alebo zmiešané mäso.
Cibuľa: Dodáva chuti a šťavnatosti.
Cesnak: Dodáva pikantnú chuť.
Korenie: Použite soľ, čierne korenie, papriku a iné korenie podľa chuti.
Bylinky: Majorán, oregano, tymian a rozmarín dodajú jedlu výbornú chuť.
Smotana: Smotana dodá jedlu jemnú a krémovú chuť.
Syr: Syr sa roztopí a vytvorí lahodnú kôrku.
Tipy:
Zemiaky môžete nakrájať na rôzne tvary, napríklad na kocky, plátky alebo hranolky.
Mleté mäso môžete predhrejete na panvici s cibuľou a cesnakom.
Do mletého mäsa môžete pridať rôzne ingrediencie, ako sú vajcia, strúhanka, zelenina alebo huby.
Zapečené zemiaky môžete piecť v rúre alebo v zapekacej miske.
Pred pečením môžete zapečené zemiaky posypať syrom.
Zapečené zemiaky môžete piecť aj s omáčkou, napríklad s paradajkovou alebo bešamelovou.
Tu je pár receptov na vylepšenie zapekaných zemiakov s mletým mäsom
Zapečené zemiaky s mletým mäsom a syrom: Klasický recept, ktorý je jednoduchý a chutný.
Zapečené zemiaky s mletým mäsom a brokolicou: Zelená brokolica dodá jedlu zdravé živiny.
Zapečené zemiaky s mletým mäsom a hubami: Huby dodajú jedlu lesnú chuť a vôňu.
Zapečené zemiaky s mletým mäsom a slaninkou: Slaninka dodá jedlu slanú a chrumkavú chuť.
Zapečené zemiaky s mletým mäsom a kyslou smotanou: Kyslá smotana dodá jedlu jemnú a kyslastú chuť.
Experimentujte s rôznymi ingredienciami a postupmi, aby ste našli recept na zapečené zemiaky s mletým mäsom, ktorý vám bude najviac vyhovovať.
Dobré rady:
Ak chcete, aby boli zemiaky mäkšie, môžete ich pred pečením predvariť.
Ak chcete, aby bolo mäso šťavnatejšie, môžete doň pridať trochu masti alebo oleja.
Zapečené zemiaky môžete piecť aj v mikrovlnnej rúre.
Zapečené zemiaky môžete podávať so zeleninovým šalátom alebo s jogurtom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)